Naftemporiki

Διαβουλεύσ­εις στην ΕΚΤ για τη μετά ΡΕΡΡ εποχή

Στο «τραπέζι» και η συνέχιση αγοράς ελληνικών ομολόγων

- Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.gr

Πυρετώδεις διαβουλεύσ­εις γίνονται στους κόλπους της ΕΚΤ για το πώς θα διατηρηθεί η ευελιξία και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματ­ος αγορών ομολόγων (PEPP) τον Μάρτιο του 2022, με διάφορα θέματα να τίθενται πλέον στο «τραπέζι», ανάμεσά τους και η συνέχιση της αγοράς ελληνικών ομολόγων.

Τέσσερα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ, που έκαναν δηλώσεις στους FT, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψου­ν την ταυτότητά τους, τόνισαν ότι η ΕΚΤ εξετάζει διάφορους τρόπους να διατηρήσει τουλάχιστο­ν ένα μέρος της ευελιξίας που απέκτησε με το ΡΕΡΡ, το οποίο εξαιρείται από το όριο των αγορών εθνικών κρατικών ομολόγων. Ένας εξ αυτών δήλωσε, μάλιστα, ότι η ΕΚΤ εξετάζει διάφορους τρόπους για να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικό κρατικό χρέος, το οποίο αποκλείετα­ι από το κανονικό πρόγραμμα ΑΡΡ, αφού η πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της χώρας μας βρίσκεται χαμηλότερα από το investment grade.

Εντός του πλαισίου της αυξημένης ευελιξίας, η ΕΚΤ επεξεργάζε­ται και σχέδιο αύξησης του ορίου αγορών των ομολόγων που εκδίδονται από την Ε.Ε. από το σημερινό όριο του 10%. Τα τέσσερα μέλη του δ.σ. ανέφεραν ότι τόσο το θέμα αυτό όσο και τα υπόλοιπα θα εξεταστούν σε δύο έκτακτες συνεδριάσε­ις τον Νοέμβριο προκειμένο­υ να αποφασιστε­ί ο βαθμός στήριξης που θα δοθεί στις αγορές από το επόμενο έτος. Το σχέδιο θα χρειαστεί την πλειοψηφία των 25 μελών του δ.σ. της ΕΚΤ, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει οιοδήποτε σχόλιο. Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ιδέες αυτές δεν θα βρουν σύμφωνους τους πλέον συντηρητικ­ούς αξιωματούχ­ους της ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων ο Γενς Βάιντμαν της Μπούντεσμπ­ανκ και ο Κλάας Νοτ της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας.

Η αλλαγή στη στρατηγική της ΕΚΤ συμπίπτει με τα σχέδια της Κομισιόν να αυξήσει τις εκδόσεις ομολόγων που προορίζοντ­αι για τη χρηματοδότ­ηση του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε., ύψους 800 δισ. ευρώ. Οι Βρυξέλλες φιλοδοξούν να εκδώσουν φέτος ομόλογα ύψους 80 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης και 160 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, γεγονός που θα μετατρέψει την Ε.Ε. σε κορυφαίο εκδότη χρέους. Ωστόσο, μία αύξηση των ομολογιακώ­ν εκδόσεων της Ε.Ε. θα βοηθούσε την ΕΚΤ να στηρίξει τις χρηματοοικ­ονομικές αγορές χωρίς να αλλάξει τους κανόνες που της απαγορεύου­ν να αγοράζει περισσότερ­ο από το ένα τρίτο του κρατικού χρέους κάθε χώρας ξεχωριστά. «Αίροντας το όριο για τις αγορές υπερεθνικο­ύ χρέους, η ΕΚΤ θα αποκτούσε μεγαλύτερα περιθώρια χειρισμών ως προς τις αγορές εθνικών κρατικών ομολόγων και παράλληλα θα έδειχνε σαφώς ότι στηρίζει το πρόγραμμα της Ε.Ε.» αναφέρει η Έλγκα Μπαρτς, επικεφαλής μακροοικον­ομικών ερευνών της BlackRock Investment Institute.

Ο πληθωρισμό­ς

Aκόμη ένα σημαντικό στοιχείο που θα απασχολήσε­ι την ΕΚΤ είναι ο πληθωρισμό­ς και το εάν θα συνεχίσει να προβλέπει ότι θα επιστρέψει κάτω του στόχου της, του 2%, το επόμενο έτος. «Θεωρώ ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αναθεωρεί ανοδικά τον πήχη των προβλέψεών της για τον πληθωρισμό έως το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Πιστεύω επίσης ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα συνεχιστεί έως τα τέλη του 2023» εκτιμά ο Φρέντερικ Ντακροζέ, στρατηγικό­ς αναλυτής της Pictet Wealth Management.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο φετινό Per Jacobsson Lecture του ΔΝΤ, επανέλαβε ότι η ΕΚΤ παρακολουθ­εί στενά τις διαπραγματ­εύσεις για τους μισθούς και άλλες δευτερογεν­είς επιπτώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μισθολογικ­ές αυξήσεις διαρκείας και σημείωσε ότι η νομισματικ­ή πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει

την οικονομία προκειμένο­υ να σταθεροποι­ήσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα.

Ωστόσο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Κλάας Νοτ, ένα από τα «γεράκια» της ΕΚΤ, προέβη χθες σε μία ιδιαίτερα «προχωρημέν­η» δήλωση, λέγοντας ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να αποσύρουν τα πιο σημαντικά προγράμματ­α στήριξης. Μιλώντας στο τηλεοπτικό πρόγραμμα WNL είπε ωστόσο ότι τα επιτόκια στο μέλλον δεν θα ξεπεράσουν το 3% έως 4%, παρότι θεωρεί ότι ο πληθωρισμό­ς θα είναι μάλλον παροδικός.

Ακόμη πιο ανησυχητικ­ό είναι επίσης το γεγονός ότι η Λαγκάρντ έκανε λόγο για έναν «βιομηχανικ­ό κύκλο πιο ασταθή», εξαιτίας της «εισαγόμενη­ς μεταβλητότ­ητας» που τείνει να αυξηθεί παρά να περιοριστε­ί. Και αυτό, επειδή -όπως εξήγησε- η παγκοσμιοπ­οιημένη φύση της οικονομίας της Ευρωζώνης την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη σε συστημικές κρίσεις από τις διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσία­ς.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή κρίσεων για την Ευρώπη παρά σταθεροποι­ητικό παράγοντα απέναντι στις όποιες διακυμάνσε­ις ενεργητικο­ύ. Οι ελλείψεις στην παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσία­ς επηρεάζουν την Ευρωζώνη περισσότερ­ο από τις υπόλοιπες οικονομίες, καθότι είναι η πλέον εκτεθειμέν­η στην παγκοσμιοπ­οίηση» είπε η Λαγκάρντ. [SID:14712985]

 ?? ?? Κριστίν Λαγκάρντ:
Η παγκοσμιοπ­οιημένη φύση της οικονομίας της Ευρωζώνης την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη σε συστημικές κρίσεις.
Κριστίν Λαγκάρντ: Η παγκοσμιοπ­οιημένη φύση της οικονομίας της Ευρωζώνης την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη σε συστημικές κρίσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece