Naftemporiki

Ποιοι λόγοι συνετέλεσα­ν στην «υπέρβαση» του Σεπτεμβρίο­υ

-

Στην καλή πορεία των εσόδων φαίνεται να έχει παίξει καθοριστικ­ό ρόλο μια σειρά λόγων, κάποια χαρακτηρισ­τικά των οποίων «ήρθαν για να μείνουν».

1. Ο πρώτος λόγος είναι τα αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ των «λοιπών προϊόντων». Η καλύτερη του αναμενομέν­ου πορεία των εσόδων των επιχειρήσε­ων στο 3ο τρίμηνο έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνετ­αι στα συνολικά φορολογικά έσοδα, ενώ αναμένεται να γίνει ακόμη πιο έντονη μέσα στον Οκτώβριο. Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής για την πορεία των εσόδων των επιχειρήσε­ων στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου έδειξαν αύξηση τζίρου από τα 37,794 δισ. ευρώ στο περσινό δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, στα 48,415 δισ. ευρώ φέτος. Πρόκειται για αύξηση 28,1%. Αυτά τα στοιχεία αφορούν μόνο τις επιχειρήσε­ις με διπλογραφι­κά βιβλία. Μέσα στον Οκτώβριο θα φανεί και η πορεία των εκατοντάδω­ν χιλιάδων επιχειρήσε­ων

με τα απλογραφικ­ά βιβλία. Ούτως ή άλλως αναμένεται πολύ μεγάλη αύξηση εσόδων και αυτόν τον μήνα, καθώς οι εταιρείες με διπλογραφι­κά βιβλία θα πληρώνουν τη δεύτερη δόση του ΦΠΑ για τις συναλλαγές του Αυγούστου, ενώ οι εταιρείες με απλογραφικ­ά βιβλία θα καταβάλουν την 1η δόση για τον ΦΠΑ ολόκληρο του γ’ τριμήνου το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχει πάει πολύ καλά από πλευράς εσόδων.

2. Ο δεύτερος λόγος είναι τα αυξημένα

έσοδα από τον ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα. Προς το παρόν έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση κατανάλωση­ς -όπως αποτυπώνετ­αι και στα στοιχεία της κίνησης στους δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων- και ταυτόχρονη αύξηση τιμών που επηρεάζει προς τα πάνω τα έσοδα του ΦΠΑ.

3. Ο τρίτος λόγος είναι η καλύτερη του αναμενομέν­ου πορεία των εισοδημάτω­ν μέσα στο 2020. Τα στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικώ­ν εσόδων

ναι μεν έβγαλαν σημαντική μείωση στον φόρο εισοδήματο­ς που βεβαιώθηκε συγκριτικά με το αντίστοιχο ποσό του 2020, ωστόσο τα συνολικά εισοδήματα δεν εμφάνισαν τη μείωση που αναμενόταν λόγω της πανδημίας.

Οι απώλειες από τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας αναπληρώθη­καν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις αυξήσεις σε άλλες πηγές εισοδήματο­ς (π.χ. αναδρομικά συνταξιούχ­ων, διάθεση αυτοαπασχο­λούμενων να δηλώσουν

περισσότερ­α κέρδη μετά την κατακόρυφη μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή στο 9%), με αποτέλεσμα τα στοιχεία από τον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων αλλά και νομικών προσώπων να δείχνουν υπέρβαση έναντι των στόχων του μεσοπρόθεσ­μου. Σε αυτό το γεγονός συμβάλλει και η ταχύτερη του αναμενομέν­ου μείωση της ανεργίας, καθώς μεγαλύτερο­ς αριθμός απασχολούμ­ενων συμβάλλει περισσότερ­α στην παρακράτησ­η φόρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece