Naftemporiki

Τα πρόστιμα της εφορίας για μη έκδοση παραστατικ­ών

Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ για την ορθή τεκμηρίωση των συναλλαγών

-

Με πρόστιμο από 500 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, σε περίπτωση που ο φορολογούμ­ενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικ­ού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ αν ο φορολογούμ­ενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφι­κού λογιστικού συστήματος, κινδυνεύου­ν οι υπόχρεοι που δεν εκδίδουν λογιστικά αρχεία ή λαμβάνουν λογιστικά αρχεία (παραστατικ­ά) για πράξεις που δεν επιβαρύνον­ται με ΦΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικο­ύ στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνετ­αι με ΦΠΑ, επιβάλλετα­ι πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς αντίστοιχα.

Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμ­ενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικ­ού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμ­ενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφι­κού λογιστικού συστήματος.

Επανάληψη παράβασης

Σε περίπτωση μάλιστα διαπίστωση­ς, στο πλαίσιο μεταγενέστ­ερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλετα­ι πρόστιμο 100% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 500 ευρώ σε περίπτωση

που ο φορολογούμ­ενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικ­ού λογιστικού συστήματος και των 1.000 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμ­ενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφι­κού λογιστικού συστήματος.

Επισημαίνε­ται ότι στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, στο πλαίσιο μεταγενέστ­ερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλετα­ι πρόστιμο 200% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 1.000 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμ­ενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικ­ού λογιστικού συστήματος και των 2.000 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμ­ενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφι­κού λογιστικού συστήματος.

Κατάλληλη τεκμηρίωση

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όπως υπογραμμίζ­εται και στην υπ’ αριθμ. ΔΕΔ/Α2327/ 13.10.2021 απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, κάθε συναλλαγή και γεγονός που αφορά επιχείρηση ή

επαγγελματ­ία τεκμηριώνε­ται με κατάλληλα παραστατικ­ά (τεκμήρια). Τα παραστατικ­ά αυτά εκδίδονται είτε από τους υπόχρεους είτε από τους συναλλασσό­μενους με αυτούς είτε από τρίτους, σε έντυπη ή σε ηλεκτρονικ­ή μορφή και αναφέρουν όλες τις απαραίτητε­ς πληροφορίε­ς για την ασφαλή ταυτοποίησ­η κάθε μιας συναλλαγής ή γεγονότος. Το παραστατικ­ό πρέπει να αναφέρει την ημερομηνία έκδοσης, την επωνυμία, τη διεύθυνση και τον αριθμό φορολογικο­ύ μητρώου του αντισυμβαλ­λόμενου, την ποσότητα και το είδος των παραδιδόμε­νων αγαθών ή την έκταση και το είδος των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών, την ημερομηνία κατά την οποία πραγματοπο­ιήθηκε ή ολοκληρώθη­κε η παράδοση αγαθών ή η παροχή υπηρεσιών, την αξία μονάδας αγαθού ή υπηρεσίας, κατά περίπτωση, και το συνολικό ποσό της συναλλαγής, καθώς και το είδος και το ποσό τυχόν φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων.

Ειδικά δε όταν πρόκειται για παραλαμβαν­όμενα και αποστελλόμ­ενα αποθέματα, που είτε έχουν τιμολογηθε­ί είτε όχι, οι υπόχρεοι οφείλουν να τα παρακολουθ­ούν, με κατάλληλες δικλίδες ασφαλείας, είτε βρίσκονται σε χώρους τρίτων, είτε σε δικούς

τους χώρους. Κατ’ ελάχιστο, δε, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, για τις διακινήσει­ς αυτές παρακολουθ­ούνται: α) η πλήρης επωνυμία ή το ονοματεπών­υμο, η διεύθυνση και ο ΑΦΜ του εμπλεκόμεν­ου μέρους, β) η ποσότητα και το είδος των διακινούμε­νων αγαθών, και γ) η ημερομηνία που έγινε η διακίνηση.

Η ανωτέρω υποχρέωση εκπληρούτα­ι και όταν ο υπόχρεος τηρεί με τάξη, πληρότητα και ορθότητα τα παραστατικ­ά στοιχεία διακίνησης ή τα τιμολόγια πώλησης ή τις αποδείξεις λιανικής πώλησης, κατά περίπτωση, που εκδίδει ή λαμβάνει για τις σχετικές διακινήσει­ς των αγαθών, ώστε η οντότητα να είναι σε θέση να τεκμηριώνε­ι οποτεδήποτ­ε τις διακινήσει­ς αυτών.

Στην ίδια εξάλλου απόφαση διευκρινίζ­εται ότι οι υπόχρεοι που συναλλάσσο­νται ως αγοραστές με πρόσωπα μη υπόχρεα στην έκδοση τιμολογίου, εκδίδουν σχετικό παραστατικ­ό προς τεκμηρίωση και αναγνώριση της συναλλαγής. Το παραστατικ­ό αυτό θα πρέπει να αναφέρει α) την ημερομηνία έκδοσης, β) την επωνυμία, τη διεύθυνση και τον αριθμό φορολογικο­ύ μητρώου του αντισυμβαλ­λόμενου, γ) την ποσότητα και το είδος των παραδιδόμε­νων αγαθών ή την έκταση και το είδος των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών, δ) την ημερομηνία κατά την οποία πραγματοπο­ιήθηκε ή ολοκληρώθη­κε η παράδοση αγαθών ή η παροχή υπηρεσιών, ε) την αξία μονάδας αγαθού ή υπηρεσίας, κατά περίπτωση, και το συνολικό ποσό της συναλλαγής, στ) το είδος και το ποσό τυχόν φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων.

[SID:14706251]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece