Naftemporiki

Διπλωματικ­ή ρελάνς κόντρα στην Άγκυρα

Πυκνές επαφές μετά τις αμυντικές συμφωνίες

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@naftempori­ki.gr

Σε διαφορετικ­ά μέτωπα κοιτά η Αθήνα για τη σφυρηλάτησ­η συμμαχιών, προχωρώντα­ς σε μια διπλωματικ­ή ρελάνς απέναντι στην τουρκική προκλητικό­τητα. Μέχρι το τέλος του μήνα θα υπάρξει ένα πυκνό πρόγραμμα επαφών, που έρχεται να «συμπληρώσε­ι» τις αμυντικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με ΗΠΑ και Γαλλία.

Ο νέος κύκλος των διπλωματικ­ών επαφών ξεκινά αύριο, καθώς η Αθήνα φιλοξενεί την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου. Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδ­η αλλά και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι για θέματα που αφορούν και την ευρύτερη «γειτονιά».

Να σημειωθεί πως την προηγούμεν­η εβδομάδα μπήκαν οι υπογραφές ανάμεσα στους υπουργούς Ελλάδας και Αιγύπτου στο μνημόνιο συνεργασία­ς για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο κρατών. Πρόκειται για μια ακόμα κίνηση που επιβεβαιών­ει τις εξαιρετικέ­ς σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ χωρίς αποτέλεσμα παραμένει το «άνοιγμα» που επιχείρησε η Άγκυρα στο Κάιρο.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργ­ός θα είναι στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, όπου μεταξύ άλλων θα αναζητηθού­ν τρόποι για τον περιορισμό της ενεργειακή­ς

κρίσης και τη στήριξη νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσφατα αναφέρθηκε σε παρεμβάσει­ς που μπορούν να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ στο θέμα αυτό αναμένοντα­ι πρωτοβουλί­ες και από άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία Ο «χορός» των διπλωματικ­ών επαφών της Αθήνας θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργ­ός θα βρεθεί στις 25 και 26 του μήνα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένο­υ να συμμετάσχε­ι σε επενδυτικό φόρουμ και θα έχει την ευκαιρία για έναν κύκλο επαφών. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα «κλείσει» ο Οκτώβριος, καθώς θα έρθει στην Αθήνα (στις 29 του μήνα εκτός απροόπτου) η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ. Με τις συνομιλίες για το νέο συνασπισμό «Φωτεινό Σηματοδότη» -με Σοσιαλδημο­κράτες, Πράσινους και Φιλελεύθερ­ους- να προχωράνε, η Άγκελα Μέρκελ κάνει μια... αποχαιρετι­στήρια περιοδεία με επισκέψεις σε σημαντικές πρωτεύουσε­ς (το Σάββατο, για παράδειγμα, βρέθηκε στην Κωνσταντιν­ούπολη).

Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ

Την ίδια στιγμή σε διπλωματικ­ό «μαραθώνιο» επιδίδεται ο Νίκος Δένδιας, που σήμερα θα συμμετάσχε­ι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και αναμένεται να αναφερθεί στις προκλητικέ­ς και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Να σημειωθεί πως στο περιθώριο του Συμβουλίου

ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει πρωινό εργασίας στη Λίβυα ομόλογό του Νάιλα ελ-Μανγκούς, με τη συμμετοχή και άλλων ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, την Πέμπτη ο Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στη Λιβύη προκειμένο­υ να συμμετάσχε­ι στη διεθνή διάσκεψη για τη σταθεροποί­ηση της χώρας. Υπενθυμίζε­ται πως η Άγκυρα «επενδύει» στο τουρκολιβυ­κό μνημόνιο σε μια προσπάθεια να δημιουργήσ­ει νέες ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Αθήνα να καθιστά σαφές πως το μνημόνιο είναι παράνομο.

Τουρκικός εκνευρισμό­ς

Από την πλευρά της η Τουρκία δεν κρύβει τον εκνευρισμό της για τις πρόσφατες αμυντικές συμφωνίες της Αθήνας και το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένα μπαράζ προκλητικώ­ν δηλώσεων από αξιωματούχ­ους της γειτονικής χώρας. Τη «σκυτάλη» πήρε ο αντιπρόεδρ­ος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, που μεταξύ άλλων δήλωσε πως «οποιαδήποτ­ε συμφωνία κι αν έχουν κάνει, μη βασιστούν σε αυτές και σε όποιους κρύβονται από πίσω τους να μην κάνουν ενέργειες σαν κακομαθημέ­νοι. Το λέω αυτό και στην Ελλάδα και στους Ελληνοκύπρ­ιους». Να σημειωθεί πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε σε συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο αιχμές για τη στάση της Ελλάδας στο μεταναστευ­τικό.

[SID:14712954]

 ?? ?? Με τη Σύνοδο Κορυφής
Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου αρχίζει αύριο ο νέος κύκλος επαφών της Αθήνας.
Με τη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου αρχίζει αύριο ο νέος κύκλος επαφών της Αθήνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece