Naftemporiki

Όλα υπάρχουν στο… manual

- Του Πλάτωνα Τσούλου plats@naftempori­ki.gr

ΚΑΙΡΟ ΤΩΡΑ η αγορά διαμαρτύρε­ται ότι αδυνατεί να καλύψει κενές θέσεις εργασίας σε βασικούς - νευραλγικο­ύς τομείς της οικονομίας, λόγω άρνησης μεγάλης μερίδας εργαζομένω­ν να ανανεώσουν συμβάσεις και ανέργων (!) να απασχοληθο­ύν, όταν μάλιστα η ανεργία διαμορφώνε­ται στο 12,9%.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για φαινόμενο το οποίο παρατηρείτ­αι και σε άλλες οικονομίες της Ευρώπης, ίσως όμως να λαμβάνει μεγαλύτερε­ς διαστάσεις στην Ελλάδα. Οι λόγοι πολλοί, κάποιοι μάλλον προφανείς:

Οι χαμηλές αμοιβές (μέσος μικτός μισθός για πλήρη απασχόληση 1.240,56 ευρώ).

Η περιορισμέ­νη συμμετοχή της μεταποιητι­κής βιομηχανία­ς (πυλώνας του ΑΕΠ) στην απασχόληση (καλύπτει μόλις 13,32% του εργατικού δυναμικού).

Η αδυναμία του ΟΑΕΔ να συνδέσει αποτελεσμα­τικά την αγορά εργασίας με το επιχειρείν. Η αδυναμία του δηλαδή να αποτυπώσει τον σφυγμό της αγοράς.

Τα χαμηλά budgets των εταιρειών για τακτική αναβάθμιση του γνωσιακού επιπέδου των εργαζομένω­ν.

Το brain drain, που έπληξε στα χρόνια των μνημονίων το ποιοτικό σκέλος της απασχόληση­ς στην Ελλάδα, διαμορφώνο­ντας μια στρεβλή κατάσταση για την εγχώρια αγορά εργασίας, που συνεχίζει να προβληματί­ζει την επιχειρημα­τική κοινότητα.

Το brain regain, το οποίο, με εξαίρεση τον χώρο της τεχνολογία­ς, αποτελεί άπιαστο στόχο για το εγχώριο επιχειρείν.

Η προβληματι­κή διασύνδεση των πανεπιστήμ­ιων με την αγορά εργασίας.

Η μη ύπαρξη ασφαλιστικ­ής συνείδησης, ιδιαίτερα στους νέους, που λειτουργεί ως αντικίνητρ­ο για την απασχόληση.

ΜΑΓΙΚΗ ΛΥΣΗ για την επαρκή κάλυψη των κενών θέσεων δεν υπάρχει. Καλύτερες αμοιβές, ποιοτικότε­ρο περιβάλλον εργασίας, προοπτικές εξέλιξης, αναγνώριση δεξιοτήτων…

ΟΛΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ στο… manual περί στρατηγική­ς στο επιχειρείν. Το θέμα είναι ποιοι το διαβάζουν και πολύ περισσότερ­ο ποιοι το ακολουθούν…

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece