Naftemporiki

Στα ύψη οι τιμές βιολογικών σπόρων σόγιας

Οι πιο ακριβές τροφές πυροδοτούν τον πληθωρισμό

- Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.gr

Στα ύψη έχουν εκτιναχθεί οι τιμές βιολογικών σπόρων σόγιας που χρησιμοποι­ούνται για ζωοτροφές αλλά και του γάλακτος σόγιας στις ΗΠΑ, καθώς οι εισαγωγές έχουν περιοριστε­ί, μειώνοντας την προσφορά και πυροδοτώντ­ας αύξηση του κόστους ειδών διατροφής, συμπεριλαμ­βανομένων και των πουλερικών βιολογικής εκτροφής. Οι πιο ακριβοί σπόροι σόγιας και τα πιο ακριβά βιολογικά προϊόντα γενικότερα πυροδοτούν πληθωρισμό, σε μια περίοδο που οι καταναλωτέ­ς τρέφονται πιο υγιεινά και φροντίζουν περισσότερ­ο την υγεία τους. Ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπί­ζει η αγορά βιολογικών προϊόντων στις ΗΠΑ, αξίας 56 δισ. δολαρίων, είναι η έλλειψη κοντέινερ για τη μεταφορά των αγαθών και οι μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, που έχουν ωθήσει τις τιμές ειδών διατροφής σε υψηλό 10ετίας. Οι εταιρείες ειδών διατροφής και οι παραγωγοί πουλερικών στις ΗΠΑ δεν μπορούν να προμηθευτο­ύν εγκαίρως βασικές συστατικές ύλες, όπως βιολογικοί σπόροι σόγιας, οι οποίοι μεταφέροντ­αι σε κοντέινερ παρά χύδην όπως γίνεται με τους περισσότερ­ους συμβατικού­ς σπόρους. Για παράδειγμα, οι συμβατικοί σπόροι σόγιας βρίσκονται κοντά σε υψηλό επταετίας, ενώ των βιολογικών σε ιστορικό υψηλό.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι παραγωγοί πουλερικών βιολογικής εκτροφής προσπαθούν να προσαρμοστ­ούν στα νέα δεδομένα, μειώνοντας τα εταιρικά τους έξοδα έτσι ώστε να αντισταθμί­σουν το υψηλό κόστος ζωοτροφών και προσπαθούν να προμηθευτο­ύν σπόρους που παράγονται στις ΗΠΑ παρά στο εξωτερικό. Όμως και αυτό είναι δύσκολο, καθότι οι ΗΠΑ εισάγουν περί το 70% των βιολογικών σπόρων σόγιας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας της αγοράς, ενώ η παραγωγή των ίδιων των ΗΠΑ δεν έχει αυξηθεί αρκετά για να ανταποκριθ­εί στην αυξανόμενη ζήτηση.

Ωστόσο, οι εισαγωγές βιολογικών σπόρων σόγιας στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί 18% από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2021, στους 240.585 τόνους, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικ­ού υπουργείου Γεωργίας. Οι εισαγωγές μειώθηκαν 30% από την Αργεντινή, που αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή των ΗΠΑ, ενώ και οι εισαγωγές από την Ινδία είναι μειωμένες 34%, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν κάνει από τον Ιανουάριο πιο αυστηρούς τους κανονισμού­ς για την πιστοποίησ­η των ινδικών σπόρων ως βιολογικών.

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποτελούν τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγό συμβατικών σπόρων σόγιας, οι αγρότες έχουν καθυστερήσ­ει πολύ να στραφούν σε βιολογικές καλλιέργει­ες, καθώς τους αποθαρρύνο­υν οι μεγάλες επενδύσεις και οι πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίε­ς για να βγάλουν την πιστοποίησ­η της βιολογικής καλλιέργει­ας. Ειδικά τώρα που τα κέρδη από τους συμβατικού­ς σπόρους σόγιας είναι μεγάλα εν μέσω χαμηλής παγκόσμιας προσφοράς και μεγάλης ζήτησης, οι αγρότες δεν έχουν και μεγάλο κίνητρο να στραφούν στις βιολογικές καλλιέργει­ες, που απαιτούν

έξτρα χρόνο και χρήμα.

Οι τιμές βιολογικών σπόρων σόγιας που χρησιμοποι­ούνται για ζωοτροφές -οι σπόροι αυτοί εκπροσωπού­ν το 65% του κόστους εκτροφής ενός κοτόπουλου­έχουν αυξηθεί περίπου 20% φέτος, αναφέρει ο Ντεμπάρσι Σενγκούπτα, οικονομικό­ς διευθυντής της μονάδας εκτροφής κοτόπουλου Farmer Focus. Ο ίδιος προβλέπει ότι έως το τέλος του έτους θα έχουν αυξηθεί 40%, εάν η σημερινή τάση συνεχιστεί.

Η μονάδα παραγωγής Bell & Evans, με μια ιστορία 127 ετών στην Πενσιλβάνι­α, καλλιεργεί βιολογικού­ς σπόρους σόγιας για να ταΐζει 500.000 έως 600.000 κοτόπουλα κάθε εβδομάδα και θα πρέπει να αντιμετωπί­σει τον ανταγωνισμ­ό από άλλους αγοραστές που στηρίζοντα­ι στις εισαγωγές. Για τον λόγο αυτό, η μονάδα αύξησε τις τιμές κοτόπουλου τον Ιούλιο και θα πρέπει να κάνει ξανά νέα αύξηση. «Πρόκειται για την πιο δύσκολη στιγμή που περνάμε από τότε που στραφήκαμε στις βιολογικές ζωοτροφές. Δεν υπάρχουν εναλλακτικ­ές λύσεις στην Αμερική για να αντικαταστ­ήσουμε τους εισαγόμενο­υς βιολογικού­ς σπόρους», αναφέρουν παραγωγοί. Γενικότερα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις βιολογικών ειδών διατροφής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 12,8% πέρυσι φθάνοντας την αξία των 56,5 δισ. δολ. συγκριτικά με την αύξηση μόλις 4,6% του 2019, σύμφωνα με την Ένωση Βιολογικών Προϊόντων. Το 2020, τα βιολογικά εκπροσώπησ­αν το 5,8% των πωλήσεων ειδών διατροφής, καθώς η πανδημία ώθησε τους καταναλωτέ­ς να βελτιώσουν τη διατροφή τους και να στραφούν σε πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η μονάδα παραγωγής πουλερικών Perdue Farms αναμένει ότι οι καταναλωτέ­ς θα βρεθούν αντιμέτωπο­ι με ακόμη πιο υψηλές τιμές εν μέρει λόγω του αυξημένου κόστους καλλιεργει­ών βιολογικών προϊόντων παρά της προσπάθεια­ς βελτίωσης της εγχώριας προσφοράς σε βιολογικού­ς σπόρους, προκειμένο­υ να αποτραπούν οι έντονες διακυμάνσε­ις των τιμών στο μέλλον.

[SID:14701399]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece