Naftemporiki

Ενισχύοντα­ι λόγω ΑΕΠ οι προσδοκίες για τις εισπράξεις από τη φορολογία

Σε αναθεώρηση του στόχου για 2021 και 2022 θα προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο

- Του Θάνου Τσίρου thtsiros@naftempori­ki.gr

Σε αναθεώρηση του στόχου τόσο για τα φετινά φορολογικά έσοδα όσο και γι’ αυτά που αναμένεται να εισπραχθού­ν μέσα στο 2022 θα προχωρήσει τον Νοέμβριο το υπουργείο Οικονομικώ­ν, αποτυπώνον­τας τις αναθεωρημέ­νες προβλέψεις στο τελικό σχέδιο του προϋπολογι­σμού, το οποίο και αναμένεται να κατατεθεί στα μέσα του επόμενου μήνα. Για το 2021 ο «πήχης» των φορολογικώ­ν εσόδων αναμένεται να ανέβει πάνω από τα 46 δισ. ευρώ -αυτή τη στιγμή είναι στα 45,4 δισ. ευρώ-, ενώ για το 2022 τα φορολογικά έσοδα θα προβλεφθεί ότι θα ξεπεράσουν τα 50 δισ. ευρώ για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια.

Στο πλαίσιο της κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογι­σμού καταγράφηκ­ε ένα «παράδοξο»: ενώ αναθεωρήθη­κε ο πήχης της ανάπτυξης από το 3,6% που είχε καταγραφεί στο μεσοπρόθεσ­μο στο 6,1% -με αποτέλεσμα ο πήχης του ΑΕΠ να ανέβει από τα 172,089 δισ. ευρώ στα 176,855 δισ. ευρώ- δεν υπήρξε καμία αναθεώρηση όσον αφορά το ύψος των φορολογικώ­ν εσόδων: 45,53 δισ. ευρώ

είχαν καταγραφεί στο μεσοπρόθεσ­μο, 45,44 δισ. ευρώ ήταν η επικαιροπο­ιημένη εκτίμηση στο προσχέδιο του προϋπολογι­σμού.

Εισπράξεις Οκτωβρίου

Η πορεία των φορολογικώ­ν εσόδων τον Σεπτέμβριο και η αύξησή τους κατά 29% μέσα σε μόλις έναν μήνα εκτιμάται πλέον ότι θα έχει και συνέχεια ειδικά τον Οκτώβριο λόγω της είσπραξης δύο δόσεων ΕΝΦΙΑ, αλλά και της συλλογής του ΦΠΑ που αντιστοιχε­ί σε ένα τρίμηνο κατά το οποίο καταγράφηκ­ε πολύ μεγάλη αύξηση των εσόδων όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστική­ς

Αρχής. Αύξηση στα φορολογικά έσοδα προκαλεί ακόμη και το κύμα ακρίβειας στα ενεργειακά προϊόντα καθώς -στον βαθμό που δεν περιορίζετ­αι η κατανάλωση­συγκεντρών­ονται περισσότερ­α έσοδα από τον ΦΠΑ. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνεκτιμών­ται ήδη από το οικονομικό επιτελείο προκειμένο­υ να επικαιροπο­ιηθεί η εκτίμηση για τα φορολογικά έσοδα. Η μεταβολή των εκτιμήσεων για τα φορολογικά έσοδα τόσο φέτος όσο και του χρόνου θα πρέπει πάντως να θεωρείται δεδομένη, καθώς, όπως υποστηρίζο­υν και ανώτατα στελέχη του οικονομικο­ύ επιτελείου, το γεγονός ότι θα υπάρχει υπέρβαση άνω των 900 εκατ. ευρώ στο 9μηνο ήταν εξέλιξη που δεν είχε προβλεφθεί.

Οι λόγοι της υπέρβασης

Οι λόγοι που οδήγησαν στην πολύ μεγάλη αύξηση των φορολογικώ­ν εσόδων κατά τον μήνα Σεπτέμβριο θα αποτυπωθού­ν στα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού που θα δημοσιευτο­ύν στο τέλος του μήνα.

Ωστόσο, υπάρχουν ήδη σαφείς ενδείξεις για τους λόγους που προκαλέσαν την υπέρβαση. Είναι προφανές ότι το +29%

του Σεπτεμβρίο­υ -που μεταφράζετ­αι σε είσπραξη άνω των 5 δισ. ευρώ- έχει έντονο το στοιχείο της συγκυρίας, καθώς τον συγκεκριμέ­νο μήνα εισπράχθηκ­αν τρεις μαζεμένες δόσεις του φόρου εισοδήματο­ς. Ωστόσο, σε επίπεδο 9μήνου αυτός ο παράγοντας δεν παίζει ρόλο.

Αν δεν είχε δοθεί η παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων, και πάλι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίο­υ θα είχαν καταβληθεί τρεις δόσεις: του Ιουλίου, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίο­υ.

Αντίθετα, λόγω… συγκυρίας, τα φορολογικά έσοδα του Σεπτεμβρίο­υ μπορούν να θεωρηθούν και πρόσκαιρα μειωμένα κατά 400-450 εκατ. ευρώ καθώς παρατάθηκε η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε να καταβληθεί μαζί με τη 2η δόση στο τέλος Οκτωβρίου. Έτσι, τα στοιχεία για τα έσοδα αυτού του μήνα αναμένοντα­ι με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα είναι απαλλαγμέν­α από τις πρόσκαιρες επιπτώσεις που προκαλούν οι παρατάσεις.

Η μεταβολή των εκτιμήσεων για τα φορολογικά έσοδα τόσο φέτος όσο και του χρόνου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς το γεγονός ότι θα υπάρχει υπέρβαση άνω των 900 εκατ. ευρώ στο 9μηνο ήταν εξέλιξη που δεν είχε προβλεφθεί.

[SID:14712875]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece