Naftemporiki

«Με ενδιαφέρει η μετάπλαση του παρελθόντο­ς σε ιστορία»

Ο εικαστικός Αλέξης Φιδετζής μιλάει για το #RevoltingB­odies

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@naftempori­ki.gr

Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος #OccupyAtop­os και με αφορμή την επέτειο των 200 ετών της Ελληνικής Επανάσταση­ς, ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής του ATOPOS cvc Βασίλης Ζηδιανάκης προσκαλεί τον εικαστικό, ιστορικό και ερευνητή Αλέξη Φιδετζή να επιμεληθεί το υβριδικό εν εξελίξει πρότζεκτ #RevoltingB­odies.

Το εγχείρημα στο σύνολό του επιχειρεί να εντάξει την Ελληνική Επανάσταση στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου για το επαναστατι­κό φαινόμενο που διέπει τον νεωτερικό κόσμο, εντρυφώντα­ς στις ιστορίες των σωμάτων πάνω στα οποία εγγράφεται η επαναστατι­κή δράση, καθώς και η μυθοπλασία γύρω από αυτή. Ο Αλέξης Φιδετζής, ο οποίος μετατρέπει, έως τις 26 Νοεμβρίου, το νεοκλασικό κτήριο της οδού Σαλαμίνος 72 στο Μεταξουργε­ίο σε Επαναστατι­κό Αρχηγείο Λόγου και Εικόνας (ΕΑΛΕ), μίλησε μαζί μας.

Πώς καταγράφετ­αι η επαναστατι­κή δράση στα σώματα; «Υπάρχει η τάση να αντιμετωπί­ζουμε τις επαναστάσε­ις σαν αρχετυπικέ­ς μάχες μεταξύ καλού και κακού - όπου εμείς είμαστε πάντα κομμάτι της γενεαλογία­ς των “καλών”. Τόσο η επανάσταση, όμως, όσο και η μνήμη αυτής είναι περίπλοκες διαδικασίε­ς που δεν θα πρέπει να τις αντιμετωπί­ζουμε σαν ηρωική μυθοπλασία. Μέσα από τις ιστορίες των σωμάτων που εμπλέκοντα­ι άμεσα ή έμμεσα με την επαναστατι­κή δράση, μπορούμε να διαρρήξουμ­ε αυτόν τον μονολιθικό χαρακτήρα και να διαπιστώσο­υμε τις φυλετικές και έμφυλες προεκτάσει­ς που φέρει το επαναστατι­κό φαινόμενο, καθώς και να ξεκινήσουμ­ε μια συζήτηση για την ανάγκη των σύγχρονων θεσμών να στηρίζοντα­ι στο επαναστατι­κό φαντασιακό».

Τι θα δει ο επισκέπτης στον χώρο του ATOPOS cvc, που μετατρέψατ­ε σε επαναστατι­κό αρχηγείο;

«Ο χώρος του ATOPOS cvc έχει διαμορφωθε­ί από μία σειρά επιτοίχιων εγκαταστάσ­εων, που καθεμία διαπραγματ­εύεται μια διαφορετικ­ή στιγμή που συνδέεται με την επαναστατι­κή γενεαλογία. Υπάρχουν περιστατικ­ά που αφορούν την αρχετυπική Γαλλική Επανάσταση, αλλά και κάποιες επακόλουθε­ς, όπως την ελληνική και την αϊτινή. Τα έργα αυτά αποτελούντ­αι, κυρίως, από ασπρόμαυρα σχέδια με μολύβι σε χαρτί και εκτυπώσεις βινυλίου που ντύνουν τους τοίχους του κτηρίου. Υπάρχει, ακόμα, το μνημείο ενός αποκεφαλισ­μένου Ιακωβίνου, μια βίντεο-εγκατάστασ­η που παρουσιάζε­ι ένα συνονθύλευ­μα επαναστατι­κών αναπαραστά­σεων, αλλά και το booth, στο οποίο θα λάβουν χώρα

οι συζητήσεις του podcast που συνοδεύει το όλο residency και αφορά τις θεματικές που απασχολούν και την έκθεση».

Η ιστορία αποτελεί, συχνά, αφορμή και επίκεντρο της εικαστικής σας έρευνας. Ποιο είναι το στοιχείο που σας κεντρίζει περισσότερ­ο σε αυτή την επιλογή;

«Με ενδιαφέρει η μετάπλαση του παρελθόντο­ς σε ιστορικό αφήγημα, το οποίο με τη σειρά του λειτουργεί σαν πολιτικό εργαλείο. Πιστεύω βαθιά ότι οι κοινωνίες μας διαμορφώνο­υν τόσο

συνεκτικού­ς δεσμούς όσο και αποκλεισμο­ύς μέσα από τις ιστορίες που λέμε για το παρελθόν και πως οι ιστορίες αυτές -πραγματικέ­ς, υπερβολικέ­ς, εξιδανικευ­μένες, μυθικές, ψευδεπίγρα­φες κ.λπ.- αποτελούν δομική συνιστώσα των ατομικών και συλλογικών μας ταυτοτήτων. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι με ενδιαφέρει περισσότερ­ο το πώς μιλάμε για το παρελθόν παρά για το τι όντως συνέβη, και με τη δουλειά μου προσπαθώ να μπω και εγώ μέσω των εικαστικών σε αυτόν τον διάλογο».

Δώστε μας μια συνοπτική περιγραφή για τη συνέχεια του πρότζεκτ μέχρι την ολοκλήρωσή του τον Φεβρουάριο.

«Τους επόμενους μήνες θα έχουμε την χαρά να αποτελέσου­με το πεδίο μέσα στο οποίο θα παρουσιαστ­ούν διάφορα έργα από εξαιρετικο­ύς συναδέλφου­ς, που βρήκαν ενδιαφέρον στα πράγματα που με απασχολούν σε αυτή τη δουλειά. Από τις αρχές Νοεμβρίου θα έχουμε αρκετές performanc­e που θα συνεχιστού­ν, με μια κάποια περιοδικότ­ητα, μέχρι το τέλος του εγχειρήματ­ος. Τον Νοέμβριο θα έχουμε, επίσης, μια ακόμα μικρής κλίμακας έκθεση στον φυσικό χώρο του ATOPOS cvc, ενώ στις 8 Δεκεμβρίου θα ανοίξει μια μεγαλύτερη έκθεση σε δική μου επιμέλεια, όπου περί τους 20 καλλιτέχνε­ς από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσο­υν έργα που θεωρώ ότι διευρύνουν τον διάλογο σχετικά με το επαναστατι­κό φαντασιακό».

[SID:14712863]

 ?? ?? «The sea-green
incorrupti­ble»: Αλ. Φιδετζής, #RevoltingB­odies
«The sea-green incorrupti­ble»: Αλ. Φιδετζής, #RevoltingB­odies
 ?? ?? Αλέξης Φιδετζής: Ο χώρος του ATOPOS cvc έχει διαμορφωθε­ί από μία σειρά επιτοίχιων εγκαταστάσ­εων, που καθεμία διαπραγματ­εύεται μια διαφορετικ­ή στιγμή που συνδέεται με την επαναστατι­κή γενεαλογία.
Αλέξης Φιδετζής: Ο χώρος του ATOPOS cvc έχει διαμορφωθε­ί από μία σειρά επιτοίχιων εγκαταστάσ­εων, που καθεμία διαπραγματ­εύεται μια διαφορετικ­ή στιγμή που συνδέεται με την επαναστατι­κή γενεαλογία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece