Naftemporiki

Κάπως σαν αστείο

-

ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ έχουν ένα ανέκδοτο για τους συμπατριώτ­ες τους από τη Γαλικία: είναι το είδος του ανθρώπου που τον συναντάς στη σκάλα και δεν ξέρεις αν ανεβαίνει ή κατεβαίνει. Ισχύει και για την Ευρώπη. Ανέβαινε -για να μείνουμε στα φρέσκα- όταν τα κράτη-μέλη συμφωνούσα­ν σε ένα τεράστιο ταμείο, ώστε οι ευρωπαϊκές οικονομίες να ανακάμψουν από την πανδημία. Αρχή ανόδου θεωρήθηκε και η συσπείρωση τις πρώτες ημέρες του πολέμου και «μήνυμα ενότητας, με βάση ένα κοινό πλαίσιο αξιών και ελευθεριών». Υπήρχε επίσης ένα στοιχείο αυταρέσκει­ας ότι η Ε.Ε ήταν αυτή που πρωταγωνισ­τούσε στην αντιμετώπι­ση της κλιματικής κρίσης.

ΩΣΠΟΥ, η δυστοκία και η κακοφωνία έναντι της ενεργειακή­ς κρίσης επανέφεραν στο προσκήνιο την Ε.Ε. που ξέρουμε, την Ε.Ε. που δεν βιάζεται, την Ε.Ε. που «μερκελίζει». Ακόμη κι όταν ο πόλεμος έχει επιστρέψει στην Ευρώπη, ακόμη κι όταν θα μείνει με πρόβλημα στη γειτονιά της, καθώς οι ΗΠΑ θα αφιερωθούν στην αντιμετώπι­ση της Κίνας;

Η Ε.Ε. στέλνει ρόδα και κρίνα. Σε νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις. Ας βρουν τα κράτη-μέλη λύσεις. Με ίδιες δυνάμεις. Η επίτροπος Ενέργειας «παρέπεμψε στην πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Συνεργασία­ς των Ρυθμιστικώ­ν Αρχών Ενέργειας (ACER), την οποία η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη για τα επόμενα βήματα». Ζήσε Μάη μου. Οι παρεμβάσει­ς του ACER στοχεύουν μεσο/μακροπρόθε­σμα.

ΣΤΑΜΑΤΩ να διαβάζω άλλες δηλώσεις για επιλογές, ποιότητες, ποσότητες, οντότητες και αναζητώ καθαρές αστειότητε­ς. Ευρωπαϊκά ανέκδοτα. Όσα λένε οι Αυστριακοί για τους Γερμανούς ή οι Φινλανδοί για τους Σουηδούς (Ποια η διαφορά μεταξύ Σουηδών και Φινλανδών; Οι Σουηδοί έχουν καλούς γείτονες.).

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ κάνουν πλάκα. Οι ευρωηγούμε­νοι τα έκαναν σαλάτα και περιμένουν στο ακουστικό τα μαντάτα. Πότε από την προστάτιδα, πότε και από την προμηθεύτρ­ια. Ε.Ε., τι παίκτρια...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece