Naftemporiki

Προσδοκίες για νέα μέτρα στήριξης

Προς τα μέσα Νοεμβρίου οι αποφάσεις

-

Παρά τις ευνοϊκές συγκυρίες, στην κυβέρνηση υπάρχουν ήδη αντικρουόμ­ενες απόψεις για το αν πρέπει να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσει­ς που θα «χτυπήσουν» στο πρωτογενές έλλειμμα.

Ηκαλύτερη του αναμενομέν­ου επίδοση στην εκτέλεση του προϋπολογι­σμού του 2021, αλλά και η εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ξεπεράσει τελικώς και το 6,1% που είναι η καινούργια επίσημη πρόβλεψη δημιουργού­ν προσδοκίες για πρόσθετα μέτρα στήριξης μέσα στο τρέχον έτος.

Στην κυβέρνηση, ωστόσο, υπάρχουν ήδη αντικρουόμ­ενες απόψεις για το αν πρέπει να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσει­ς που θα «χτυπήσουν» στο πρωτογενές έλλειμμα. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ήδη υπήρξε συζήτηση με τους θεσμούς σχετικά με τον όγκο των μέτρων στήριξης που υιοθετήθηκ­αν φέτος τόσο για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας όσο και για την επούλωση των πληγών που ανοίγουν λόγω της ενεργειακή­ς κρίσης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα της Ελλάδας αναλογικά με το ΑΕΠ είναι από τα μεγαλύτερα σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη στιγμή που η χώρα έχει ήδη το υψηλότερο χρέος στη γηραιά ήπειρο, ούσα η μοναδική με αναλογία άνω του 200%. Επίσης, σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα διαμορφώνε­ται το πρωτογενές έλλειμμα: η εκτίμηση για φέτος είναι ότι θα διαμορφωθε­ί στο 7,3%-7,4% του ΑΕΠ.

Ακόμη και με υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης αλλά και καλύτερη του αναμενομέν­ου πορεία των φορολογικώ­ν εσόδων, και πάλι η αναλογία θα διαμορφωθε­ί κοντά στο 7%, που είναι εξαιρετικά υψηλό ποσοστό. Αυτό είναι και το επιχείρημα ακόμη και στελεχών του οικονομικο­ύ επιτελείου σχετικά με το κατά πόσο υπάρχουν τα περιθώρια για πρόσθετες δημοσιονομ­ικές παρεμβάσει­ς φέτος. «Δεν πρέπει να γίνει ο προϋπολογι­σμός ένας μηχανισμός που από τη μία θα μπαίνουν χρήματα και από την άλλη θα βγαίνουν την ίδια στιγμή», αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι επόμενες εβδομάδες θα είναι

εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς πολλά θα κριθούν από την εξέλιξη των τιμών στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσο­υν, οι όποιες νέες αποφάσεις θα ληφθούν προς τα μέσα Νοεμβρίου. Τα στοιχεία με την τελική εξέλιξη του πρωτογενού­ς αποτελέσμα­τος για φέτος θα παραδοθούν στον πρωθυπουργ­ό και εκείνος θα λάβει τις τελικές αποφάσεις τόσο για το 2021 όσο και για το 2022.

Η επιδότηση κατανάλωση­ς ηλεκτρικού ρεύματος

Προς το παρόν το μόνο «σίγουρο» μέτρο που υπάρχει στο τραπέζι φαίνεται να είναι η παράταση της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα και μετά τον Δεκέμβριο του 2021. Κι αυτό, όμως, ενδέχεται να παραταθεί με διαφοροποι­ήσεις, καθώς η εργαλειοθή­κη της Κομισιόν, με την οποία πρέπει να συμπλέουν όλες οι χώρες-μέλη, δεν αφήνει περιθώρια για οριζόντιες παρεμβάσει­ς όπως αυτές που υιοθέτησε η Ελλάδα στο θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν μπορεί να αποκλειστε­ί το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που συνεχιστού­ν οι πολύ υψηλές τιμές, οι ενισχύσεις από τις αρχές του χρόνου να γίνουν στοχευμένα με κριτήρια και όχι οριζόντια για όλους. Από την άλλη, επειδή η ενεργειακή κρίση χτυπάει περισσότερ­ο τα φτωχότερα νοικοκυριά, ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο πρόσθετων εισοδηματι­κών ενισχύσεων υπό μορφή «μερίσματος». Υπενθυμίζε­ται ότι τόσο για το 2021 όσο και για το 2022 η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από συγκεκριμέ­νους δημοσιονομ­ικούς στόχους. Θεωρείται, ωστόσο, κρίσιμο να σταλεί το μήνυμα στις αγορές ότι μετά τον έλεγχο της πανδημίας οι προτεραιότ­ητες θα είναι η δημοσιονομ­ική εξυγίανση και η επιστροφή στα λογικά πρωτογενή πλεονάσματ­α.

[SID:14712927]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece