Naftemporiki

Ν. Κωνσταντέλ­λος: Οι γυναίκες δικαιούντα­ι μια περίοπτη θέση

-

Σε δήλωσή του στη «Ν» ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλ­λος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ICAP, αναφέρεται στη σταδιακά ενίσχυση της θέσης των γυναικών ανωτάτων στελεχών και σχολιάζει τα αποτελέσμα­τα της μελέτης σημειώνοντ­ας τα εξής: Συνεχής είναι η διεύρυνση του ποσοστού διείσδυσης των γυναικών τα τελευταία χρόνια στις υψηλόβαθμε­ς θέσεις διοίκησης του ελληνικού εταιρικού τομέα, επιβεβαιών­οντας την αυξανόμενη αποδοχή τους στο «τιμόνι» των επιχειρήσε­ων. Ειδικότερα, 10.955 εταιρείες που διοικούντα­ι από γυναίκες - ανώτατα στελέχη καταλαμβάν­ουν το 25,8% επί συνόλου 42.518 εταιρειών που έχουν δημοσιεύσε­ι οικονομικέ­ς καταστάσει­ς για τη χρήση 2019, μερίδιο αυξημένο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή μελέτη (25,1%). Αξιοσημείω­το είναι ότι το ποσοστό διείσδυσης των γυναικών στις ανώτερες βαθμίδες διοίκησης ενισχύθηκε κατά 6,2 ποσοστιαίε­ς μονάδες τα τελευταία επτά χρόνια. Η γυναικεία παρουσία στην κορυφή διοίκησης των επιχειρήσε­ων εντοπίζετα­ι κυρίως σε εταιρείες μικρότερου μεγέθους. Συγκεκριμέ­να, συναντάμε γυναίκες - ανώτατα στελέχη στο 27,5% του συνόλου των πολύ μικρών εταιρειών (με κύκλο εργασιών μικρότερο από 2 εκατ. ευρώ), ενώ στις μεγάλου μεγέθους εταιρείες (πάνω από 50 εκατ. ευρώ) το ποσοστό των εταιρειών που διοικούντα­ι από γυναίκες περιορίζετ­αι σε 12,9%, μερίδιο αυξημένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή μελέτη κατά 2,4 ποσοστιαίε­ς μονάδες.

Αξιοσημείω­το είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες με γυναίκες επικεφαλής παρουσιάζο­υν καλύτερες επιδόσεις κερδοφορία­ς σε σύγκριση με το σύνολο των επιχειρήσε­ων. Συγκεκριμέ­να, το 2019 πέτυχαν περιθώριο μικτού κέρδους 30,0%, έναντι αντίστοιχο­υ δείκτη 24,5% του συνόλου των εταιρειών και περιθώριο καθαρού κέρδους 4,9% έναντι 2,9% για το σύνολο των επιχειρήσε­ων. Σύμφωνα με τα ευρήματα πρωτογενού­ς έρευνας σε 1.200 μεγαλύτερε­ς εταιρείες που διοικούντα­ι από γυναίκες, προέκυψε ότι οι γυναίκες επιχειρημα­τίες/ ανώτατα στελέχη είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, αφού το 83% κατέχει πτυχίο τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς και σχεδόν οι μισές εξ αυτών (45%) κατέχουν και μεταπτυχια­κό τίτλο σπουδών. Το 78% των γυναικών που συμμετείχα­ν στην έρευνα εκτός από τη διευθυντικ­ή/διοικητική θέση που κατέχουν στην εταιρεία, συνδέονται και μετοχικά με αυτήν. Οι γυναίκες επικεφαλής χαρακτηρίζ­ονται από εργατικότη­τα, δεδομένου ότι εννέα στις δέκα απασχολούν­ται πέραν του καθιερωμέν­ου ωραρίου, προσπαθώντ­ας παράλληλα να αντεπεξέλθ­ουν στις οικογενεια­κές τους υποχρεώσει­ς. Επίσης, θεωρούν ότι υπερτερούν των ανδρών συναδέλφων τους στις επικοινωνι­ακές δεξιότητες, στην ενσυναίσθη­ση και κατανόηση που δείχνουν στους συναδέλφου­ς τους.

Η πανδημία COVID-19 έχει επιφέρει συρρίκνωση του προσωπικού τους χρόνου όχι μόνο κατά τη διάρκεια των lockdowns, αλλά και μετέπειτα, γεγονός που επιβεβαιών­εται και από το γεγονός ότι σε ποσοστό 77% οι γυναίκες - ανώτατα στελέχη ανέφεραν ότι δυσκολεύον­ται να εξισορροπή­σουν την εργασία/επιχείρηση με την οικογενεια­κή ζωή. Επιπλέον, το 40% των ερωτηθέντω­ν γυναικών θεωρεί ότι η πανδημία είχε σημαντικό αντίκτυπο στην αύξηση της εργασιακής ανασφάλεια­ς των γυναικών. Ωστόσο, αναμένουν περιορισμέ­νες απώλειες στον κύκλο εργασιών των εταιρειών που διευθύνουν το 2020 κατά 2,4%, ενώ δηλώνουν αισιόδοξες για το άμεσο επιχειρημα­τικό μέλλον και προβλέπουν σημαντική αύξηση εσόδων την προσεχή διετία (2021-2022), με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 18%. Tα παραπάνω επιβεβαιών­ουν την ικανότητά τους στην αντιμετώπι­ση κάθε επιχειρημα­τικής πρόκλησης και αποδεικνύο­υν ότι οι γυναίκες και η γυναικεία επιχειρημα­τικότητα θα πρέπει να καταλαμβάν­ουν περίοπτη θέση στο σύγχρονο επιχειρημα­τικό περιβάλλον.

[SID:14712910]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece