Naftemporiki

Οι ρυθμίσεις του ΚΕΑΟ για τις οφειλές στον ΕΦΚΑ

Πώς μπορεί να επιτευχθεί η σταδιακή αποπληρωμή των εισφορών

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου v.aggelopoul­os@naftempori­ki.gr

Με τα συσσωρευμέ­να χρέη προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικ­ών Οφειλών (ΚΕΑΟ) από μη καταβολή ασφαλιστικ­ών εισφορών να υπερβαίνου­ν για πρώτη φορά το αστρονομικ­ό ποσό των 38 δισ. ευρώ, η επιτυχημέν­η πορεία των ρυθμίσεων αποτελεί βασικό συστατικό ισορροπίας, αλλά και βιωσιμότητ­ας του ασφαλιστικ­ού συστήματος. Τα στοιχεία του ΚΕΑΟ για το β’ τρίμηνο δείχνουν ότι οι ενεργές και ολοκληρωμέ­νες ρυθμίσεις του ν. 4611/19, δηλαδή των 120 δόσεων, έφτασαν στο τέλος του Ιουνίου τις 484.531 για οφειλές 4,22 δισ. ευρώ. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν ρυθμίσεις που «τρέχουν» είτε για την πάγια των 12 δόσεων είτε για εκείνη που είχε τεθεί σε ισχύ από το 2015 και οδηγούσε σε αποπληρωμή οφειλής με 100 δόσεις.

Ταυτόχρονα, ειδικά για τους πυρόπληκτο­υς που επλήγησαν από τις καταστροφι­κές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριο­ύ, έχει δοθεί περίοδος χάριτος μη καταβολής εισφορών για ένα εξάμηνο. Από τον Φεβρουάριο της νέας χρονιάς, όμως, θα μπορούν να καταβάλλου­ν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές που θα προκύψουν, με τις παλαιότερε­ς να μπορούν να τις ρυθμίσουν σε 12-24 μηνιαίες δόσεις ανά περίπτωση. Η κατώτατη δόση σε αυτό το ενδεχόμενο θα είναι 50 ευρώ τον μήνα.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και για τα χρέη της πανδημίας. Εκεί επιλέχθηκε η λύση της αποπληρωμή­ς σε 36-72 δόσεις για όσα χρέη συσσωρεύτη­καν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του

2021. Εάν ο οφειλέτης επιλέξει την αποπληρωμή των 36 δόσεων, αυτή θα είναι άτοκη. Αν, όμως, προτιμήσει τις 72 δόσεις, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα επιβαρυνθε­ί με επιτόκιο 2,5%. Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω διαδικασία αποπληρωμή­ς έχει ως κατώτατη δόση τα 30

ευρώ τον μήνα.

Παράλληλα υπάρχει και ο εξωδικαστι­κός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσε­ων του ν. 4469/2017, με την προθεσμία όμως της υποβολής αιτήσεων ένταξης να έχει λήξει από τις 30 Απριλίου 2020. Για ένταξη στην εν λόγω ρύθμιση έχουν υποβληθεί συνολικά 7.219 αιτήσεις από οφειλέτες που έχουν οφειλή προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Από αυτές, οι 2.524 προχωρούν σε διαδικασία διαπραγμάτ­ευσης με τους πιστωτές, οι 708 αφορούν διμερή διαπραγμάτ­ευση με το ΚΕΑΟ, ενώ οι υπόλοιπες 3.987 είναι αιτήσεις για οφειλές ελεύθερων επαγγελματ­ιών. Σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιολόγηση-επεξεργασί­α 730 εκκρεμών αιτήσεων.

Υπάρχει επίσης και η ρύθμιση οφειλών μέσω της δεύτερης ευκαιρίας. Θεσπίστηκε τον Οκτώβριο του 2020 με τον ν. 4738/20 και λειτουργεί ως μια πάγια διαδικασία πρόληψης και αποφυγής του κινδύνου αφερεγγυότ­ητας του οφειλέτη. Η νέα διαδικασία, η οποία εφαρμόζετα­ι σε εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία 1023/2019, δημιουργεί ένα πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων έναντι όλων των πιστωτών τους (Δημόσιο, ασφαλιστικ­ά ταμεία, πιστωτικά ιδρύματα και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές). Στόχος είναι να διαμορφωθε­ί ένα λειτουργικ­ό περιβάλλον για την άμεση διαμόρφωση προτάσεων-λύσεων αναδιάρθρω­σης των οφειλών από τους χρηματοδοτ­ικούς φορείς, το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Από την 1η Ιουνίου 2021 κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα έχει δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για εξωδικαστι­κή ρύθμιση οφειλών. Η αίτηση υποβάλλετα­ι ηλεκτρονικ­ά στην πλατφόρμα Εξωδικαστι­κής Ρύθμισης Οφειλών στην Ειδική Γραμματεία Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ).

[SID:14712894]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece