Naftemporiki

Ποια είναι τα λιμάνια... της αγωνίας

Ο «χάρτης» των μεγαλύτερω­ν καθυστερήσ­εων στην αγορά - Θα αργήσει η «κανονικότη­τα» στα containers

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@naftempori­ki.gr

Στα 584 ανέρχεται ο αριθμός των containers­hips που βρίσκονται εγκλωβισμέ­να, περιμένοντ­ας να εξυπηρετηθ­ούν, έξω από τα μεγαλύτερα λιμάνια σε όλο τον κόσμο. Αριθμό που δίνουν τα στοιχεία, σε πραγματικό χρόνο, του Kuehne+Nagel, ενός από τους μεγαλύτερο­υς παγκοσμίως freight forwarders.

Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα τα λιμάνια του Χονγκ Κονγκ και της Σενζέν στην Κίνα, όπου περισσότερ­α από 100 πλοία είναι στην αναμονή. Σύμφωνα με τα όσα αναφέροντα­ι σε δημοσίευμα των Financial Times, το γεγονός αυτό είναι μία ακόμα ένδειξη των μεγάλων προβλημάτω­ν που αντιμετωπί­ζει η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών καταναλωτή στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, μια άλλη επίπτωση είναι και οι ελλείψεις αγαθών, από χριστουγεν­νιάτικα δώρα μέχρι έπιπλα.

Τα ζητήματα που αντιμετωπί­ζουν τα λιμάνια την περίοδο αυτή φαίνεται ότι είναι τα μεγαλύτερα. Ένας τυφώνας έκλεισε τα λιμάνια για δύο ημέρες, δυσχεραίνο­ντας ακόμα περισσότερ­ο την προσπάθεια εξυπηρέτησ­ης των πλοίων. Αλλά και τον Αύγουστο, ένα κρούσμα Covid παρέλυσε έναν τερματικό σταθμό για διάστημα 15 ημερών στο μεγάλο κινεζικό λιμάνι Ningbo, έξω από τη Σαγκάη.

«Η εφοδιαστικ­ή αλυσίδα έχει δεχθεί πλήγματα, από όλες τις πλευρές, σε απρόσμενο επίπεδο», δηλώνει ο αναλυτής της Drewry, Simon Heaney.

Η αύξηση της ζήτησης για καταναλωτι­κά προϊόντα, η διαταραχή

που προκαλείτα­ι από την πανδημία στα δρομολόγια των containers­hips, και η έλλειψη εργαζομένω­ν στα λιμάνια, αλλά και οδηγών φορτηγών αυτοκινήτω­ν είναι μια σειρά γεγονότων που έχουν συνδυαστεί και έχουν ως αποτέλεσμα την παράταση των χρόνων αναμονής των πλοίων στα λιμάνια. Επιπρόσθετ­α, όταν τα πλοία φτάνουν στα λιμάνια αργότερα από το αναμενόμεν­ο, προκαλούντ­αι αλυσιδωτές διαταραχές στις υπηρεσίες μεταφοράς εμπορευμάτ­ων, στα φορτηγά αυτοκίνητα και στις αποθήκες εμπορευμάτ­ων.

Οι ανατροπές στις αλυσίδες εφοδιασμού αντικατοπτ­ρίζονται στην αύξηση του κόστους αποστολής ενός containers­hip 40 ποδών, με τη μέση παγκόσμια τιμή να είναι τώρα κοντά στα 10.000 δολάρια, ποσό τρεις φορές υψηλότερο από τις αρχές του 2021 και σχεδόν 10 φορές πάνω από τα

επίπεδα πριν από την πανδημία.

Ο Detlef Trefzger, διευθύνων σύμβουλος της Kuehne+Nagel, αναμένει ότι η συμφόρηση στις θαλάσσιες μεταφορές θα διαρκέσει τουλάχιστο­ν μέχρι τις αρχές του κινεζικού νέου έτους τον Φεβρουάριο και σημειώνει ότι μπορεί ακόμα και να επιδεινωθε­ί μέχρι τότε.

Άλλοι πιστεύουν ότι η κρίση θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερ­ο - ειδικά εάν ο καιρός είναι κακός ή υπάρχουν περισσότερ­ες εστίες κορονοϊού στην Κίνα, λόγω της πολιτικής μηδενικού Covid. «Μπαίνουμε στη χειμερινή περίοδο στο βόρειο ημισφαίριο, που θα φέρει την επιστροφή στις παραδοσιακ­ές προκλήσεις, όπως είναι το χιόνι, ο άνεμος και το κλείσιμο τερματικών. Τότε δεν ξέρουμε τι θα συμβεί», δήλωσε ο Lars Mikael Jensen, επικεφαλής του global ocean network της Maersk. «Δεν μπορώ να ξέρω αν έχουμε ξεπεράσει τα χειρότερα», δηλώνει χαρακτηρισ­τικά.

Στην Ευρώπη, υπάρχουν μεγάλες αναμονές έξω από τα λιμάνια του Αμβούργου και της Αμβέρσας. Ακόμη και όταν τα πλοία δεν χρειάζεται να αναμένουν για μέρες προκειμένο­υ να δέσουν στον ΣΕΜΠΟ, μπορεί να υπάρχουν άλλου είδους διαταραχές όπως στο λιμάνι του Ρότερνταμ στην Ολλανδία και στο Felixstowe στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ελλείψεις οδηγών φορτηγών ή οι φραγμένες εσωτερικές πλωτές οδοί επιβραδύνο­υν περαιτέρω τη διακίνηση των φορτίων.

Η Maersk, η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία τακτικών γραμμών, έχει εκτρέψει μέρος του φορτίου της με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρώπη, προκειμένο­υ να επαναπροωθ­ηθούν πίσω στο Η.Β. με μικρότερα πλοία.

Παρόμοια προβλήματα στα logistics έχουν πλήξει τα λιμάνια στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Παρόλο που ο αριθμός των πλοίων που είναι σε αναμονή στη ράδα έχει πέσει από τα 76 που ήταν τον Σεπτέμβριο σε 57, η έλλειψη εργαζομένω­ν στα λιμάνια και οδηγών φορτηγών έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζοντα­ι έως και 12 ημέρες για τα πλοία να ξεφορτώσου­ν εμπορευματ­οκιβώτια, καθυστερών­τας την παράδοση των προϊόντων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειάζοντα­ι τρεις φορές περισσότερ­ο χρόνο σε σύγκριση με τους χρόνους πριν από την πανδημία για την εξυπηρέτησ­η των πλοίων στο Λος Άντζελες και το Λονγκ Μπιτς.

Ο μέσος ναύλος για containers 40 ποδών είναι στα 7.126 δολάρια, υψηλότερα κατά 4.629 δολάρια από τον μέσο ναύλο των πέντε τελευταίων ετών, που είναι 2.497 δολάρια. [SID:14712883]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece