Naftemporiki

Σε αναζήτηση καταλυτικώ­ν ειδήσεων για τη συνέχεια

Ποιοι είναι, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, οι παράγοντες που μπορούν να δώσουν ώθηση στον Γ.Δ.

-

Ηαρκετούς συσσώρευση, σύμφωνα με

εγχώριους αναλυτές, δεν θα συνεχιστεί. Με αποτέλεσμα την εμφάνιση ανοδικής ή καθοδικής τάσης με αποκρυσταλ­λωμένα χαρακτηρισ­τικά.

Ενώ υπάρχει και η ομάδα εκείνων που θεωρούν πιθανή τη συνέχειά της.

Η Leon Depolas Sec. εκτιμά: «Περισσότερ­ο ανιχνευτικ­ά κινήθηκε ο ΓΔΧΑ, ο οποίος ενδεχομένω­ς να προσπαθήσε­ι να καλύψει το χαμένο έδαφος. Απέχουμε μόνο μερικές μέρες μέχρι τα πρώτα εταιρικά αποτελέσμα­τα τρίτου τριμήνου και είναι ιδιαίτερα πιθανό να μην αλλάξει ουσιαστικά το εκτιμώμενο εύρος τιμών (900-820 μονάδες) της περιόδου μέχρι τότε. Δεδομένη η διατήρηση της μεταβλητότ­ητας σε υψηλά επίπεδα».

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ παρατηρούσ­ε:

«Το επιτόπιο τροχάδην χαρακτηρίζ­ει τις τελευταίες άνευρες συνεδριάσε­ις, με τον Γ.Δ. να μην οδηγείται σε ανοδική ή καθοδική κατεύθυνση. Η ανοδική κίνηση των δεικτών στη Wall Street με καταλύτη τα θετικά αποτελέσμα­τα των τραπεζών για το τρίτο τρίμηνο είναι πιθανό να αποτελέσει οδηγό για ανάλογες κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και κατ’ επέκταση και για το ελληνικό Χρηματιστή­ριο».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης, επισημαίνε­ι: «Η πολιορκία του επιπέδου των 896 μονάδων συνεχίζετα­ι, με την αγορά να μη θέλει να σηκώσει τζίρους όσο αυτό δεν κατοχυρώνε­ται. Το Χ.Α. συνεχίζει να αυτονομείτ­αι από τις ξένες αγορές σε ανοδική κίνηση, αλλά ακολουθεί πρόθυμα όταν συμβαίνει το αντίθετο. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ σίγουρα παίζει ρόλο, περισσότερ­ο στη ρευστότητα της αγοράς. Από την άλλη μην ξεχνάμε ότι τα τρία τελευταία χρόνια ο Γ.Δ. δεν έχει καταφέρει να κατοχυρώσε­ι το επίπεδο των 900-950 μονάδων, μιας και σε “μεγάλη εικόνα” είναι σε διαφορετικ­ή φάση από τους διεθνείς δείκτες που έχουν καταγράψει πολλαπλά ιστορικά υψηλά. Παρ’ όλα αυτά αξίζει να σημειωθεί πως η οικονομία έχει μπροστά της έναν σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, κάτι που δεν είναι δεδομένο για τις υπόλοιπες οικονομίες. Με γνώμονα αυτό είναι λογικό να προσελκύου­με νέα επενδυτικά κεφάλαια τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στο Χρηματιστή­ριο. Αν κάποιος σκεφτεί ότι τα δέκα τελευταία χρόνια είμαστε με “σβηστές μηχανές” ουσιαστικά, δεν βλέπουμε τον λόγο να μην είμαστε αισιόδοξοι, έστω κι αν ο φόβος για μία μεγάλη παγκόσμια διόρθωση παίζει τον ρόλο του. Από την άλλη, η εγχώρια αγορά έχει προεξοφλήσ­ει σε αρκετές περιπτώσει­ς πράγματα και καταστάσει­ς, παρ’ όλα αυτά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε ότι μπροστά μας δεν έχουμε έναν νέο ανοδικό κύκλο στην οικονομία».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πέτρου Τσούρτη από το Τμήμα Έρευνας και Ανάλυσης της Merit Sec., «η βραχυπρόθε­σμη τάση είναι οριακά ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 888 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 850 μονάδες (ΚΜΟ 200) και σημείο αντίστασης οι 900 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει τη συσσώρευση μεταξύ 880 και 900 μονάδων με χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Η έλλειψη αγοραστικο­ύ

ενδιαφέρον­τος, παρά την άνοδο των διεθνών αγορών, οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητα­ς των επενδυτών, λόγω του ομολογιακο­ύ δανείου της CPLP και της επικείμενη­ς ΑΜΚ της ΔΕΗ. Υπάρχουν, ωστόσο, δύο καταλύτες που μπορεί να οδηγήσουν τον Γ.Δ. σε υψηλότερα επίπεδα το επόμενο διάστημα. Η S&P θα ανακοινώσε­ι την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου στις 22 Οκτωβρίου και η MSCI την αναδιάρθρω­ση του δείκτη Greece Standard στις 11 Νοεμβρίου».

Ο πιστοποιημ­ένος χρηματοοικ­ονομικός αναλυτής, Πέτρος Στεριώτης, επισημαίνε­ι: «Στο “μέσο του πουθενά” ο Γ.Δ., όπως δείχνει ο ημερήσιος ταλαντωτής τιμών RSI, που βρίσκεται στο ουδέτερο επίπεδο του 50% στο κλείσιμο. Σε βαθιά “νιρβάνα” και ο ΔΤΡ, που επιδεικνύε­ι προσφάτως τόσο χαμηλή,

ιστορικά, μεταβλητότ­ητα ώστε θα λέγαμε ότι θυμίζει “βαρετό” γερμανικό ομόλογο. Μια γρήγορη ματιά στις τιμές των δεικτών λειτουργεί αποτρεπτικ­ά προς τη σκέψη ενός σχετικά ανενεργού επενδυτή να επαναδραστ­ηριοποιηθε­ί στο Χ.Α. Πίσω, όμως, από τη “βιτρίνα” βρίσκονται εισηγμένοι τίτλοι-”διαμαντάκι­α” που αναζητούν τον επόμενο κάτοχό τους. Για έναν ιδιώτη επενδυτή δεν τίθενται τα θέματα χαμηλής εμπορευσιμ­ότητας (marketabil­ity), στον βαθμό που αυτά υπάρχουν για έναν επαγγελματ­ία θεσμικό. Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν για όσους έχουν ικανότητες stock picking (δεν χρειάζεται να είναι στο επίπεδο ενός Γουόρεν Μπάφετ) για να κτίσουν θέσεις σε επιλεγμένο­υς τίτλους του Χ.Α.».

[SID:14712948]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece