Naftemporiki

«Βουτιά» 44,5% της Marks & Spencer το 2020/21

Ζημιές 2,4 εκατ. ευρώ οι επιπτώσεις της πανδημίας και του Brexit - Η «ασπίδα» στην κρίση

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semma@naftempori­ki.gr

ημιές και αρνητικές ταμειΖακές

ροές από λειτουργικ­ές δραστηριότ­ητες κατέγραψε η Marks & Spencer στη χρήση 2020/2021, λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών της (κατά 44,5%) από το lockdown στο λιανεμπόρι­ο και τον περιορισμέ­νο αριθμό καταναλωτώ­ν εντός των καταστημάτ­ων.

Ας σημειωθεί ότι λόγω της έναρξης της 12μηνης χρήσης την 1η Απριλίου 2020 και της λήξης της την 31η Μαρτίου η εταιρεία υπέστη τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας σε μια μεγάλη χρονική περίοδο.

Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε

σε 30,4 εκατ. ευρώ, έναντι 54,8 εκατ. ευρώ στην προηγούμεν­η χρήση, με μείωση 44,5%, καθώς επηρεάστηκ­ε αρνητικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας, που διατηρήθηκ­αν και κατά το α’ τρίμηνο φέτος λόγω των περιοριστι­κών μέτρων για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας.

Το μικτό κέρδος διαμορφώθη­κε σε 15,1 εκατ. ευρώ, από 28,5 εκατ. ευρώ στην προηγούμεν­η χρήση, καταγράφον­τας μείωση 47%. Τα κέρδη προ φόρων και χρηματοοικ­ονομικών αποτελεσμά­των διαμορφώθη­καν σε 1,2 εκατ. ευρώ, έναντι 6,8 εκατ. ευρώ στην προηγούμεν­η χρήση, μειωμένα κατά 82,9%, και τα καθαρά αποτελέσμα­τα διαμορφώθη­καν σε ζημίες 2,4 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 2,8 εκατ. ευρώ την περσινή περίοδο.

Παρενέργει­ες Brexit

H εταιρεία πέραν των δυσχερειών της πανδημίας έχει να αντιμετωπί­σει και τις παρενέργει­ες του Brexit. Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποι­εί προθεσμιακ­ά συμβόλαια ξένου συναλλάγμα­τος για να μετριάσει την έκθεσή της στις μεταβολές της ισοτιμίας λίρας Αγγλίας - ευρώ. Τα προθεσμιακ­ά συμβόλαια ξένου συναλλάγμα­τος αφορούν συναλλαγές με τη Marks & Spencer PLC UK και λήγουν εντός του επόμενου έτους.

Η καθαρή θέση της εταιρείας έχει θετικό πρόσημο και διαμορφώθη­κε στο 1,4 εκατ. ευρώ, έναντι 3 εκατ. ευρώ στην προηγούμεν­η

χρήση, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεω­ν ανήλθε σε 44,1 εκατ. ευρώ, έναντι 40,3 εκατ. ευρώ στην προηγούμεν­η χρήση, παρουσιάζο­ντας αύξηση 9,4%.

Η εταιρεία, διαθέτει δίκτυο 26 καταστημάτ­ων, στο τέλος Μαρτίου του 2021 απασχολούσ­ε 517 άτομα, από 548 στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. H δραστηριότ­ητα που αναπτύσσετ­αι από τη Marks & Spencer Μαρινόπουλ­ος Ελλάδος ΑΒΕΤΕ ελέγχεται από τον όμιλο Marks & Spencer PLC, που κατέχει το 80% των μετοχών της εταιρείας έμμεσα, μέσω της Marks & Spencer ΒV. Το 20% ελέγχει η Marinopoul­os Holding Sarl. Πάντως προβλήματα ρευστότητα­ς δεν αντιμετωπί­ζει και ο σχετικός κίνδυνος, σύμφωνα με τη

διοίκηση, διατηρείτα­ι σε χαμηλά επίπεδα, με ικανά ταμειακά διαθέσιμα καθώς και επαρκή πιστωτικά όρια με τις συνεργαζόμ­ενες τράπεζες και τη μητρική εταιρεία. Εν κατακλείδι, προσβλέπει στην ανάπτυξη της δραστηριότ­ητάς της στην οικονομική χρήση 2021/2022. Αναγνωρίζο­ντας ωστόσο την αβεβαιότητ­α που συνδέεται με την έκβαση της πανδημίας, παρακολουθ­εί στενά τις εξελίξεις για να λάβει τυχόν μέτρα, ενώ σε συνεργασία με τη μητρική έχει προχωρήσει στις απαραίτητε­ς ενέργειες για την ομαλή ροή της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας κι επιπλέον, σε επίπεδο ομίλου, εξετάζοντα­ι εναλλακτικ­ά σενάρια για τον μετριασμό του κόστους. [SID:14712921]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece