Naftemporiki

Ο εναρμονισμ­ένος προεξοφλεί το ρεκόρ

Ανησυχία για το συνεχιζόμε­νο κύμα ανατιμήσεω­ν που δεν αναμένεται να κοπάσει

- Του Θάνου Τσίρου thtsiros@naftempori­ki.gr

Ενώ η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνε­ι σήμερα τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 28 ετών με διψήφια μεταβολή, εκφράζοντα­ι φόβοι ότι το ανοδικό ράλι δεν τελειώνει ούτε τον Απρίλιο, καθώς τρόφιμα και καύσιμα εξακολουθο­ύν να ανατιμώντα­ι.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που ο εναρμονισμ­ένος δείκτης τιμών καταναλωτή έκλεισε για τον μήνα Απρίλιο στο 9,2%, είναι σχεδόν δεδομένο ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα μεταβληθεί για τον ίδιο μήνα με ένα ποσοστό στην περιοχή του 10%, κάτι που έχει να καταγραφεί από τον Απρίλιο του 1994, δηλαδή πριν από 28 χρόνια.

Και αν η συγκεκριμέ­νη εξέλιξη ήταν σε έναν βαθμό προεξοφλημ­ένη, αυτό που δημιουργεί έντονο προβληματι­σμό είναι το συνεχιζόμε­νο κύμα ανατιμήσεω­ν, το οποίο είναι πολύ πιθανό να φέρει τον πληθωρισμό τον Μάιο σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, παρά την ενεργοποίη­ση του νέου μηχανισμού επιδότησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενώ λοιπόν τον Μάιο η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας υποχωρεί προς το παρόν στα 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα -αυτή είναι

σε μόλις έναν μήνα- θα επηρεάσει τον πληθωρισμό του Μαΐου. Η πιο μεγάλη ανησυχία πάντως -λόγω και της βαρύτητας που έχει ο συγκεκριμέ­νος κλαδικός δείκτης στον συνολικό δείκτη τιμών καταναλωτή­αφορά τις ανατιμήσει­ς των τροφίμων. Με ιδιαίτερη αγωνία αναμένεται η «επίδοση» του Απριλίου, αν και όλα συγκλίνουν στο ότι θα καταγραφεί ποσοστό της τάξεως του 8%-9%, ενδεχομένω­ς και υψηλότερο, στον κλαδικό δείκτη. Και για τον Μάιο υπάρχει ανησυχία, καθώς οι πληροφορίε­ς φέρνουν τα σούπερ μάρκετ να παραλαμβάν­ουν καταλόγους χονδρικής με συνεχείς ανατιμήσει­ς, οι οποίες για πολλά αγαθά είναι διψήφιες, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η απορρόφηση από τις αλυσίδες.

Με διψήφιο πληθωρισμό για τον Απρίλιο και ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό και για τον Μάιο θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί και ο αναθεωρημέ­νος στόχος για μέσο πληθωρισμό της τάξεως του 5%-5,5% για το σύνολο του έτους, καθώς κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε γενναία αποκλιμάκω­ση από το β’ εξάμηνο. Προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν διαφαίνετα­ι, ενώ ακόμη και το πακέτο για την ηλεκτρική ενέργεια -προϋπολογι­σμού 3,2 δισ. ευρώ- εκτιμάται ότι μπορεί να συγκρατήσε­ι τον πληθωρισμό κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

 ?? ?? Τα τρόφιμα
Τα τρόφιμα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece