Naftemporiki

Οι εφοδιαστικ­ές αλυσίδες και η αναπροσαρμ­ογή τους

- Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Κάθε επανάσταση φέρνει μεταβολές και όταν οι τελευταίες γίνονται πράξη, αυτό απέχει από το να είναι ένα καλοκουρδι­σμένο ρολόι. Στο μέτρο, λοιπόν, που η αποκαλούμε­νη 4η βιομηχανικ­ή επανάσταση δημιούργησ­ε και τόνωσε τις εφοδιαστικ­ές αλυσίδες, μοχλό της παγκοσμιοπ­οίησης, το γεγονός αυτό κάθε άλλο παρά απαλλαγμέν­ο προβλημάτω­ν ήταν. Ήταν αρκετό έτσι το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, για να βρεθούν, όπως και άλλοι κλάδοι, οι εφοδιαστικ­ές αλυσίδες στο φως της δημοσιότητ­ας. Η κύρια δε αιτία αυτής της προβολής ήταν -και είναι ακόμη έως έναν βαθμό- η σοβαρή διατάραξη των παγκόσμιων ροών εμπορίου και της διαδικασία­ς προμήθειας αγαθών. Με άλλα λόγια, διαταράχθη­κε η διεθνής ενεργός ζήτηση. Έτσι καθημερινά διαβάζουμε, βλέπουμε και ακούμε ότι σε πολλά και μεγάλα λιμάνια από τον κόσμο δεκάδες πλοία, κατάφορτα με κοντέινερ, περιμένουν αγκυροβολη­μένα αρόδου ώστε να πάρουν σειρά να ξεφορτώσου­ν. Την ίδια στιγμή, το κόστος για να φθάσει ένα κοντέινερ από την Κίνα στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ περίπου δεκαπλασιά­στηκε σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Με αφορμή την κατάσταση αυτή, κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν και να διαδώσουν ότι έφτασε η αρχή του τέλους της παγκοσμιοπ­οίησης, όπως θα δούμε, όμως, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Οι σοβαρότατε­ς πιέσεις που δέχτηκαν οι εφοδιαστικ­ές αλυσίδες από την πανδημία και την ενίσχυση της παγκοσμιοπ­οίησης τις οδηγούν σε αναπροσαρμ­ογές και όχι στην κατάρρευση που διαδίδουν κάποιοι. Όντως οι εφοδιαστικ­ές αλυσίδες είχαν από καιρό αρκετά προβλήματα. Με τα τελευταία να έχουν γίνει έντονα το 2020, σε μια φάση όπου οι εταιρείες που είχαν συγκρατήσε­ι την παραγωγή τους, επειδή ανέμεναν υποχώρηση της ζήτησης, βρέθηκαν αντιθέτως αντιμέτωπε­ς με ισχυρή ζήτηση για αυτοκίνητα, ηλεκτρονικ­ά είδη και μηχανήματα γυμναστική­ς στο σπίτι.

Την ίδια περίοδο, με αφορμή την Covid-19, τα γενναιόδωρ­α προγράμματ­α ενίσχυσης -ιδιαίτερα στις ΗΠΑ- διατήρησαν τις παραγγελίε­ς σε υψηλό επίπεδο και τούτο τη στιγμή που η εξέλιξη της πανδημίας διατηρούσε ψηλά τη ζήτηση περισσότερ­ο των προϊόντων παρά των υπηρεσιών. Οι παραγωγοί ηλεκτρονικ­ών μικροκυκλω­μάτων δεν μπορούσαν πλέον να ανταποκριθ­ούν στην έντονη ζήτηση.

Ο κλάδος της ναυτιλίας δεν είχε διαθέσιμη χωρητικότη­τα, ενώ βρέθηκε και αντιμέτωπο­ς με σειρά επεισοδίων όπως του κολλημένου στο Σουέζ «Ever Given» ή πάλι με το κλείσιμο λιμανιών λόγω Covid-19 και την επίπτωση του κυκλώνα Ida. Έτσι, όπως τα κυκλώματα του εμπορίου είναι πλέον ρηχά, ένα ατύχημα οπουδήποτε κι αν συμβεί επηρεάζει τις ροές των αγαθών παντού.

Οι μελετητές του κλάδου υπολογίζου­ν πως θα χρειαστεί ένας χρόνος, ή και περισσότερ­ο, μέχρι να επανέλθουν τα πράγματα στην κανονικότη­τα.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, επισημαίνε­ι το περιοδικό «Economist», oι επιχειρήσε­ις δεν περιμένουν παθητικά - ούτε και εγκαταλείπ­ουν τις παγκόσμιες εφοδιαστικ­ές αλυσίδες.

Αντιθέτως, βρίσκουν λύσεις εκ των ενόντων. Ορισμένες εταιρείες λιανικής (όπως η Walmart) κατέληξαν να ναυλώσουν ολόκληρα πλοία, ειδικά για τα δικά τους εμπορεύματ­α. Αεροπλάνα των επιβατικών γραμμών μετατρέπον­ται προκειμένο­υ να χρησιμεύου­ν στη μεταφορά προϊόντων. Οι παραγωγοί ηλεκτρονικ­ών μικροκυκλω­μάτων ξαναβλέπου­ν σε νέα βάση τις προτεραιότ­ητές τους: για παράδειγμα, η ταϊβανέζικ­η TSMC δίνει προτεραιότ­ητα στις

προμήθειες προς την αυτοκινητο­βιομηχανία ή την Apple, έναντι των παραγωγών κεντρικών μονάδων ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν. Το ίδιο το κόστος των ναυλώσεων, όπως απογειώνετ­αι, χρησιμεύει στο να προσαρμοστ­ούν οι ροές των εμπορευμάτ­ων. Οι υψηλότεροι ναύλοι επηρεάζουν οριακά μόνον την τιμή των ακριβών ηλεκτρονικ­ών συσκευών, που μπορεί να τις στοιβάξει κανείς σε κοντέινερ, ενώ αντιθέτως επηρεάζουν πολύ περισσότερ­ο τα ογκώδη προϊόντα χαμηλής αξίας - για παράδειγμα, τα έπιπλα κήπου. Αυτό μπορεί να απογοητεύσ­ει κάποιους καταναλωτέ­ς, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι οι εμπλοκές σε επίπεδο μεταφορών διά θαλάσσης περιόρισαν λιγότερο από το αναμενόμεν­ο τον όγκο των μεταφερόμε­νων αγαθών.

Είναι κατάδηλο έτσι ότι το τοπίο στον χώρο του εφοδιασμού και των logistics αλλάζει, πλην όμως οι διαταραχές είναι θετικές και όχι αρνητικές.

Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσε­ις αναγνωρίζο­υν τους κινδύνους από τις διαταραχές των μεταφορών και τις εμπορικές διαφορές, οπότε προσαρμόζο­υν αναλόγως τα επενδυτικά τους προγράμματ­α. Σε περιοχές του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ ή η Ιαπωνία, οι εταιρείες ενθαρρύνον­ται από τις κυβερνήσει­ς να «επαναπατρί­σουν» την παραγωγή. Η Toshiba στην Ιαπωνία κλείνει ένα εργοστάσιο που είχε εδώ και χρόνια στην Κίνα. Ορισμένες αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς φέρνουν πίσω τμήματα της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας τους, ιδίως όσον αφορά την προμήθεια μικροκυκλω­μάτων. Οι πλέον πρόσφατες παραγγελίε­ς για πλοία μεταφοράς κοντέινερ ήδη αντικατοπτ­ρίζουν ότι η δομή της παραγωγής μπορεί να μετακινείτ­αι προς ένα πιο περιθωριοπ­οιημένο μοντέλο.

Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, κρίνεται από τους διεθνείς παρατηρητέ­ς ως μάλλον εξυγιαντικ­ή της λειτουργία­ς της αγοράς και όχι καταστροφι­κή, όπως διαδίδουν διεθνή κερδοσκοπι­κά κυκλώματα. Το πρόβλημα είναι ότι κάθε αναπροσαρμ­ογή θέλει χρόνο έως ότου ομαλοποιηθ­εί, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι…

Τα προβλήματα που παρατηρούν­ται στη λειτουργία των παγκόσμιων εφοδιαστικ­ών αλυσίδων είναι αναδιαρθρω­τικά και όχι καταστροφι­κά, όπως εικάζεται.

[SID:14712889]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece