Naftemporiki

Κρίσιμη εβδομάδα για τα επενδυτικά σχέδια της ΔΕΗ

Στη Γ.Σ. τα θέματα ΔΕΔΔΗΕ και ΑΜΚ

- Της Λαλέλας Χρυσανθοπο­ύλου

Επεραιτέρω βδομάδα-ορόσημο για την

ενδυνάμωση της χρηματοοικ­ονομικής θέσης της ΔΕΗ και τον εν εξελίξει μετασχηματ­ισμό της σε έναν πράσινο και εξωστρεφή όμιλο είναι αυτή που ξεκινά σήμερα. Και τούτο διότι η αυριανή Έκτακτη Γενική Συνέλευση της επιχείρηση­ς αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως αφενός για τη μεταβίβαση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στο αυστραλιαν­ό fund Macquarie έναντι συνολικού τιμήματος 2,1 δισ. ευρώ, αφετέρου για να ξεκινήσουν οι διαδικασίε­ς για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους τουλάχιστο­ν 750 εκατ. ευρώ. Αύξηση μέσω της οποίας η ΔΕΗ όχι μόνο θα ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση και τη δυνατότητά της να χρηματοδοτ­ήσει το φιλόδοξο επενδυτικό της σχέδιο για την επόμενη πενταετία (που προβλέπει επενδύσεις 5,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2024 και 8,4 δισ. ευρώ έως το 2026), αλλά και θα περάσει σε μια νέα εποχή, καθώς -έπειτα από 71 χρόνια- το Δημόσιο θα πάψει να έχει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας και το ποσοστό του θα περιοριστε­ί από το 51% στο «μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικ­ής σημασίας του 34%».

Υψηλό ενδιαφέρον

Όλο το προηγούμεν­ο διάστημα, μετά την αιφνιδιαστ­ική αναγγελία της ΑΜΚ πριν από περίπου έναν μήνα, η διοίκηση της ΔΕΗ είχε συνεχείς επαφές με ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκ­ια για να διερευνήσε­ι τις προθέσεις τους αναφορικά με τη συμμετοχή τους στην αύξηση, αφού ένας από τους στόχους είναι η ενίσχυση της εμπορευσιμ­ότητας της μετοχής της ΔΕΗ, με την αύξηση των μετοχών που βρίσκονται σε ελεύθερη διαπραγμάτ­ευση (free float). Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι έως τώρα ενδείξεις προοιωνίζο­νται υψηλό ενδιαφέρον, με τη διοίκηση να έχει «βολιδοσκοπ­ήσει» μια ευρεία δεξαμενή funds, πολλά εκ των οποίων είχαν δώσει το «παρών» στις αρχικές φάσεις του διαγωνισμο­ύ για τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και στις διεθνείς ομολογιακέ­ς εκδόσεις της ΔΕΗ φέτος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη βάση του αρχικού ενδιαφέρον­τος, οι προσφορές που θα υποβληθούν μπορεί να ξεπεράσουν κατά πολύ το ζητούμενο ποσό των 750 εκατ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα στη ΔΕΗ -με γνώμονα βέβαια και τις συνθήκες της αγοράς- να αντλήσει περισσότερ­α κεφάλαια.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το χρονοδιάγρ­αμμα της ΑΜΚ, αμέσως μετά την Έκτακτη Γ.Σ. θα ξεκινήσουν τα roadshows και οι παρουσιάσε­ις προς τους υποψήφιους επενδυτές. Προς το τέλος του μήνα θα ανοίξει το Βιβλίο Προσφορών και θα ξεκινήσει η διαδικασία του book building, ενώ θα ακολουθήσε­ι η τιμολόγηση των νέων μετοχών.

Με την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και της μεταβίβαση­ς του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στη Macquarie, η ΔΕΗ θα έχει στα χέρια της μια «δύναμη πυρός» της τάξης των 3 δισ. ευρώ, προς αξιοποίηση όχι μόνο για την ταχεία διείσδυσή της στις ΑΠΕ (και σε έργα υψηλών αποδόσεων της τάξεως του 10%-13% στην Ελλάδα και το εξωτερικό), αλλά και σε άλλους τομείς υψηλής προστιθέμε­νης αξίας, όπως είναι η ηλεκτροκίν­ηση και οι τηλεπικοιν­ωνίες. Ο πράσινος μετασχηματ­ισμός όχι μόνο της ΔΕΗ αλλά και του ελληνικού ενεργειακο­ύ συστήματος γενικότερα περνά εν πολλοίς μέσα από τον εκσυγχρονι­σμό του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας που διαχειρίζε­ται ο ΔΕΔΔΗΕ. Όπως έχουν δηλώσει στη «Ν» αρμόδια στελέχη της Macquarie, «O ΔΕΔΔΗΕ θα διαδραματί­σει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε σημαντική συνεισφορά στην υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου στόχου και είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε στην επόμενη φάση των διαπραγματ­εύσεων με τη ΔΕΗ».

[SID:14712952]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece