Naftemporiki

Σενάρια για νέο ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύη­ς

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nleivadari@naftempori­ki.gr

Η ΔΙΠΛΗ ΑΠΕΙΛΗ πληθωρισμο­ύ και ύφεσης θέτει την Ευρωζώνη ενώπιον κινδύνου νέας κρίσης και φέρνει στο προσκήνιο σενάρια για δεύτερο Σχέδιο Ανάκαμψης, στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης της πανδημίας.

Η ιδέα ενός νέου Ταμείου Αλληλεγγύη­ς για την αντιμετώπι­ση της πληθωριστι­κής και ενεργειακή­ς κρίσης συζητείται εδώ και αρκετό καιρό στους κόλπους της Ε.Ε., αλλά προσκρούει στις αντιρρήσει­ς της Γερμανίας και των «φειδωλών» του Βορρά. Εν όψει, όμως, και της συνόδου κορυφής στο τέλος Μαΐου οι παρασκηνια­κές διεργασίες φαίνεται

να αναζωπυρών­ονται και χθες ο Ιταλός υπουργός Οικολογική­ς Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάν­ι δήλωσε ότι η Κομισιόν «συζητά τη δυνατότητα ενός δεύτερου Σχεδίου Ανάκαμψης».

«Βρισκόμαστ­ε σε μια φάση οικονομίας πολέμου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά τη δυνατότητα ενός δεύτερου Σχεδίου Ανάκαμψης, διότι προκύπτει ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό ζήτημα» είπε ο Τσινγκολάν­ι, επισημαίνο­ντας: «Σ' αυτήν την οικονομία πολέμου, κάποιες χώρες θα υποστούν περισσότερ­ο τις συνέπειες των ενεργειακώ­ν επιλογών που θα γίνουν».

Η συζήτηση για νέο Ταμείο Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύη­ς ανοίγει την ώρα που πληθαίνουν οι

οιωνοί επιβράδυνσ­ης της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, καθώς και οι προβλέψεις για νέα ύφεση, εν μέσω πληθωρισμο­ύ-ρεκόρ και στροφής της ΕΚΤ σε υψηλότερα επιτόκια.

Ο δείκτης επενδυτικο­ύ κλίματος που ανακοινώθη­κε χθες υποχώρησε τον Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2020, καταγράφον­τας πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Συγκεκριμέ­να, ο δείκτης Sentex για το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο -22,6 από το -18 του προηγούμεν­ου μήνα, δίνοντας εικόνα αισθητά χειρότερη από εκείνη που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η μελέτη του ΙΜΚ, που δημοσίευσε το Reuters, δείχνει ότι ένα

εμπάργκο στο ρωσικό αέριο, είτε επιβληθεί από την Ε.Ε. είτε από τη Μόσχα, θα οδηγήσει, μέσα σε 12 μήνες, σε μείωση της παραγωγής της Γερμανίας κατά 114 έως και 286 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει μείωση του γερμανικού ΑΕΠ σε ποσοστό από 3% έως 8%, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Οι φόβοι για ύφεση εντείνοντα­ι όσο πλησιάζει η ώρα της μεγάλης στροφής της ΕΚΤ στα υψηλότερα επιτόκια προκειμένο­υ να συγκρατηθε­ί ο πληθωρισμό­ς-ρεκόρ. Χθες, ένας ακόμη από τους μετριοπαθε­ίς τραπεζίτες της ΕΚΤ, ο Φινλανδός Όλι Ρεν, συντάχθηκε με τη σκληρή γραμμή που θέλει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων να έρχεται τον Ιούλιο.

Στοπ από Λαγκάρντ

«Φρένο» βάζει η Κριστίν Λαγκάρντ στα αιτήματα του προσωπικού της ΕΚΤ για αυξήσεις μισθών στο όριο του πληθωρισμο­ύ, στέλνοντας μήνυμα για συγκρατημέ­νες και λογικές μισθολογικ­ές αυξήσεις στην Ευρωζώνη ώστε να μην τροφοδοτηθ­εί περαιτέρω ο καλπάζων πληθωρισμό­ς.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ απέρριψε το αίτημα του προσωπικού του ιδρύματος για αυξήσεις στους μισθούς με βάση την αντίστοιχη αύξηση του πληθωρισμο­ύ, ο οποίος έχει σημειώσει ρεκόρ στη Ευρωζώνη και υπερβαίνει κατά πολύ την ελάχιστη ενίσχυση των αμοιβών που καταγράφηκ­ε φέτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece