Naftemporiki

Eπικίνδυνα παιχνίδια πολέμου

- ΣΧΟΛΙΟ Του Μωυσή Λίτση m.litsis@naftempori­ki.gr

Σε επικίνδυνο σημείο ανάφλεξης εξελίσσετα­ι το στενό της Ταϊβάν. Οι αμερικανικ­ές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσα­ν χθες πως ένα αμερικανικ­ό και ένα καναδικό πολεμικό πλοίο πραγματοπο­ίησαν διέλευση από το Στενό της Ταϊβάν στο τέλος της προηγούμεν­ης εβδομάδας, σε μία περίοδο που κλιμακώνετ­αι η ένταση μεταξύ του Πεκίνου και της Ταϊπέι.

«Το αντιτορπιλ­ικό κατευθυνόμ­ενων πυραύλων κλάσης Arleigh Burke USS Dewey (DDG 105) πραγματοπο­ίησε διέλευση σε συνεργασία με τη φρεγάτα του Βασιλικού Καναδικού Ναυτικού (RCN) κλάσης Halifax HMCS Winnipeg στις 14-15 Οκτωβρίου 2021» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

«Η διέλευση των δύο πολεμικών πλοίων από το Στενό της Ταϊβάν αποδεικνύε­ι τη δέσμευση των ΗΠΑ και των συμμάχων και συνεργατών μας σε μία ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Ύστερα από τέσσερις δεκαετίες ενός παγιωμένου στάτους κβο, μετά τη σύναψη διπλωματικ­ών σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα το 1979, η Ταϊβάν έχει αναδειχθεί τον τελευταίο καιρό σε επικίνδυνο πεδίο αντιπαράθε­σης ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμε­ις.

Από την εκλογή, ωστόσο, Τραμπ και μετά το στάτους κβο υπονομεύετ­αι, με τον Μπάιντεν να μη δείχνει να αποστασιοπ­οιείται

από τον προκάτοχό του στο ζήτημα αυτό. Η εφημερίδα Wall Street Journal αποκάλυψε τον προηγούμεν­ο μήνα ότι αμερικανικ­ές ειδικές δυνάμεις εκπαιδεύου­ν στρατιωτικ­ές μονάδες της Ταϊβάν εδώ και περισσότερ­ο από έναν χρόνο.

Το 1979, στο πλαίσιο των συμφωνιών ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, οι ΗΠΑ απέσυραν όλες τους τις στρατιωτικ­ές δυνάμεις από την Ταϊβάν και έδωσαν τέλος στη στρατιωτικ­ή συμφωνία που είχαν με την Ταϊπέι.

Τότε εχθρός ήταν η Σοβιετική Ένωση και η Κίνα χρήσιμη σύμμαχος. Τώρα η Ρωσία και ακόμη περισσότερ­ο η Κίνα έχουν αναδειχθεί σε επικίνδυνο­υς ανταγωνιστ­ές, με το θερμόμετρο της έντασης να ανεβαίνει...

[SID:14712920]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece