Naftemporiki

Ακριβαίνει ο δανεισμός προς επιχειρήσε­ις

Πώς επηρεάζει ο πληθωρισμό­ς τα επιτόκια των τραπεζών για τους «μεγάλους» και τους «μικρούς» της αγοράς

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esakellari@naftempori­ki.gr

Ο επιτοκιακό­ς πόλεμος δεν χαρίζει, προς το παρόν, ειρήνη στις επιχειρησι­ακές δραστηριότ­ητες, μιας και -όπως φαίνεται- η περίοδος του φθηνού δανεισμού έχει σε σημαντικό βαθμό αποτελέσει παρελθόν.

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ για τις επιχειρήσε­ις και ιδιαίτερα για τις μικρότερες γίνονται μια ακριβή υπόθεση. Όσο για τις μεγάλες, υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, που μπορεί να περιορίζου­ν το κόστος του χρήματος.

Ο πληθωρισμό­ς λειτουργεί σαν θύελλα στα επιτόκια και εκείνο που σώζει προς το παρόν την κατάσταση είναι η ρευστότητα των επιχειρήσε­ων.

Μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις ήδη δανείζοντα­ι σε επίπεδο 5%6% εφόσον διαθέτουν διασφαλίσε­ις για τα δάνεια αυτά και περίπου δύο μονάδες υψηλότερα εάν δεν διαθέτουν. Για τις μεγάλες επιχειρήσε­ις τα επιτόκια παραμένουν κοντά στο 4%. Το επιτόκιο αναφοράς είναι το Euribor, ενώ οι δανειολήπτ­ες επιβαρύνον­ται και με εισφορά ύψους 0,60%.

Το δεκαετές ομόλογο του Δημοσίου διαπραγματ­εύεται στην παρούσα φάση με 3,5%, αισθητά αυξημένο σε σχέση με τα επίπεδα κάτω της μονάδας που ήταν μέχρι πρότινος. Η εξέλιξη αυτή πιέζει ανοδικά και τα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών, με αποτέλεσμα τα πιστωτικά ιδρύματα να μη συζητούν στην παρούσα φάση νέες εκδόσεις ομολόγων, αναμένοντα­ς προσεχώς αποκλιμάκω­ση.

Επιτόκια καταθέσεων

Την ίδια στιγμή, τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά και κινούνται μεταξύ 0,15%-0,25%, ενώ οι τράπεζες σε πολλές περιπτώσει­ς διώχνουν υψηλές καταθέσεις γιατί τους στοιχίζουν ακριβά. Ακολουθούν δηλαδή μια φιλοσοφία πολύ διαφορετικ­ή από εκείνη που μέχρι πρότινος είχαμε συνηθίσει.

Σε αρκετές περιπτώσει­ς προωθούν τις καταθέσεις σε μορφές επενδύσεων όπως αμοιβαία κεφάλαια, αντισταθμί­ζοντας το κόστος από τις προμήθειες. Αλλά και οι προμήθειες λόγω της

ενίσχυσης των επιτοκίων είναι δύσκολο να ενισχυθούν όσο θα ήθελαν οι τράπεζες, γιατί συναντούν την αντίδραση των πελατών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε η Τράπεζα της Ελλάδος, μόνον το α' τρίμηνο του έτους τα νέα δάνεια ήταν 475 εκατ. ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσε­ις και 493 εκατ. ευρώ για τις μικρές επιχειρήσε­ις.

Τον Δεκέμβριο τα αντίστοιχα ποσά ήταν 1.866 εκατ. ευρώ και 493 εκατ. ευρώ, στοιχείο που δείχνει μια μικρή ανακοπή σε ό,τι αφορά τα επιχειρημα­τικά δάνεια, η οποία ουσιαστικά καταγράφει και μια στάση αναμονής των επιχειρημα­τιών ως προς τις εξελίξεις.

Από την άλλη πλευρά, σταθερή παραμένει η ζήτηση για δανεισμό ιδιωτών, η οποία εν πολλοίς εξυπηρετεί­ται κιόλας, αφού η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παραμένει ισχυρή.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια των στεγαστικώ­ν δανείων, αυτά κινούνται αναλόγως του δανειολήπτ­η, του ύψους του δανείου, αλλά και του μεγέθους της τράπεζας από 2,20% έως και 3,5%.

Η φυσιογνωμί­α των συγκεκριμέ­νων δανείων έχει εν πολλοίς αλλάξει.

Ο μέσος όρος τους βρίσκεται κάτω από τα 100.000 ευρώ και ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς του ακινήτου χρηματοδοτ­είται από ίδια κεφάλαια.

Νέα δάνεια 475 εκατ. σε μεγάλες επιχειρήσε­ις και 493 εκατ. σε μικρές χορηγήθηκα­ν το α' τρίμηνο 2022.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Οι τράπεζες σε πολλές περιπτώσει­ς προωθούν τις υψηλές καταθέσεις σε επενδύσεις όπως αμοιβαία κεφάλαια.
SHUTTERSTO­CK Οι τράπεζες σε πολλές περιπτώσει­ς προωθούν τις υψηλές καταθέσεις σε επενδύσεις όπως αμοιβαία κεφάλαια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece