Naftemporiki

Στα μαχητικά F-16 στρέφεται η Άγκυρα

Αντί των F-35 όπως αρχικά σχεδιαζότα­ν

- Του Μωυσή Λίτση m.litsis@naftempori­ki.gr

Μεπιδιώκει αχητικά F-16 αντί των F-35

να αγοράσει από τις ΗΠΑ η Τουρκία. Σε δηλώσεις του χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν προτείνει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα σε αντάλλαγμα για τις επενδύσεις που έχει κάνει στο πρόγραμμα των F-35, από το οποίο έχει αποκλειστε­ί στο πλαίσιο των αμερικανικ­ών κυρώσεων που επιβλήθηκα­ν λόγω της αγοράς των ρωσικών S400. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείο­υ Reuters, η Τουρκία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να αγοράσει 40 F16 και σχεδόν 80 συστήματα εκσυγχρονι­σμού για τα αεροσκάφη που ήδη κατέχει. Μιλώντας στους δημοσιογρά­φους πριν αναχωρήσει για επίσκεψη στη Δυτική Αφρική, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία επιθυμεί αντάλλαγμα για την επένδυση που έχει κάνει στο πρόγραμμα των F35 και ότι οι συνομιλίες πάνω στο θέμα συνεχίζοντ­αι.

«Έχει γίνει πληρωμή 1,4 δισ. δολαρίων την οποία καταβάλαμε για τα F-35 και οι ΗΠΑ έχουν κάποια πρόταση ως αντάλλαγμα γι’ αυτές τις πληρωμές» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος. «Σχετικά με αυτό, είπαμε ας προχωρήσου­με στα όποια βήματα απαιτούντα­ι για να ανταποκριθ­ούμε στις αμυντικές ανάγκες της χώρας μας» δήλωσε, προσθέτοντ­ας πως τα νέα F-16 θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, ενισχύοντα­ς τον στόλο της.

Η Άγκυρα είχε παραγγείλε­ι περισσότερ­α από 100 μαχητικά F-35, οι ΗΠΑ ωστόσο απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα αυτό το 2019, μετά την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπο­ρικών πυραύλων S-400. Η απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει στην προμήθεια των ρωσικών S-400 επιδείνωσε ακόμη περισσότερ­ο τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και πυροδότησε την επιβολή αμερικανικ­ών κυρώσεων.

[SID:14712899]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece