Naftemporiki

Πάνω από τα 80 δολ. το αργό πετρέλαιο

Σε πλήρη εξέλιξη το ενεργειακό ράλι

-

Hοψιόν εκρηκτική κίνηση των

σε αργό δείχνει ότι το φετινό ενεργειακό ράλι σίγουρα δεν έχει φθάσει στο τέλος του.

Traders για μία ακόμη φορά στοιχηματί­ζουν ότι η τιμή αργού θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι από το σημερινό επίπεδο των 82 δολαρίων, στις αρχές Δεκεμβρίου, καθότι η τιμή αργού έχει ενισχυθεί 10% μόνο αυτόν τον μήνα και 70% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, χωρίς ωστόσο να έχει αγγίξει ακόμη τα 100 δολάρια, όπως είχε συμβεί στο πετρελαϊκό κραχ του 2014.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα στοιχήματα είναι ακόμη πιο «επιθετικά» με ορισμένους traders να ποντάρουν σε μία τιμή για το brent ακόμη και στα 200 δολάρια το βαρέλι έως τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της QuikStrike, τα οποία επικαλείτα­ι η WSJ. Τα στοιχήματα αυτά στηρίζοντα­ι στην ιδέα ότι οι διαταραχές στην αλυσίδα προσφοράς / ζήτησης και οι τοπικές ελλείψεις θα συνεχίσουν να τροφοδοτού­ν την άνοδο των τιμών ενέργειας, παρά τις προοπτικές για επιβράδυνσ­η της οικονομίας

και τις ανησυχίες ότι το υψηλότερο ενεργειακό κόστος θα κάμψει τις καταναλωτι­κές δαπάνες. «Δεν έχω δει πιο τρελή κούρσα στην αγορά από αυτή που βιώνουμε σήμερα. Η κεκτημένη ταχύτητα και οι τάσεις είναι σαφώς ανοδικές» αναφέρει ο Μαρκ Μπενίνιο, επικεφαλής συναλλαγών σε ενέργεια της StoneX Group.

Ακόμη μία ένδειξη της φρενίτιδας που παρατηρείτ­αι στα οψιόν σε αργό είναι το γεγονός ότι η μεταβλητότ­ητα έχει αυξηθεί σημαντικά στις τιμές τις τελευταίες εβδομάδες, που σημαίνει με τόσους συναλλασσό­μενους να μπαίνουν στην αγορά οι έντονες διακυμάνσε­ις θεωρούνται πλέον αναπόφευκτ­ες. «Η αγορά παρουσιάζε­ι άγριες διακυμάνσε­ις στις τελευταίες συνεδριάσε­ις» αναφέρει ο Τζον Γκρέτζινγκ­ερ, εταίρος της Flashpoint Energy Partners. Τον Οκτώβριο άλλαξαν χέρια 167.000 οψιόν σε αργό - πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τη CMC Group.

Αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. ανέφεραν αυτόν τον μήνα ότι η τιμή brent θα σταθεροποι­ηθεί στα 84 δολάρια το βαρέλι έως τα τέλη του έτους. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι μία κάμψη της ζήτησης θα μπορούσε να επηρεάσει πτωτικά τις τιμές, εφιστώντας την προσοχή ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν υποτιμηθεί.

Ορισμένοι traders ποντάρουν σε μία τιμή για το brent ακόμη και στα 200 δολάρια το βαρέλι έως τον Δεκέμβριο του 2022.

[SID:14712977]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece