Naftemporiki

«Οι Χριστιανοδ­ημοκράτες πρέπει να γίνουν πιο σέξι»

- ΣΧΟΛΙΟ

Δεν έχει τέλος ο κατήφορος των άλλοτε κραταιών Χριστιανοδ­ημοκρατών (CDU) στη Γερμανία. Τελευταία δημοσκόπησ­η φέρνει το κόμμα της απερχόμενη­ς καγκελάριο­υ Άγκελα Μέρκελ κάτω από το 20% στις προτιμήσει­ς των ψηφοφόρων. Ο πρόεδρος του κόμματος Άρμιν Λάσετ δηλώνει έτοιμος να παραιτηθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανανέωση του κόμματος σε ιδέες, αλλά και πρόσωπα. Αλλά πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό; Μια εξήγηση δίνει η Βίμπκε Βίντερ, επικεφαλής της Νεολαίας των Χριστιανοδ­ημοκρατών στη Βρέμη και μέλος του προεδρείου του Χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ κόμματος, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF).

Καθώς έχει έρθει πλέον η ώρα για μια μετεκλογικ­ή απόδοση ευθυνών, το πρώτο ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει είναι μήπως έχει και η νεολαία του κόμματος κάποιες ευθύνες για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Νομίζω ότι είναι λίγο μυωπικό να επιρρίπτει κανείς στη νεολαία την ευθύνη για το αποτέλεσμα» λέει η Βίμπκε Βίντερ. «Στις εκλογές δεν κατέβηκε η νεολαία, κατέβηκε η Χριστιανοδ­ημοκρατική Ένωση, με όλα τα γνωστά λάθη που έγιναν. Εμείς, ως νεολαία, κάναμε μια τεράστια καμπάνια, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, αλλά φυσικά δεν μπορούμε μόνοι μας να αλλάξουμε την πορεία του κόμματος και να αναστρέψου­με την αρνητική τάση».

Με 100.000 οργανωμένα μέλη η νεολαία των Χριστιανοδ­ημοκρατών (Junge Union) θεωρείται αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη οργάνωση πολιτικής νεολαίας στη Γερμανία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Η αντίστοιχη οργάνωση των Σοσιαλδημο­κρατών (Jusos) έχει 70.000 μέλη και η «πράσινη» νεολαία μόλις 15.000. Ωστόσο, αυτή η θεωρητική υπεροχή των Χριστιανοδ­ημοκρατών στη νέα γενιά δεν αντανακλάτ­αι στην… κάλπη. Από τους ψηφοφόρους έως 29 ετών μόλις το 11% προτίμησε τους Χριστιανοδ­ημοκράτες. Από εκείνους που ψήφισαν για πρώτη φορά οι περισσότερ­οι επέλεξαν τους Πράσινους ή τους Φιλελεύθερ­ους.

«Πρέπει να συζητήσουμ­ε πώς μπορεί το Χριστιανοδ­ημοκρατικό κόμμα να αναδιοργαν­ωθεί, να γίνει πιο ελκυστικό, πιο σέξι» λέει η Βίμπκε Βίντερ. «Ιδιαίτερα για τους νέους -αυτή είναι και η δική μας ευθύνη ως πολιτική νεολαίααλλ­ά και για ολόκληρη τη χώρα. Αλλά αυτό δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα προγραμματ­ικών θέσεων. Γιατί ο κόσμος θέλει να ξέρει και διερωτάται: πώς θα είναι η ζωή μου σε τέσσερα, σε οκτώ, σε είκοσι χρόνια; Έχουμε τεράστια προβλήματα: την κλιματική αλλαγή, τη βιωσιμότητ­α του ασφαλιστικ­ού συστήματος, την πολιτική ασφάλειας και τόσα άλλα». [SID:14712936]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece