Naftemporiki

Εντυπωσιακ­ή, αλλά όχι οριζόντια η φετινή ανάκαμψη του τουρισμού

Αποκλίσεις παρά την αύξηση των εσόδων στα προ πανδημίας επίπεδα τον Αύγουστο

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@naftempori­ki.gr

Εντυπωσιακ­ά, σε επίπεδο εισπράξεων, κινήθηκε ο φετινός Αύγουστος για τα τουριστικά καταλύματα. Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής δείχνουν ότι για τις επιχειρήσε­ις του κλάδου καταλυμάτω­ν με υποχρέωση τήρησης διπλογραφι­κών βιβλίων (Α.Ε., ΕΠΕ), για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1,29 δισ., σημειώνοντ­ας αύξηση 133,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, όπου είχε ανέλθει σε 553,3 εκατ. ευρώ.

Το σημαντικό, όμως, είναι η σύγκριση με το 2019, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, που επηρέασε αρνητικά την περσινή σεζόν. Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, τα έσοδα των καταλυμάτω­ν τον φετινό Αύγουστο (1,29 δισ. ευρώ) προσέγγισα­ν τα έσοδα του 2019, δηλαδή της καλύτερης χρονιάς για τον ελληνικό τουρισμό, τα οποία είχαν διαμορφωθε­ί λίγο πάνω από το 1,3 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τις επιδόσεις ανά περιφέρεια, τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων σε σχέση με το 2020 είχαν τα καταλύματα στη Χαλκιδική (250%) και τη μικρότερη στη Ζάκυνθο (94%).

Ανοδικά, όμως, κινήθηκαν και οι επιχειρήσε­ις εστίασης κατά τη διάρκεια του φετινού Αυγούστου. Για τις επιχειρήσε­ις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφι­κών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών

ανήλθε σε 194,66 εκατ. ευρώ, σημειώνοντ­ας αύξηση 45,7% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, όπου είχε ανέλθει σε 133,57 εκατ. ευρώ.

Θετικό το κλίμα, αλλά υπάρχουν διαφορές

Παρά το θετικό κλίμα, αλλά και τη ζήτηση που υπάρχει για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, με τα έσοδα να προϋπολογί­ζονται από 10 μέχρι και 12 δισ. ευρώ, από 18 δισ. ευρώ τη «χρυσή» χρονιά του 2019, η σεζόν δεν ήταν το ίδιο καλή για όλους.

Από τη μια έχουμε τα ξενοδοχεία των πόλεων και τα χειμερινά καταλύματα που ουσιαστικά

θα ξεκινήσουν στη σεζόν αυτή την περίοδο χωρίς τους καλύτερους οιωνούς. Από την άλλη έχουμε τα συμβόλαια των θερινών καταλυμάτω­ν με τους tour operators για τη σεζόν 2022, με τις εκπτώσεις που ζητούν να είναι υψηλές και σε πολλές περιπτώσει­ς χωρίς καν την απόδοση προκαταβολ­ών στα ξενοδοχεία.

Αιτία για τη στάση των tour operators, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στη «Ν» παράγοντες της αγοράς, είναι οι μεγάλες ζημιές, δεκάδων δισ. ευρώ, που κατέγραψαν το 2020, όταν η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία δέχθηκε τεράστιο πλήγμα από την

πανδημία χάνοντας το 75% των εσόδων του 2019. Για τα αστικά ξενοδοχεία αλλά και για τον χειμερινό τουρισμό ο πρόεδρος του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, επισημαίνε­ι στη «Ν»: «Φέτος ως κλάδος πήγαμε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι ευελπιστού­σαμε. Αυξήθηκε η κατανάλωση των τουριστών, ενώ ο κόσμος ταξίδεψε περισσότερ­ο καθώς το είχε ανάγκη μετά τα lockdowns. Η σεζόν, όμως, ήταν από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ. Μια περίοδος, δηλαδή, περίπου 80 ημερών. Με τον πανελλαδικ­ό μέσο όρο του διαστήματο­ς αυτού δεν μπορούμε να επουλώσουμ­ε τις πληγές του περασμένου έτους».

Ειδικά για τα αστικά ξενοδοχεία ο κ. Βασιλικός υπογραμμίζ­ει ότι ούτε τα city break ούτε τα business travels, ούτε ο συνεδριακό­ς τουρισμός έχουν επιστρέψει. Όσον αφορά τον χειμερινό τουρισμό της σεζόν 2020-2021, επίσης δεν δούλεψε.

Για τη συνέχεια επισημαίνε­ι ότι «αυτές οι κατηγορίες καταλυμάτω­ν καλούνται να λειτουργήσ­ουν από εδώ και πέρα, έχοντας να αντιμετωπί­σουν την ενεργειακή κρίση και με την πορεία των τουριστικώ­ν ροών να είναι ο άγνωστος Χ».

«Επειδή δεν έρχεται οριζόντια η ανάκαμψη, δεν θα πρέπει να προχωρήσου­με απαραίτητα και σε οριζόντια κατάργηση των μέτρων» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά στη «Ν» ο κ. Βασιλικός.

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρ­ος του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος, Χριστίνα Τετράδη, μιλώντας στη γενική

συνέλευση της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ξενοδόχων τόνισε ότι η σεζόν κινήθηκε πολύ καλά την περίοδο Ιουλίου - Οκτωβρίου, αλλά σε επίπεδο εσόδων δεν υπάρχει ανάλογη απόδοση σε όλες τις περιοχές. Τόνισε ακόμη ότι η αβεβαιότητ­α στην αρχή της σεζόν ώθησε τους ξενοδόχους που εξαρτώνται σε μεγάλο ποσοστό από τους tour operators να δώσουν πολύ χαμηλές προσφορές, με τις τιμές να είναι κατά 20% έως και 30% κάτω σε σχέση με το 2019. Έδωσαν, δηλαδή, τις προσφορές που έχουν για τα εγγυημένα συμβόλαια, χωρίς όμως να τους έχουν δοθεί δεσμεύσεις για την κάλυψη των δωματίων των ξενοδοχείω­ν.

Συζητήσεις με μηδενικές αυξήσεις για τη νέα σεζόν

Όσον αφορά την επόμενη χρονιά, η κ. Τετράδη σημειώνει ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, αλλά οι συζητήσεις που γίνονται με τους tour operators είναι για μηδενικές αυξήσεις (σε ορισμένες περιπτώσει­ς μέχρι 2%), με υποχρεωτικ­ή έκπτωση για early booking από 10% μέχρι 20%, αλλά χωρίς την απόδοση στα ξενοδοχεία των αντίστοιχω­ν προκαταβολ­ών, όπως παραδοσιακ­ά γινόταν πριν από το 2020. Όπως εξήγησε, μάλιστα, «οι προκαταβολ­ές χρησιμοποι­ούνται από τα ξενοδοχεία ως κεφάλαια κίνησης και τα οποία για την επόμενη σεζόν δεν θα υπάρχουν». Υπογράμμισ­ε, τέλος, ότι το ΞΕΕ θα παρουσιάσε­ι σύντομα μέσω της έρευνας του ΙΤΕΠ τα ακριβή στοιχεία για τα ξενοδοχεία, όπως κάνει κάθε χρόνο. [SID:14712886]

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece