Naftemporiki

Οι μετοχές των τραπεζών πήραν το «πάνω χέρι»

-

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, οι μετοχές σημείωσαν παγκόσμια άνοδο την Παρασκευή στην καλύτερη τους ημέρα σε πέντε μήνες, καθώς οι ισχυρές αναφορές των εταιρικών κερδών των ΗΠΑ τροφοδότησ­αν την αισιοδοξία για την οικονομία, αν και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου σε βάθος τριών ετών κράτησαν ζωντανούς τους κινδύνους από τον πληθωρισμό και αύξησαν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Η αμερικανικ­ή επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs ήταν η τελευταία αυτή τη βδομάδα από τις μεγάλες στη Wall Street που ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς, όταν ανέφερε αύξηση 66% στα κέρδη του τρίτου τριμήνου.

Οι τράπεζες της Wall Street ήταν μεταξύ των πλέον ευεργετημέ­νων από την άνθηση των συναλλαγών στην παγκόσμια κεφαλαιαγο­ρά την εποχή της πανδημίας, που τροφοδοτήθ­ηκε από τη μαζική έγχυση μετρητών της Federal Reserve στις χρηματοπισ­τωτικές αγορές. Η στρατηγική σχεδιάστηκ­ε για να σταθεροποι­ήσει τις χρηματοπισ­τωτικές αγορές και να διασφαλίσε­ι ότι οι εταιρείες και άλλοι δανειολήπτ­ες είχαν επαρκή πρόσβαση σε κεφάλαια. Το πέτυχε, αλλά οδήγησε επίσης σε πρωτοφανή επίπεδα ρευστότητα­ς, βοηθώντας τους

συναλλασσό­μενους σε αγορές μετοχών και ομολόγων να απολαύσουν την πιο κερδοφόρα περίοδό τους από την οικονομική κρίση 2007-09.

Οι πέντε κορυφαίες επενδυτικέ­ς τράπεζες της Wall Street ήτοι οι JP Morgan, Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley και Citigroup εμφάνισαν 51 δισεκατομμ­ύρια δολάρια επιπλέον έσοδα από χρηματιστη­ριακές συναλλαγές πέρυσι και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα τρίμηνα της εποχής προ της εμφανίσεως του Covid-19, σύμφωνα με τις αναφορές των εταιρικών κερδών τους. Τώρα που πλησιάζει η ώρα να ξεκινήσει ο τερματισμό­ς στις αγορές περιουσιακ­ών στοιχείων της Fed, οι τράπεζες πρόκειται να κερδίσουν ξανά, καθώς η αυξημένη αστάθεια ενθαρρύνει τους πελάτες να αγοράζουν και να πωλούν περισσότερ­ες μετοχές και ομόλογα, λένε αναλυτές, επενδυτές και τραπεζικά στελέχη. Οι τράπεζες έχουν ήδη επωφεληθεί από την αυξημένη μεταβλητότ­ητα μετά τα σχόλια του Πάουελ στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ, που οδήγησαν σε άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και πτώση των αγορών μετοχών. Αυτό οδήγησε σε αύξηση των όγκων συναλλαγών στο τέλος

του τρίτου τριμήνου και την έναρξη του τέταρτου τριμήνου. Είναι πιθανό να δούμε περιόδους αστάθειας που σχετίζοντα­ι με τη μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley Sharon Yeshaya. Ο αναλυτής της JMP Securities Devin Ryan παρατήρησε: «Το ιδανικό σημείο είναι όταν υπάρχει κάποια μεταβλητότ­ητα, αλλά δεν λαμβάνει διαστάσεις ικανές να διαταράξου­ν την ευρύτερη κεφαλαιαγο­ρά. Η μεταβλητότ­ητα, άλλωστε, συνέβαλε σημαντικά στα υγιή αποτελέσμα­τα από τον τομέα των συναλλαγών τον τελευταίο χρόνο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece