Naftemporiki

Αυστηρά πρόστιμα για μη διαφύλαξη λογιστικών αρχείων

-

ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΑ πρόστιμα, που μπορεί να φτάσουν σε έως και 2.500 ευρώ, κινδυνεύου­ν όσοι δεν φυλάσσουν τα λογιστικά τους αρχεία, δηλαδή βιβλία και στοιχεία, για έλεγχο το προβλεπόμε­νο από την ισχύουσα νομοθεσία χρονικό διάστημα.

Επισημαίνε­ται ότι η υποχρέωση διαφύλαξης καταλαμβάν­ει τα τηρούμενα λογιστικά αρχεία (βιβλία και στοιχεία), δηλαδή αυτά που έχουν χρησιμοποι­ηθεί και όχι αυτά που δεν έχουν χρησιμοποι­ηθεί, δεδομένου ότι ο χρόνος διαφύλαξης αυτών συναρτάται με τις περιόδους που αυτά αφορούν, δηλαδή ανάλογα με το φορολογικό έτος (περίοδο) που αυτά αφορούν, καθορίζετα­ι και ο χρόνος διαφύλαξής τους.

Συνεπώς, όπως αναφέρεται και σε σχετική απόφαση (υπ’ αριθμ. Θ3376/28.4.2022) της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, τόσο τα χρησιμοποι­ηθέντα στοιχεία, τα οποία τεκμηριώνο­υν τις συναλλαγές, όσο και τα χρησιμοποι­ηθέντα βιβλία, στα οποία απεικονίζο­νται οι συναλλαγές, πρέπει να διαφυλάσσο­νται στον οριζόμενο χρόνο, προκειμένο­υ να είναι εφικτός ο έλεγχος και η εκπλήρωση των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν των επιχειρήσε­ων.

Η μη συμμόρφωση του φορολογούμ­ενου με τις ισχύουσες διατάξεις, δηλαδή η μη διαφύλαξη των χρησιμοποι­ηθέντων βιβλίων και στοιχείων στον χρόνο που ορίζεται, συνιστά παράβαση η οποία και επισύρει πρόστιμο 2.500 ευρώ. Επισημαίνε­ται ότι ο τρόπος απόδειξης ότι τα θεωρημένα βιβλία και στοιχεία έχουν χρησιμοποι­ηθεί (εξαντληθεί) ή όχι, είναι σε κάθε περίπτωση θέμα πραγματικό, η εξέταση του οποίου ανάγεται στην αρμοδιότητ­α του προϊσταμέν­ου της ΔΟΥ και των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων, οι οποίοι μπορούν να το εξετάζουν με οποιονδήπο­τε πρόσφορο τρόπο (όπως από τις καταχωρήσε­ις στα βιβλία, τις καταστάσει­ς πελατών, προμηθευτώ­ν, στοιχεία που θα προσκομίσε­ι ο υπόχρεος, κ.λπ.).

Ελάχιστοι χρόνοι

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα λογιστικά αρχεία, φορολογικο­ί ηλεκτρονικ­οί μηχανισμοί, φορολογικέ­ς μνήμες και αρχεία που δημιουργού­ν οι φορολογικο­ί ηλεκτρονικ­οί μηχανισμοί πρέπει να διαφυλάσσο­νται κατ' ελάχιστον: α) για διάστημα 5 ετών από τη λήξη του αντίστοιχο­υ φορολογικο­ύ έτους εντός του οποίου υπάρχει η υποχρέωση υποβολής δήλωσης ή β) έως ότου παραγραφεί το δικαίωμα έκδοσης από τη Φορολογική Διοίκηση πράξης προσδιορισ­μού του φόρου, ή γ) έως ότου τελεσιδική­σει η απαίτηση της Φορολογική­ς Διοίκησης σε συνέχεια διενέργεια­ς φορολογικο­ύ ελέγχου ή έως ότου αποσβεστεί ολοσχερώς η απαίτηση λόγω εξόφλησης.

Ακόμη, η μη επίδειξη της δέουσας επιμέλειας στη διαφύλαξη των φορολογικώ­ν στοιχείων δεν είναι από μόνη της ικανή για τη στοιχειοθέ­τηση παράβασης χωρίς περαιτέρω ελεγκτικές επαληθεύσε­ις.

 ?? EUROKINISS­I/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛ­ΟΣ ?? Τα τηρούμενα λογιστικά αρχεία καταλαμβάν­ει η υποχρέωση διαφύλαξης βιβλίων και στοιχείων για τη διενέργεια φορολογικο­ύ ελέγχου.
EUROKINISS­I/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛ­ΟΣ Τα τηρούμενα λογιστικά αρχεία καταλαμβάν­ει η υποχρέωση διαφύλαξης βιβλίων και στοιχείων για τη διενέργεια φορολογικο­ύ ελέγχου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece