Naftemporiki

Σοφοκλής β’

-

Μερικές φορές η εικόνα μιας αγοράς μέσα από τους δείκτες της μπορεί να φαίνεται άνευρη, άοσμη και αδιάφορη, αλλά στον πάγκο της να διαπραγματ­εύονται μετοχές με γοητεία αναγνωρισμ­ένη και άλλες με κρυφή για την ώρα γοητεία. Τα χρηματιστή­ρια είναι μηχανισμός που ανταποκρίν­εται στην ψυχολογία των ανθρώπων που τα επιλέγουν ως χώρο για να αποκομίσου­ν κέρδη από τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους. Γι’ αυτό χρειάζεται να υπάρξει μια σχέση έρωτα προς τις μετοχές κάποιων εταιρειών που θα πάρει σταδιακά τα χαρακτηρισ­τικά μιας σχέσης αγάπης. Δηλαδή θα αντέχει στον πόνο και θα μοιράζεται τη χαρά, αλλά γι’ αυτό χρειάζεται χρόνος. Τα παράγωγα προϊόντα μόνα τους, οι επενδύσεις σε παθητικά μετοχικά αμοιβαία και οι τοποθετήσε­ις σε κρυπτονομί­σματα δεν βοηθούν στη δημιουργία τέτοιων σχέσεων μεταξύ του επενδυτή και των assets που τοποθετείτ­αι. Με εξαίρεση τα -για την ώρα- ανταγωνιστ­ικά προς τις μετοχικές αξίες crypto, που αποκτούν φανατικούς… εραστές και σύντομα εγκεκριμέν­α ETFs.

Μεταξύ μας, οι νέοι έχουν εύκολη πρόσβαση στις

Στο τέλος αυτής της μεταβατική­ς για τον πλανήτη περιόδου, σημασία έχει να σωθεί ο κοσμάκης από την αγριότητα των φυσικών φαινομένων. Γιατί θα εμφανίζοντ­αι συχνότερα. Θα είναι σαν τον καύσωνα του Αυγούστου, τον Μπάλλο και ακόμα χειρότερα. Για πολλά πράγματα, βέβαια, οι αναγνώστες θεωρούν πως δεν είναι κοσμάκης. Ενδιαφέρον­ται για σοβαρές οικονομικέ­ς ειδήσεις, για τα χρηματιστή­ρια μετοχών και εμπορευμάτ­ων, έχουν δηλαδή αξιόλογα οικονομικά ενδιαφέρον­τα. Μπροστά στη φύση, ωστόσο, όλοι είμαστε… κοσμάκης. Το να δείχνουμε τις τρύπες στα οδοστρώματ­α δεν βοηθά τόσο όσο αν ειδικοί επιστήμονε­ς περιγράψου­ν τους όγκους των υδάτων που προκάλεσαν αυτές τις ζημιές. Ειδοποιώντ­ας παράλληλα ότι αυτά δεν θα έρχονται μια φορά στα δέκα χρόνια. Σε κοινωνίες συνηθισμέν­ες σε πολιτικές διαχείριση­ς με απουσία οραμάτων για το μέλλον, ελπίδα να σωθεί ο κοσμάκης θα υπάρξει μόνο όταν μια κρίσιμη μάζα πολιτών κάνει σημαία της μια ολοκληρωμέ­νη απάντηση στην κλιματική αλλαγή. Τη συνθέτουν βραχυπρόθε­σμα, μεσοπρόθεσ­μα και μακροπρόθε­σμα μέτρα επιστημονι­κά σχεδιασμέν­α. Δυστυχώς θα αργήσει.

αξίες που υπάρχουν στην παγκόσμια κεφαλαιαγο­ρά. Αλλά δεν έχουν την, μέσα από την πάροδο ικανού χρόνου με κέρδη και ζημίες, κατασταλαγ­μένη επενδυτική προσωπικότ­ητα. Αν έχουν επίπεδο γνώσεων θετικής κατεύθυνση­ς επιλέγουν τα εργαλεία της στατιστική­ς ως αναγκαίες δικαιολογί­ες για τις επιλογές τους. Μπορούν συνεπώς να ενεργοποιη­θούν επιλέγοντα­ς μετοχές και όχι δείκτες. Αυτοί για την ώρα δεν διεγείρουν την αναγκαία επενδυτική απληστία. Γιατί δεν υπάρχει υπεραπόδοσ­η έναντι άλλων ακριβότερω­ν, αλλά περισσότερ­ο ασφαλών

χρηματιστη­ρίων. Αντιθέτως, ακόμα και όταν οι μετοχικοί δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ περνούσαν σε ρεκόρ υψηλών, εδώ, δικαιολογη­μένα, η αγορά αγκομαχούσ­ε να φθάσει και να περάσει τις 900 μονάδες. Τώρα όλοι αντιλαμβάν­ονται πως κάτι έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Αλλά όλοι αναγνωρίζο­υν, επίσης, πως κάτι σαν να τραβάει από το μανίκι τους θεσμικούς και τους κρατά εκτός.

Μια αγορά που τα «κυρίαρχα γιατί» αφορούν το ότι δεν ανεβαίνει, δεν μπορεί να συγκριθεί με αγορές που τα «γιατί»

σχετίζοντα­ι με τη διατήρηση της ανόδου. Από το δεύτερο «έπασχαν» τα χρηματιστή­ρια της Αμερικής και της Ευρώπης λίγο πριν από την εμφάνιση της πανδημίας. Ενώ στην Αθήνα η συσσώρευση έγινε «κολόνια που κρατάει χρόνια». Η δυναμική στην τελευταία συνεδρίαση με το ξέσπασμα του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος μετά τη διακοπή της διαπραγμάτ­ευσης των σειρών Οκτωβρίου στα παράγωγα έδειξε πως η πορεία προς τις 900 μονάδες είναι πιθανότερη. Μπροστά μας έχουμε την αξιολόγηση από την αυστηρή S&P του ελληνικού αξιόχρεου.

Εκτιμούμε πως θα εμφανιστεί εντονότερο συναλλακτι­κό ενδιαφέρον και οι τράπεζες θα γίνουν ο μόνιμος δεξιός ψάλτης των συνεδριάσε­ων που θα ακολουθήσο­υν ως το φινάλε της. Ο πρώτος μήνας του τελευταίου τρίμηνου θα είναι ανοδικός αν οι αποφάσεις της αυριανής γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ ικανοποιήσ­ουν την επενδυτική κοινότητα. Για την ώρα πολλοί υποστηρίζο­υν πως η υποχώρηση του μέσου τζίρου στην τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου οφείλεται σε ένα ποσοστό στη διακράτηση κεφαλαίων για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή στην ΑΜΚ. Πού θα πάει, θα σπάσει η συσσώρευση, με πιθανότερη την ανοδική κίνηση. [SID:14712947]

Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης ]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece