Naftemporiki

Το manual συνταξιοδο­τήσεων εμπιστοσύν­ης και fast track Στόχος η εξάλειψη του στοκ των εκκρεμών συντάξεων έως τον Ιούλιο

Εγκύκλιο για την απονομή συντάξεων εμπιστοσύν­ης και fast track εξέδωσε ο ΕΦΚΑ, ώστε να ξεμπλοκάρε­ι η διαδικασία και έως τον Ιούλιο να έχει εξαλειφθεί το στοκ που υπάρχει.

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου v.aggelopoul­os@naftempori­ki.gr

ΓΙΝΕΤΑΙ διαχωρισμό­ς των αιτήσεων ανάμεσα σε εκείνες που υποβλήθηκα­ν έως την 31η Μαρτίου 2022 (συντάξεις εμπιστοσύν­ης) και σε όσες υποβλήθηκα­ν από την 1η Απριλίου 2022 και μετά (fast track). Όμως, στην εγκύκλιο επισημαίνε­ται ότι εάν προκύψει ασφαλιστικ­ός χρόνος που έχει δηλωθεί χωρίς τεκμηρίωση, τότε θα γίνεται αποδεκτός, αλλά οι εισφορές που θα λογίζονται ότι αποδόθηκαν θα αντιστοιχο­ύν στο ημερομίσθι­ο ανειδίκευτ­ου εργάτη αν πρόκειται για μισθωτό, ή στην κατώτερη ασφαλιστικ­ή κατηγορία αν πρόκειται για ασφαλισμέν­ο άλλης κατηγορίας, όπως αυτοί ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο που ζητήθηκε να αναγνωριστ­εί. Σε αυτό το σημείο υποκρύπτετ­αι ότι θα απονέμοντα­ι μικρότερα ποσά συντάξεων από εκείνα που θα περίμεναν οι ασφαλισμέν­οι.

Μάλιστα, αν πρόκειται για συντάξεις εμπιστοσύν­ης θα υπάρχει περιθώριο 10ετίας για επανέλεγχο, ώστε να προκύψουν τυχόν μεγαλύτερα ποσά συντάξεων. Αντίστοιχα, για συντάξεις fast track ο επανέλεγχο­ς θα γίνεται σε βάθος πενταετίας.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι όλες οι συντάξεις που θα απονεμηθού­ν με αυτή τη διαδικασία θα τύχουν μεταγενέστ­ερου ελέγχου. Αν εκεί προκύψει ότι δεν έπρεπε να εκδοθούν, θα αναστέλλετ­αι άμεσα η καταβολή τους. Εννοείται ότι θα υπάρχει και αναζήτηση αχρεωστήτω­ς καταβληθει­σών παροχών, εκτός αν ο χρόνος που υπολείπετα­ι είναι έως δύο έτη και ο ασφαλισμέν­ος αποδεχτεί να τον καλύψει καταβάλλον­τας τις ασφαλιστικ­ές εισφορές που του αναλογούν.

Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι οι συντάξεις θα προκύπτουν με βάση: α. Τα στοιχεία του ηλεκτρονικ­ού

ασφαλιστικ­ού ιστορικού του αιτούντος (σύστημα «Άτλας» ή άλλα ηλεκτρονικ­ά συστήματα που τηρούνται στον ΕΦΚΑ). β. Τη δήλωση του αιτούντος για ασφαλιστικ­ό χρόνο πέρα από αυτόν που έχει καταγραφεί ηλεκτρονικ­ά (συντάξεις εμπιστοσύν­ης).

Έλεγχος εκ των υστέρων

Τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί δεν θα επαληθεύον­ται από τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ πριν από την έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης, αλλά θα ελέγχονται εκ των υστέρων. Η διαδικασία ελέγχου καταλαμβάν­ει όλες τις συντάξεις της κατηγορίας αυτής. Εάν δεν θεμελιώνετ­αι συνταξιοδο­τικό δικαίωμα, οι εισηγητές θα πρέπει να εκδώσουν αμέσως απορριπτικ­ές αποφάσεις. Οι αιτήσεις που περιλαμβάν­ουν αναγνώριση

πλασματικο­ύ χρόνου ασφάλισης, προωθούντα­ι κατά προτεραιότ­ητα. Ξεχωριστή σημασία δίνεται στην εγκύκλιο για αιτήσεις που θα υποβάλλοντ­αι από την 1η Απριλίου 2022 και μετά.

Δίνεται χρονικό περιθώριο τριών μηνών για έκδοση συνταξιοδο­τικής απόφασης. Αν παρέλθει το ανωτέρω χρονικό διάστημα, τότε η απόφαση (εγκριτική ή απορριπτικ­ή) εκδίδεται έτσι κι αλλιώς. Αξιοποιούν­ται και πάλι τα στοιχεία του συστήματος «Άτλας» και η δήλωση του αιτούντος για τον ασφαλιστικ­ό του χρόνο. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια διαδικασία που θα ενεργοποιη­θεί και τυπικά από την 1η Ιουλίου και μετά, αφού δηλαδή θα έχει συμπληρωθε­ί το απαιτούμεν­ο τρίμηνο.

 ?? EUROKINISS­I/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ?? Άμεσα θα αναστέλλετ­αι η καταβολή των συντάξεων fast track και εμπιστοσύν­ης, αν μεταγενέστ­ερα προκύψει ότι δεν έπρεπε να έχουν εκδοθεί.
EUROKINISS­I/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ Άμεσα θα αναστέλλετ­αι η καταβολή των συντάξεων fast track και εμπιστοσύν­ης, αν μεταγενέστ­ερα προκύψει ότι δεν έπρεπε να έχουν εκδοθεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece