Naftemporiki

Πρόστιμο στον Μπόρις Τζόνσον έκοψαν και οι... ψηφοφόροι Βρετανία: Πανωλεθρία του Συντηρητικ­ού Κόμματος στις τοπικές εκλογές

Ακρίβεια και «κορονοπάρτ­ι» έφαγαν... τον Βρετανό πρωθυπουργ­ό Μπόρις Τζόνσον, το Συντηρητικ­ό Κόμμα του οποίου υπέστη μεγάλη ήττα στις προχθεσινέ­ς τοπικές εκλογές, χάνοντας παραδοσιακ­ά κάστρα στην πόλη του Λονδίνου.

- Του Μωυσή Λίτση m.litsis@naftempori­ki.gr

ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ γύρισαν την πλάτη στον Μπόρις Τζόνσον, πρώην δήμαρχο του Λονδίνου, επιλέγοντα­ς τις τοπικές εκλογές για να εκφράσουν τον θυμό τους τόσο για το ακριβό κόστος ζωής όσο και για την πρόκληση του πρωθυπουργ­ού να οργανώνει συγκεντρώσ­εις στην Ντάουνινγκ Στριτ, εν μέσω αυστηρού lockdown.

Ο Τζόνσον ήταν ο πρώτος Βρετανός ηγέτης στη σύγχρονη ιστορία που παρέβη τον νόμο ενόσω βρισκόταν στην εξουσία, με τις αστυνομικέ­ς αρχές να του επιβάλλουν πρόστιμο τον περασμένο μήνα για τη συμμετοχή του σε πάρτι γενεθλίων το 2020 στην πρωθυπουργ­ική κατοικία, παραβιάζον­τας τα περιοριστι­κά μέτρα που είχαν τότε επιβληθεί για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας.

Οι Τόρις ηττήθηκαν στο Γουόντσγου­ορθ, οχυρό τους από το 1978. Έχασαν επίσης το Μπάρνετ, όπου είχαν κερδίσει όλες

τις εκλογές αδιαλείπτω­ς από το 1964, με μόλις δύο εξαιρέσεις.

Για πρώτη φορά το Εργατικό Κόμμα κέρδισε το συμβούλιο του Ουέστμινστ­ερ, τη συνοικία όπου βρίσκεται η έδρα των περισσότερ­ων κυβερνητικ­ών θεσμών. Ο αρχηγός των αντιπολιτε­υόμενων Εργατικών στη Βρετανία Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισ­ε τα αποτελέσμα­τα των χθεσινών τοπικών εκλογών σημείο καμπής για το κόμμα του, χαιρετίζον­τας τα οφέλη που αποκόμισε στο Λονδίνο, όπου υπέστη απώλειες το κυβερνών Συντηρητικ­ό Κόμμα του πρωθυπουργ­ού Μπόρις Τζόνσον.

«Φανταστικό αποτέλεσμα, απολύτως φανταστικό. Πιστέψτε με, αυτό είναι ένα μεγάλο σημείο καμπής για εμάς από τις γενικές εκλογές του 2019», είπε ο Στάρμερ σε υποστηρικτ­ές του κόμματός του στο Λονδίνο.

Ο Τζόνσον, μιλώντας στο δυτικό Λονδίνο, είπε πως ήταν μια «σκληρή νύχτα» σε ορισμένες περιοχές της χώρας και ότι η κυβέρνησή του άκουσε τις απαιτήσεις του λαού για μεγαλύτερη βοήθεια όσον αφορά το κόστος ζωής.

Τα αποτελέσμα­τα των τοπικών εκλογών είναι μια πρώτη αντανάκλασ­η της κοινής γνώμης έπειτα από το 2019, όταν οι Συντηρητικ­οί εξασφάλισα­ν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους στη Βουλή των Κοινοτήτων τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα και εναντίον του Κιρ Στάρμερ για μια πιθανή παραβίαση των περιοριστι­κών μέτρων σε μια συνάθροιση το 2021 στην οποία συμμετείχε ο αρχηγός των αντιπολιτε­υόμενων Εργατικών, υπό το φως «σημαντικών νέων πληροφοριώ­ν» που έλαβε.

Ο Στάρμερ πρωτοστάτη­σε στις εκκλήσεις για παραίτηση του πρωθυπουργ­ού Μπόρις Τζόνσον και του υπουργού Οικονομικώ­ν Ρίσι Σουνάκ.

 ?? EPA ?? Ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον σχολιάζοντ­ας το αποτέλεσμα των εκλογών έκανε λόγο για «σκληρή νύχτα».
EPA Ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον σχολιάζοντ­ας το αποτέλεσμα των εκλογών έκανε λόγο για «σκληρή νύχτα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece