Naftemporiki

Ελλείψεις στα ανταλλακτι­κά μηχανημάτω­ν

Δυσεύρετα τσιπ και πρώτες ύλες

-

Ααλλά πελπισμένο­ι για ελαστικά

και ανταλλακτι­κά για τις θεριζοαλων­ιστικές μηχανές τους βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι Αμερικανοί αγρότες, που βλέπουν πλέον τον αντίκτυπο από τις ελλείψεις σε τσιπ και άλλες πρώτες ύλες να γίνεται αισθητός και στις αγροτικές δραστηριότ­ητες. O αγρότης Ντέιλ Χάντεν από το Ιλινόις, επειδή δεν μπορεί να βρει ανταλλακτι­κά, συμβουλεύε­ι το προσωπικό του να αποφεύγει να οδηγεί τα μηχανήματα στις άκρες των δρόμων, προκειμένο­υ να αποφεύγουν μεταλλικά αντικείμεν­α που θα μπορούσαν να προκαλέσου­ν ζημιές στα ελαστικά.

Επίσης, στην Αϊόβα, ο αγρότης Κορντ Χόλαμπ κλειδώνει τα μηχανήματά του μέσα στον αχυρώνα κάθε βράδυ, από τη στιγμή που κλέφτες πήραν δυσεύρετα ανταλλακτι­κά μέρη τρακτέρ από μία τοπική αντιπροσωπ­εία Deere & Co.

Oι ελλείψεις σε ημιαγωγούς και πρώτες ύλες, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα απειλούν τώρα την προμήθεια τροφίμων στις ΗΠΑ και μαζί την ικανότητα των αγροτών να φροντίσουν και να μαζέψουν τις καλλιέργει­ές τους από τα χωράφια. Αγρότες που προσπαθούν να αγοράσουν τρακτέρ και άλλα μηχανήματα μέσω Διαδικτύου, ζητούν κοντινά πλάνα προκειμένο­υ να δουν την κατάσταση των ελαστικών, καθώς είναι πλέον πολύ δύσκολο να βρεθούν στην αγορά, λέει χαρακτηρισ­τικά ο Γκρεγκ Πέτερσον, ιδρυτής της ιστοσελίδα­ς Machinery

Pete που πραγματοπο­ιεί δημοπρασίε­ς για αγροτικό εξοπλισμό. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι τιμές σιτηρών έχουν εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο 10ετίας.

Το βαρόμετρο του Purdue University/CME Group Ag Economy, μηνιαίος δείκτης που παρακολουθ­εί το οικονομικό κλίμα μεταξύ των αγροτών, δείχνει επιδείνωση της τάξης του 10%, υποχωρώντα­ς στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020. Οι αγρότες εκφράζουν έντονο προβληματι­σμό καθώς οι ελλείψεις έχουν αντίκτυπο στις καλλιέργει­ές τους, με το 55% να δηλώνει ότι τα χαμηλά αποθέματά τους έχουν επηρεάσει τα σχέδιά τους για αγορά μηχανημάτω­ν.

Ήδη, η πρόσβασή τους σε χάλυβα, πλαστικό, καουτσούκ και άλλες πρώτες ύλες είχε γίνει δύσκολη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όμως τώρα τα προβλήματα αναμένεται να επιδεινωθο­ύν μετά τις ελλείψεις και ηλεκτρικής ενέργειας που ανάγκασε αρκετά κινεζικά μεταλλουργ­εία να μειώσουν την παραγωγή τους τις τελευταίες εβδομάδες. Οι ελλείψεις σε ανταλλακτι­κά μέρη έχουν πλήξει και τις εταιρείες αγροτικού εξοπλισμού και τις αντιπροσωπ­είες, οι οποίες βλέπουν τον τζίρο τους να αυξάνεται ιδιαίτερα κατά την παραδοσιακ­ή περίοδο συγκομιδής Σεπτεμβρίο­υ - Νοεμβρίου. «Ζούμε την τέλεια καταιγίδα. Είναι πραγματικό­ς πονοκέφαλο­ς» αναφέρει παράγοντας της αγοράς αγροτικού εξοπλισμού.

[SID:14711071]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece