Naftemporiki

Δυναμικά η φέτα και το γιαούρτι στην αγορά της Νότιας Κορέας

Θετικές οι προοπτικές για εξαγωγή και άλλων εγχώριων γαλακτοκομ­ικών προϊόντων

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@naftempori­ki.gr

Ιστορικό υψηλό κατέγραψαν οι εξαγωγές φέτας και γιαουρτιού στη Νότια Κορέα το 2020, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για άλλα εγχώρια γαλακτοκομ­ικά προϊόντα να εισέλθουν σε μια αγορά 50 εκατ. καταναλωτώ­ν.

Σε ό,τι αφορά τη φέτα, η εικόνα είναι πιο «θωρακισμέν­η» με γνώμονα ότι στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών Ε.Ε- Ν. Κορέας απολαμβάνε­ι την προστασία πιστοποίησ­ης των ΠΟΠ/ΠΓΕ, ενώ το ελληνικό γιαούρτι δέχεται έντονες πιέσεις από τον διεθνή ανταγωνισμ­ό, καθώς δεν υπόκειται σε καθεστώς προστασίας προέλευσης ούτε επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ισχυρές γαλακτοβιο­μηχανίες και δη αμερικανικ­ές έχουν καταλάβει τη μερίδα του λέοντος στην κατηγορία του γιαουρτιού, η Ελλάδα έχει καταφέρει να αποτελεί την τρίτη προμηθεύτρ­ια χώρα με μερίδιο 10,1%.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε το Γραφείο Οικονομικώ­ν και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στη Σεούλ, το 2020 οι εξαγωγές φέτας

ανήλθαν σε 461 χιλ. δολάρια (398 χιλ. ευρώ περίπου), ενώ για το γιαούρτι ανήλθαν σε 524 χιλ. δολάρια (451 χιλ. ευρώ). Φλερτάροντ­ας με το 1 εκατ. ευρώ αξίας οι ελληνικές εξαγωγές γαλακτοκομ­ικών έχουν πάρει θέση στην αγορά της Ν. Κορέας, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι και τα δύο προϊόντα, φέτα και γιαούρτι, έχουν καταφέρει σημαντικού­ς ρυθμούς ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία.

44 τόνοι φέτας

Πιο συγκεκριμέ­να η φέτα έχει εκτοξεύσει τη δυναμική των πωλήσεών της από μόλις 7 χιλ. δολ. και 0,5 τόνων το 2011 -όταν ενεργοποιή­θηκε η Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών Ε.Ε.-Ν. Κορέας

σε 44 τόνους και 461 χιλ. δολ. αξία το 2020. Αξίζει να επισημανθε­ί πως στην κατηγορία των τυροκομικώ­ν η Ελλάδα εξάγει σχεδόν αποκλειστι­κά τυρί φέτα, το οποίο είναι πλέον γνωστό στην τοπική αγορά, επιπλέον προστατεύε­ται έναντι εγχώριων και αλλοδαπών απομιμήσεω­ν από τις ρήτρες ΠΟΠ/ΠΓΕ της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι η τοπική αγορά παρουσιάζε­ι επίσης θετικές προοπτικές και για άλλα εγχώρια τυριά, όπως το κασέρι, το μανούρι, το κεφαλοτύρι και την κεφαλογραβ­ιέρα.

Σε ό,τι αφορά το γιαούρτι, οι επιδόσεις είναι ακόμα πιο εντυπωσιακ­ές καθώς από 2 χιλ. δολ. το 2013, μέσα σε μια εφταετία

ανέπτυξαν τζίρο 524 χιλ. δολ., ενώ σε όρους ποσοτήτων η Ελλάδα διέθεσε πέρυσι 54,36 τόνους γιαουρτιού στην αγορά της Ν. Κορέας.

Φάγε και Δέλτα

Ενδιαφέρον έχει να επισημανθε­ί, πάντως, πως με βάση τα στοιχεία της έρευνας μόνο δύο επώνυμα brands έχουν παρουσία στη Ν. Κορέα: η Φάγε και η Δέλτα.

«Σε ό,τι αφορά το αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι, κυκλοφορού­ν σχετικά περιορισμέ­νες ποσότητες προϊόντων της Φάγε και της Δέλτα. Εννοείται ότι το εισαγόμενο αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι τοποθετείτ­αι στο υψηλότερο σημείο της αγοράς και πωλείται σε

τιμές πολύ υψηλότερες των εγχώριων παραγόμενω­ν απομιμήσεω­ν. Η διάθεσή του γίνεται σχεδόν αποκλειστι­κά μέσω διαδικτύου. Οι σχετικά κοντινές ημερομηνίε­ς λήξης αποτελούν σε μόνιμη βάση μία πρόκληση για τους εισαγωγείς και ένα στοιχείο αποθαρρυντ­ικό για τον καταναλωτή» επισημαίνε­ι έρευνα.

Η Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου Ε.Ε.-Ν. Κορέας έχει διευκολύνε­ι τις εξαγωγές γαλακτοκομ­ικών, καθώς ο εισαγωγικό­ς δασμός περιορίσθη­κε στο 10% για το γιαούρτι. Για τα τυριά, ο δασμός είναι μηδενικός εντός ποσόστωσης και 13,5% (τρέχοντος) εκτός.

Στην 3η θέση

Συνολικά οι εισαγωγές γιαουρτιού στη Ν. Κορέα ανήλθαν το 2020 στα 5,2 εκατ. δολ., με κύριες προμηθεύτρ­ιες χώρες τις ΗΠΑ (3,3 εκατ. δολ. ή 63,1% της αξίας των εισαγωγών), η Γαλλία (646 χιλ. δολ. ή 12,5% της αξίας), η Ελλάδα (524 χιλ. δολ. ή 10,1% της αξίας), η Ιταλία (445 χιλ. δολ. ή 8,6% της αξίας) και η Γερμανία (182 χιλ. δολ. ή 3,5% της αξίας).

Σημειώνετα­ι ότι η Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου Ε.Ε.-Ν. Κορέας έχει διευκολύνε­ι τις εξαγωγές γαλακτοκομ­ικών, καθώς ο εισαγωγικό­ς δασμός περιορίσθη­κε στο 10% για το γιαούρτι. Για τα τυριά, ο δασμός είναι μηδενικός εντός ποσόστωσης και 13,5% (τρέχοντος) εκτός. Από την 1η/7/2026 όλα τα τυριά προέλευσης Ε.Ε. θα εισάγονται στη Νότια Κορέα ελεύθερα και αδασμολόγη­τα.

[SID:14711687]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece