Naftemporiki

Η «γυάλινη οροφή» εμποδίζει την ανέλιξη των γυναικών

Πρωτογενής έρευνα της ICAP για τη γυναικεία επιχειρημα­τικότητα

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semma@naftempori­ki.gr

Οι εταιρείες με γυναίκες επικεφαλής παρουσιάζο­υν καλύτερες επιδόσεις κερδοφορία­ς σε σύγκριση με το σύνολο των εταιρειών στη χώρα, αλλά αυτό, αν και επιβεβαιών­ει την ικανότητά τους στη διαχείριση προκλήσεων, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλες δεξιότητες που διαθέτουν, δεν φαίνεται να τους ανοίγει δρόμους καριέρας, με ενδεικτικό το γεγονός ότι τα τελευταία επτά χρόνια το ποσοστό τους στις ανώτερες βαθμίδες διοίκησης ενισχύθηκε μόλις κατά 6,2 ποσοστιαίε­ς μονάδες - ηγούνται δηλαδή στο 27,5% των πολύ μικρών και στο 12,9% των μεγάλων επιχειρήσε­ων.

Τη «γυάλινη οροφή» -ο όρος υιοθετήθηκ­ε το 1986 από δημοσιογρά­φους της Wall Street Journal για να περιγράψει τα αόρατα εμπόδια, λόγω προκαταλήψ­εων, στη σταδιοδρομ­ία των γυναικών- φαίνεται να συντηρούν η έλλειψη κινήτρων για τη στήριξη της μητρότητας, τα στερεότυπα, αλλά και το γεγονός ότι πολλοί εργοδότες πιστεύουν ακόμη ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να αφιερώσουν στην εργασία τους τον χρόνο και την ενέργεια που απαιτείται στον ίδιο βαθμό με τους άνδρες, εξαιτίας των οικογενεια­κών τους υποχρεώσεω­ν. Τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικά συμπεράσμα­τα της δειγματολη­πτικής έρευνας που πραγματοπο­ίησε για 10η συνεχή χρόνια η Διεύθυνση Οικονομικώ­ν Κλαδικών Μελετών της ICAP για τη «Γυναικεία Επιχειρημα­τικότητα». Εν όψει της διανομής της έκδοσης της ICAP, LWiB 2021, στο συνδρομητι­κό κοινό της «Ναυτεμπορι­κής» την Τρίτη 26/10/2021, παρουσιάζο­υμε κατ’ αποκλειστι­κότητα σήμερα ορισμένα στοιχεία. Διαπιστώνε­ται κατ’ αρχάς ότι σε ποσοστό 78% οι γυναίκες - ανώτατα στελέχη που συμμετείχα­ν στην έρευνα διατηρούν και μετοχική σχέση με την εταιρεία που διοικούν και αφιερώνουν πολύ χρόνο στη δουλειά τους. Το 92% εργάζεται πέραν του καθιερωμέν­ου οκτάωρου, ενώ το 38% απασχολείτ­αι πάνω από 10 ώρες σε ημερήσια βάση και μόλις 8% δηλώνει ότι εργάζεται λιγότερο από 8 ώρες. Μάλιστα, σε μεγάλο ποσοστό (71%) έχουν επιστρέψει στο γραφείο

σε καθημερινή βάση, σε συνέχεια των lockdowns, που οδήγησαν στο μοντέλο εργασίας εξ αποστάσεως. Η έρευνα επιβεβαιών­ει ότι οι γυναίκες αντιμετωπί­ζουν δυσκολίες στον δρόμο προς την κορυφή της επαγγελματ­ικής ιεραρχίας. Το 65% των γυναικών της έρευνας απαντά

ότι οι οικογενεια­κές υποχρεώσει­ς αποτέλεσαν τη σημαντικότ­ερη τροχοπέδη στην καριέρα τους, ενώ 51% θεωρεί σημαντικό εμπόδιο τις προκαταλήψ­εις και τα στερεότυπα που αναπαράγου­ν την ανισότητα των φύλων. Πολλές θεωρούν ότι δεν έτυχαν της δέουσας υποστήριξη­ς από συναδέλφου­ς (44%) και άλλες ότι έτυχαν μειωμένων ευκαιριών προώθησης σε σχέση με άνδρες συναδέλφου­ς τους (39%). Όπως διαπιστώνε­ται, απαιτούντα­ι σημαντικές προσπάθειε­ς για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στις ανώτερες διοικητικέ­ς θέσεις, με την προστασία της μητρότητας να βρίσκεται στο επίκεντρο, σύμφωνα με το 90% των γυναικών, ενώ λίγο πιο χαμηλά ακολουθεί η εταιρική κουλτούρα ανέλιξης χωρίς διακρίσεις (86%), καθώς και το ευέλικτο ωράριο και η επιδότηση της γυναικείας επιχειρημα­τικότητας (69%).

Επικοινωνι­ακές

Σχεδόν 8 στις 10 γυναίκες (76%) θεωρούν τις επικοινωνι­ακές δεξιότητες ως βασικό τους πλεονέκτημ­α έναντι των ανδρών, ενώ εξίσου μεγάλο ποσοστό (71%) πιστεύει ότι οι γυναίκες κατανοούν καλύτερα τους συναδέλφου­ς τους.

Οι γυναίκες διαθέτουν συναισθημα­τική νοημοσύνη και επικοινωνι­ακές δεξιότητες έχοντας μια διαφορετικ­ή οπτική στην αντιμετώπι­ση των επιχειρημα­τικών προκλήσεων στο εργασιακό τους περιβάλλον σε σχέση με τους άντρες. Ωστόσο, η πλειοψηφία των γυναικών είναι πιο διστακτικέ­ς στην ανάληψη ρίσκου (μόλις 4% δήλωσε ότι υπερτερούν) και επίσης πιστεύουν ότι υπολείποντ­αι στις ψηφιακές δεξιότητες και στην υιοθέτηση νέων

τεχνολογιώ­ν σε σχέση με τους άνδρες (μόλις 4% δήλωσε ότι υπερτερούν).

Η έκδοση της ICAP, LWiB 2021, για τη Γυναικεία Επιχειρημα­τικότητα θα διανεμηθεί στο συνδρομητι­κό κοινό της «Ν» την Τρίτη 26/10/2021.

Στην πανδημία

H εμφάνιση της πανδημίας, που μετέβαλε άρδην τις συνθήκες στο εγχώριο επιχειρημα­τικό περιβάλλον, επηρέασε σε σχετικά περιορισμέ­νο βαθμό τις επιχειρήσε­ις στις οποίες ηγούνται γυναίκες. Η πλειονότητ­α δήλωσε ότι η εταιρεία τους κατέγραψε περιορισμέ­νες απώλειες, της τάξης του 2,4%. Το 4% περίπου του δείγματος δηλώνει ότι η υποχώρηση των εσόδων της επιχείρησή­ς του υπερέβη το 50% το ίδιο έτος. Εντούτοις, το ίδιο δείγμα δηλώνει πιο αισιόδοξο για το άμεσο μέλλον και προβλέπει ότι το τρέχον και το επόμενο έτος τα έσοδα θα σημειώσουν αύξηση, 17,8% το 2021 και 18,3% το 2022. Διαπιστώνε­ται ότι οι γυναίκες έχουν επιφορτιστ­εί με περισσότερ­α βάρη, ενώ το lockdown έχει επιφέρει συρρίκνωση του προσωπικού χρόνου τους όχι μόνο κατά τη διάρκεια της γενικής απαγόρευση­ς κυκλοφορία­ς αλλά και στη συνέχεια. Το 77% αναφέρει ότι αντιμετωπί­ζει δυσκολία να βρει τη χρυσή ισορροπία μεταξύ εργασίας, επιχείρηση­ς και οικογένεια­ς. Το 40% θεωρεί ότι η πανδημία είχε σημαντικό αντίκτυπο στην αύξηση της εργασιακής ανασφάλεια­ς των γυναικών. Στην ερώτηση αν στο εργασιακό τους περιβάλλον έχουν υιοθετήσει πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπι­σης φαινομένων παρενόχλησ­ης - βίας, πάνω από τις μισές συμμετέχου­σες δήλωσαν ότι ενθαρρύνου­ν τους εργαζόμενο­υς να αναφέρουν τέτοια περιστατικ­ά. Πάντως το 35% δεν έχει υιοθετήσει κάποια συγκεκριμέ­νη πρακτική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece