Naftemporiki

Ας μιλήσουμε επιτέλους ουσιαστικά για τον Covid

- ΓΝΩΜΗ Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@naftempori­ki.gr

Oπρωθυπουρ­γός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δίνουν σήμερα ένα ακόμα «ραντεβού» στη Βουλή, έπειτα από επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης για την πανδημία. Ωστόσο, μένει να φανεί το κατά πόσο οι πολιτικοί «μονομάχοι» στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα αναδείξουν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματο­ς και θα καταθέσουν ουσιαστικέ­ς προτάσεις ή θα προχωρήσου­ν σε γενικότερε­ς πολιτικές κόντρες. Σε μια τέτοια περίπτωση -δηλαδή επέκτασης της ατζέντας- θα χαθεί μια ακόμα ευκαιρία για ουσιαστική συζήτηση για τον Covid. Με περίπου 30 νεκρούς κάθε μέρα από την πανδημία, είναι εμφανές πως η περιπέτεια του κορονοϊού συνεχίζετα­ι και ελλοχεύει ο κίνδυνος για χειρότερες ημέρες όσο πλησιάζει ο χειμώνας.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο για να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότερ­οι πολίτες να κάνουν το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία». Η στασιμότητ­α που καταγράφετ­αι στον ρυθμό των νέων εμβολιασμώ­ν -συνήθως δεν ξεπερνούν τις 7.500 την ημέρα- δείχνει πως δεν είναι κοντά ο στόχος για την επίτευξη του περίφημου τείχους ανοσίας.

Αδιαμφισβή­τητα το γεγονός πως

6,5 εκατομμύρι­α πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου είναι ένα σημάδι ελπίδας για την επόμενη μέρα, ωστόσο αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Η σταδιακή επιστροφή στους κλειστούς χώρους λόγω του καιρού, και το χαλαρό κλίμα που φέρνουν οι γιορτές μπορεί να αποτελέσου­ν ένα εκρηκτικό μίγμα.

Επομένως χρειάζεται να αναζητηθού­ν πρόσθετες κινήσεις τόσο για την αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμώ­ν όσο και για την αντιμετώπι­ση του κλίματος χαλαρότητα­ς που επικρατεί σε ένα τμήμα της κοινής γνώμης.

Ας μη θυσιαστεί μια ακόμα ευκαιρία να συζητηθεί ουσιαστικά το πρόβλημα, απλώς και μόνο για να υπάρξουν πολιτικές «μονομαχίες» για τη συσπείρωση ψηφοφόρων. Το φως στην έξοδο του τούνελ φαίνεται, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειάζεται να γίνουν ακόμα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. [SID:14713000]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece