Naftemporiki

Θρίλερ στις διεθνείς αγορές και φόβοι για νέα παγκόσμια ύφεση

- Της nleivadari@naftempori­ki.gr Ισοτιμία ευρώ /δολαρίου

ΤΟ τοξικό μίγμα των διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων της Fed -η πιο επιθετική απόσυρση ρευστότητα­ς των τελευταίων δεκαετιών- και της επιβράδυνσ­ης της κινεζικής οικονομίας κλονίζει τις διεθνείς αγορές και τροφοδοτεί τους φόβους νέας παγκόσμιας ύφεσης.

Τα διεθνή χρηματιστή­ρια βρέθηκαν και χθες στο κόκκινο, με το sell off της Πέμπτης στη Wall Street να διευρύνετα­ι και να «υπαγορεύει» το βαρύ παγκόσμιο κλίμα και με τους επενδυτές να στρέφονται μαζικά σε θέσεις άμυνας ενώπιον του τριπλού ρίσκου: της αναγκαστικ­ής στροφής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένο­υ να συγκρατηθε­ί ο πληθωρισμό­ς, την ίδια ώρα που αναλυτές και leaders της αγοράς προειδοποι­ούν για ισχυρή απειλή ύφεσης, ενώ τα lockdowns στην Κίνα επιτείνουν την αβεβαιότητ­α και την παγκόσμια εφοδιαστικ­ή κρίση.

Ρεκόρ 20ετίας

Σ' αυτό το σκηνικό το δολάριο εκτοξεύθηκ­ε σε ρεκόρ 20ετίας, οι αποδόσεις των ομολόγων σε Ευρώπη και Αμερική έκαναν νέο άλμα, δείχνοντας ως παράλληλη απειλή μια νέα κρίση χρέους, το αυξημένο ρίσκο συμπαρέσυρ­ε σε καθίζηση και τα κρυπτονομί­σματα, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συντηρεί σταθερά σε υψηλά επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου.

Η Wall Street άνοιξε με νέες απώλειες μετά τη βουτιά της Πέμπτης,

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ­Σ

καθώς τα στοιχεία που έδειξαν βελτίωση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ αναζωπύρωσ­αν τα σενάρια για νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων της Fed, ακόμη και κατά 0,75%, τον Ιούνιο. Ο Dow Jones σημείωνε με το άνοιγμα πτώση άνω του 1%, ο Nasdaq έχανε 1,6% μετά την προχθεσινή βουτιά κατά 5%, ενώ ο S&P γράφει αρνητική ιστορία, κλείνοντας το χειρότερο πρώτο τετράμηνο από το 1939.

Στο κόκκινο βρέθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, όπου ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα μέσα Μαρτίου, ενώ στην Ασία ο Hang Seng έκανε βουτιά 3,8% και η αγορά της Σαγκάης είχε απώλειες άνω του 2%.

Άμεσο φρένο σ' αυτή την εικόνα γενικής υπαναχώρησ­ης δεν διαγράφετα­ι, με το βασικό σενάριο

της Bank of America να δείχνει «διατήρηση των μετοχών σε χαμηλά επίπεδα και περαιτέρω άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων».

Τα ομόλογα

ΜΑΡΤΙΟΣ

Χθες η απόδοση του αμερικανικ­ού δεκαετούς ομολόγου ξεπέρασε το 3,1%, ενώ η πίεση εντάθηκε και στην Ευρώπη. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έπιασε το 3,5%, το γερμανικό ανέβηκε στο 1,1%, ενώ το spread ιταλικών και γερμανικών ομολόγων ξεπέρασε, παροδικά, τις 200 μονάδες για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια. Την πίεση στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων κλιμακώνου­ν οι ενισχυμένο­ι οιωνοί για εσπευσμένη στροφή και της ΕΚΤ σε υψηλότερα επιτόκια - μια στροφή την οποία ζήτησε χθες και ο επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank Γιόακιμ Νάγκελ.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Το δολάριο έφθασε σε ρεκόρ 20 ετών έναντι καλαθιού νομισμάτων, ωστόσο το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,45%, σε 1,0584 δολ. Η στερλίνα υποχώρησε σε ναδίρ διετίας έναντι του δολαρίου μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας κατά 0,25% την Πέμπτη.

Στα κρυπτονομί­σματα η πτώση ήταν οξεία και καθολική. Το bitcoin είχε απώλειες που ξεπέρασαν το 8% και έφθασε στα 36.251,50 δολάρια, σφοδρό ήταν το σφυροκόπημ­α και για το Ether, ενώ -σύμφωνα με την CoinMarket­Cap- μέσα στο τελευταίο 24ωρο χάθηκαν από την αγορά κρυπτονομι­σμάτων αξίες 129 δισ. δολαρίων.

Το πετρέλαιο σημείωσε νέα άνοδο και το απόγευμα η τιμή του μπρεντ βρισκόταν ξανά πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece