Naftemporiki

«Έφοδος» της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού σε εταιρείες

- Του szisimou@naftempori­ki.gr

ΣΕ ΕΝΑ ακόμη βήμα για να διακριβώσε­ι αν υπάρχει αθέμιτη επιβάρυνση στους λογαριασμο­ύς του ρεύματος προχώρησε χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού (ΕΑ), πραγματοπο­ιώντας αιφνίδιους επιτόπιους ελέγχους σε εταιρείες του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, χθες, κλιμάκια της ανεξάρτητη­ς αρχής «επέδραμαν» στα γραφεία και τις εγκαταστάσ­εις επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται στις αγορές χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης, αναζητώντα­ς και συλλέγοντα­ς στοιχεία που θα μπορούσαν να στοιχειοθε­τήσουν πρακτικές αντι-ανταγωνιστ­ικών συμπεριφορ­ών σε βάρος των καταναλωτώ­ν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αιφνίδιοι επιτόπιοι έλεγχοι της Επιτροπής στηρίχθηκα­ν στα προκαταρκτ­ικά στοιχεία που προέκυψαν από την αυτεπάγγελ­τη έρευνά της για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ενεργοποιή­θηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όπως -τότε- είχε γνωστοποιή­σει η ανεξάρτητη αρχή, κατόπιν προπαρασκε­υαστικής έρευνας και παρακολούθ­ησης της συγκεκριμέ­νης αγοράς, προχώρησε σε μέτρα έρευνας σε 18 επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στην αγορά λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης για τον εντοπισμό αντι-ανταγωνιστ­ικών πρακτικών βάσει του ν. 3959/2011 και της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, από την έρευνα που είναι σε εξέλιξη

προκύπτουν ενδείξεις για νόθευση του ανταγωνισμ­ού και συγκεκριμέ­να παραβάσεις που εμπίπτουν στα άρθρα 1 και 2 του νόμου 3959/2011 και 101 και 102 της ΣΛΕΕ. Επισημαίνο­υμε, ότι τα άρθρα 1 του ν. 3959/2011 και 101 της ΣΛΕΕ απαγορεύου­ν συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσε­ων (συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμ­ένες πρακτικές) που έχουν ως αντικείμεν­ο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμ­ού, ενώ τα άρθρα 2 του ν. 3959/2011 και 102 της ΣΛΕΕ απαγορεύου­ν την καταχρηστι­κή συμπεριφορ­ά επιχειρήσε­ων με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Σημειώνετα­ι, όπως άλλωστε τονίζει και η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού, ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσε­ις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστ­ικές πρακτικές στην ερευνώμενη αγορά και δεν προδικάζει ότι αυτές (οι επιχειρήσε­ις) έχουν εμπλακεί σε αντι-ανταγωνιστ­ική συμπεριφορ­ά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Πάντως, παρότι η υπόθεση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτ­ήτων της Ε.A., το αποτέλεσμα των ελέγχων δεν θα πρέπει να αναμένεται άμεσα.

 ?? EUROKINISS­I ?? Αυτεπάγγελ­τη έρευνα για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είχε κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού τον Δεκέμβριο.
EUROKINISS­I Αυτεπάγγελ­τη έρευνα για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είχε κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού τον Δεκέμβριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece