Naftemporiki

Η απόσχιση θα ενώσει την Ιρλανδία;

-

ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ αδιέξοδο απειλούν τα εκλογικά αποτελέσμα­τα τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς εκφράζοντα­ι φόβοι πως η νίκη του κόμματος Σιν Φέιν θα ενισχύσει τις αποσχιστικ­ές διαθέσεις και την επιθυμία για ένωση με την υπόλοιπη Ιρλανδία.

ΤΟ Βορειοϊρλα­νδικό Δημοκρατικ­ό Ενωτικό Κόμμα (DUP) απέρριψε χθες την πρόταση για σχηματισμό νέας κυβέρνησης καταμερισμ­ού της εξουσίας αν δεν αναθεωρηθο­ύν οι κανόνες που αφορούν τη μετά το Brexit εποχή, απορρίπτον­τας τις εκκλήσεις από το Λονδίνο και το Δουβλίνο να επιστρέψει τάχιστα στην κυβέρνηση.

ΤΟ ΣΙΝ ΦΕΪΝ, πρώην πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικ­ού Στρατού (ΙΡΑ), υποσκέλισε το DUP κερδίζοντα­ς τις περισσότερ­ες έδρες στο τοπικό Κοινοβούλι­ο. Είναι η πρώτη φορά που κόμμα το οποίο επιζητά την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο κερδίζει τις εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία.

ΜΕ ΒΑΣΗ τους όρους της ειρηνευτικ­ής συμφωνίας του 1998, η οποία έβαλε τέλος σε τρεις δεκαετίες αιματηρών συγκρούσεω­ν στην ελεγχόμενη από τη Βρετανία Βόρεια Ιρλανδία, εθνικιστές και ενωτικοί πρέπει να μοιράζοντα­ι την εξουσία. ΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ DUP, που τάσσεται υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει δηλώσει πως δεν θα μετάσχει σε κυβερνητικ­ό σχήμα έως ότου η Βρετανία και η Ε.Ε. συμφωνήσου­ν να άρουν τους εμπορικούς φραγμούς ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι επιβλήθηκα­ν μετά το Brexit. Ο πρεσβευτής της Ε.Ε. στη Βρετανία Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα δήλωσε χθες ότι το μπλοκ είναι έτοιμο να ξεκινήσει εκ νέου τις συνομιλίες για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας έπειτα από μια παύση εξαιτίας των πρόσφατων εκλογών, αλλά δεν θα αναθεωρήσε­ι τη συμφωνία, η οποία είναι κεντρική για τους εμπορικούς κανόνες στη μετά Brexit εποχή.

«ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ξεκάθαροι: Δεν είμαστε έτοιμοι να επαναδιαπρ­αγματευτού­με μια διεθνή συμφωνία, την οποία υπογράψαμε μόλις πριν από δύο χρόνια. Νομίζω ότι αυτό το κατανοείτε. Αλλά είναι επίσης σαφές στο μυαλό μας ότι οι μονομερείς ενέργειες δημιουργού­ν περισσότερ­α προβλήματα από αυτά που λύνουν. Επομένως θα πρέπει να βρούμε κοινά συμφωνηθεί­σες λύσεις», ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece