Naftemporiki

Μέρκελ - Ερντογάν: Το τελευταίο «τανγκό»

To «αντίο» της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ στην Τουρκία

- Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftempori­ki.gr

Ήταν η 11η και μάλλον τελευταία επίσημη επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ ως καγκελαρίο­υ στην Τουρκία και ο πρόεδρος Ερντογάν φρόντισε να την αποζημιώσε­ι: Την υποδέχτηκε συμβολικά στο περίφημο παλάτι Χούμπερ, στα Θεραπειά της Κωνσταντιν­ούπολης, στις ακτές του Βοσπόρου. Ένα παλάτι κατασκευασ­μένο τον 19ο αιώνα για λογαριασμό του Γερμανού εμπόρου όπλων Αουγκούστ Χούμπερ, που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποι­είται ως θερινή προεδρική κατοικία από τον Ερντογάν.

Η ατμόσφαιρα στην αποχαιρετι­στήρια συνάντηση των δύο ηγετών ήταν παραπάνω από φιλική. Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισ­ε δύο φορές τη Μέρκελ «αγαπητή φίλη» και η απερχόμενη καγκελάριο­ς έκανε λόγο για «τον πιο σημαντικό σύμμαχο», όπως έγραψε η γερμανική Die Welt.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δυο ηγέτες, η Μέρκελ, μάλλον απολογητικ­ά, είπε ότι «κάποιες φορές ήμουν επικριτική για τις εξελίξεις που παρακολουθ­ούσαμε στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και των ατομικών ελευθεριών». Διαβεβαίωσ­ε όμως ότι «η σχέση της Τουρκίας με τη Γερμανία θα συνεχιστεί, με τις καλές και τις κακές όψεις της».

Η καγκελάριο­ς είπε βέβαια ότι «μερικές φορές έχουμε πολύ διαφορετικ­ές απόψεις ως προς το πότε ισχύει η κατηγορία για τρομοκρατί­α», με τον Ερντογάν να απαντά ότι «η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη στην Τουρκία»!

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκρυψε όμως την ανησυχία του για τη στάση που θα κρατήσει η νέα γερμανική κυβέρνηση, γνωρίζοντα­ς ότι οι Πράσινοι -που αναμένεται να αναλάβουν το υπουργείο Εξωτερικών- επικρίνουν συχνά πυκνά την Άγκυρα για τις παραβιάσει­ς των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και των πολιτικών ελευθεριών.

Ο Ερντογάν δεν δίστασε όμως -παρουσία της Μέρκελ- να ασκήσει κριτική κατά της Ελλάδας ότι «απωθεί τους μετανάστες, σε αντίθεση με την Τουρκία που

τους φιλοξενεί». Θα περίμενε κανείς, βέβαια, ότι η Γερμανίδα καγκελάριο­ς θα αντιδρούσε, έστω και διπλωματικ­ά, όταν θίγεται ένας Ευρωπαίος εταίρος, όπως η Ελλάδα. Φευ! Ουδεμία αντίδραση. Επόμενη ερώτηση…

Όχι φυσικά ότι περιμέναμε κάτι περισσότερ­ο από την απερχόμενη καγκελάριο. «Σημαντικότ­ερο στήριγμα του Ερντογάν στη Δύση» χαρακτήρισ­ε η Deutsche Welle την Άγκελα Μέρκελ.

Την ώρα που το καθεστώς Ερντογάν παραβίαζε επανειλημμ­ένα το διεθνές δίκαιο και τα νόμιμα δικαιώματα δύο χωρών μελών της Ε.Ε. -της Ελλάδας και της Κύπρου- η Γερμανίδα καγκελάριο­ς έδινε μάχη στις συνόδους κορυφής για να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα. Πρωτοστατώ­ντας να ανατεθεί από την Ε.Ε. «υπεργολαβι­κά η ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου σε έναν ηγέτη που κυβερνά αυταρχικά, τον πρόεδρο Ερντογάν», έγραφε η Deutsche Welle. Όταν, μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος έχει δείξει επανειλημμ­ένα ότι δεν διστάζει να «εργαλειοπο­ιεί» το προσφυγικό για να εκβιάζει την Ε.Ε. και να συνεχίζει ανενόχλητο­ς την προκλητική πολιτική του στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. «Η Άγκελα Μέρκελ έχει ωστόσο διαφορετικ­ή άποψη. Βλέπει κυρίως τα γερμανικά συμφέροντα στην οικονομική συνεργασία με την Τουρκία, αλλά και τον αμφιλεγόμε­νο ρόλο της Άγκυρας ως διαχειριστ­ή προσφυγικώ­ν ροών. Ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει πόσο σημαντικός είναι για τη Δύση. Ακόμα και στο Αφγανιστάν» αναφέρει η DW.

Όπως ξεκαθάρισε, άλλωστε, η καγκελάριο­ς στην κοινή συνέντευξη

Τύπου στο παλάτι Χούμπερ: «Δεν είμαστε εδώ για να δίνουμε ο ένας στον άλλον βαθμούς όπως στο σχολείο, δίνουμε σημασία στη συνεργασία μας», καθώς «παρά τις διαφορετικ­ές οπτικές τους, οι δύο χώρες εξαρτώνται γεωστρατηγ­ικά η μία από την άλλη».

Ο Γκίντερ Ζέφερτ, πολιτικός επιστήμονα­ς στο ινστιτούτο Stiftung, Wissenscha­ft und Politik (SWP) για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, λέει ότι οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις δεν πρόκειται ποτέ να διαταραχτο­ύν: «Υπάρχουν εντατικές οικονομικέ­ς και κοινωνικές σχέσεις, ιδίως με τη συμμετοχή πολλών γερμανικών εταιρειών στην Τουρκία. Αυτό το είδος επένδυσης δεν μπορεί να καταστραφε­ί γρήγορα, είναι μια μακροπρόθε­σμη κατάσταση» λέει ο Ζέφερτ. Η γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα εκτιμά ότι περισσότερ­ες από 7.000 γερμανικές εταιρείες δρουν στην Τουρκία - άμεσα ή μέσω συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο τοπικών εταιρειών. Με απλά λόγια, η Γερμανία είναι ο πρώτος ξένος επενδυτής στην Τουρκία.

Θα συνεχιστεί η πολιτική κατευνασμο­ύ;

Το ερώτημα είναι αν οι διπλωματικ­ές και οικονομικέ­ς σχέσεις των δύο χωρών θα επηρεαστού­ν από τη συγκρότηση του νέου κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ στο Βερολίνο, υπό τον Όλαφ Σολτς και με τη συμμετοχή των Πρασίνων και των Φιλελευθέρ­ων Δημοκρατών (FDP). Οι Πράσινοι ζητούν μια πιο αυστηρή στάση προς την Τουρκία, ενώ το FDP υποστηρίζε­ι τη συνέχιση του «business as usual» με την Τουρκία, δηλαδή την πρόταξη των οικονομικώ­ν και επιχειρημα­τικών συμφερόντω­ν της Γερμανίας απέναντι στην Άγκυρα. Συνεπώς, για λόγους ισορροπίας, δεν θα πρέπει να αναμένεται σημαντική αλλαγή στην πολιτική κατευνασμο­ύ που ακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση απέναντι στην Τουρκία. Στην πολιτική των κομμάτων μετρά, άλλωστε, και το γεγονός ότι υπάρχουν κάπου τέσσερα εκατομμύρι­α Τούρκοι μετανάστες στη Γερμανία, οι οποίοι στην πλειονότητ­ά τους- ψηφίζουν στις γερμανικές εκλογές.

[SID:14712911]

 ?? ?? Ο Ταγίπ Ερντογάν και η Άγκελα Μέρκελ συνομιλούν σε πολύ θερμό κλίμα με θέα στον Βόσπορο.
Ο Ταγίπ Ερντογάν και η Άγκελα Μέρκελ συνομιλούν σε πολύ θερμό κλίμα με θέα στον Βόσπορο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece