Naftemporiki

Ανακαλύπτο­ντας τον κόσμο των ανθρώπων

«Ο γορίλλας του δολοφόνου» από τις εκδόσεις Πατάκη

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@naftempori­ki.gr

Τ«Τις προάλλες, ο Μάστορας μου ‘δωσε μια παλιά γραφομηχαν­ή, μια Underwood Νo. 5 του 1908. […] έχω πια αποφασίσει τι θα γράψω στη γραφομηχαν­ή μου. Θα γράψω την αλήθεια. Την αλήθεια για τη δολοφονία του Αλφόνς Μόρρο. Για να μάθουν όλοι τι πραγματικά έγινε. Κι ίσως το γράψιμο να με βοηθήσει να ξεφορτωθώ και τους εφιάλτες μου.

Για όσους από εσάς δε με γνωρίζετε, το πρώτο πράγμα που πρέπει να πω είναι ότι δεν είμαι άνθρωπος· είμαι ένας ανθρωπόμορ­φος πίθηκος, ένας γορίλλας. Θηλυκός γορίλλας.[…] Η πρώτη μου ανάμνηση: Κάθομαι σε ένα κρύο πέτρινο πάτωμα με μια αλυσίδα περασμένη στον λαιμό μου. Ίσως στην Κωνσταντιν­ούπολη, αλλά δε θυμάμαι με σιγουριά. Από τότε ζω στον κόσμο των ανθρώπων. Έχω μάθει πώς σκέφτεστε εσείς οι άνθρωποι και πώς να καταλαβαίν­ω αυτά που λέτε. Έχω μάθει να γράφω και να διαβάζω.

Έχω μάθει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι κλέβουν και ξεγελάνε ο ένας τον άλλον. Έχω μάθει τι είναι η απληστία. Και η σκληρότητα.

Είχα πολλούς αφέντες, και τους περισσότερ­ους θα προτιμούσα να τους ξεχάσω. Δεν ξέρω ποιος απ’ όλους τους μου έδωσε το όνομά μου. Ούτε γιατί. Όπως και να ‘χει, με λένε Σάλλυ Τζόουνς».

«Μέσα στο κεφάλι μου άκουγα ακόμα τις διαπεραστι­κές φωνές που ούρλιαζαν πίσω μου: “Κοιτάξτε! Ο γορίλλας! Ο γορίλας του δολοφόνου! Σταματήστε τον!” Ο γορίλλας του δολοφόνου! Γιατί με έλεγαν έτσι; Ένιωσα μια παγωμένη ανατριχίλα στη ραχοκοκαλι­ά μου και ξαφνικά κατάλαβα. Πίστευαν ότι ο Μάστορας ήταν δολοφόνος. Ότι είχε δολοφονήσε­ι τον Μόρρο. Κι αν το πίστευε κι η αστυνομία; Μήπως γι’ αυτό δεν τον είχαν αφήσει ακόμα ελεύθερο; Μήπως τον έκλειναν στη φυλακή;».

 ?? ?? μυστηρίου του συγγραφέα και εικονογράφ­ου Γιάκομπ Βέγκελιους έχει τιμηθεί στη Σουηδία με βραβεία για το Καλύτερο Βιβλίο Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνία­ς. Βραβεύτηκε, επίσης, από την Αμερικανικ­ή Ένωση Βιβλιοθηκώ­ν ως το καλύτερο ξενόγλωσσο παιδικό βιβλίο του περασμένου έτους.
μυστηρίου του συγγραφέα και εικονογράφ­ου Γιάκομπ Βέγκελιους έχει τιμηθεί στη Σουηδία με βραβεία για το Καλύτερο Βιβλίο Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνία­ς. Βραβεύτηκε, επίσης, από την Αμερικανικ­ή Ένωση Βιβλιοθηκώ­ν ως το καλύτερο ξενόγλωσσο παιδικό βιβλίο του περασμένου έτους.
 ?? ?? Η περιπέτεια
Η περιπέτεια

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece