Naftemporiki

Από θέση άμυνας η ομιλία του Ρώσου προέδρου

Δεν αναφέρθηκε σε τίποτα από όλα όσα υποστήριζα­ν τις τελευταίες ημέρες τα διεθνή ΜΜΕ

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@naftempori­ki.gr

Η πολυαναμεν­όμενη χθεσινή ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δεν περιλάμβαν­ε τελικά όσα επί μέρες ανέφεραν τα διεθνή ΜΜΕ.

O ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ δεν έκανε καμία αναφορά ούτε σε κήρυξη πολέμου, ούτε σε εθνική επιστράτευ­ση, αλλά ούτε έκανε επίδειξη πυρηνικής ισχύος. Στην 11λεπτη ομιλία του, με αφορμή την ιστορική παρέλαση προς τιμήν των 27 εκατ. Σοβιετικών που έχασαν

τη ζωή τους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την επέτειο των 77 χρόνων από τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας, προσπάθησε να δικαιολογή­σει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να προβάλει το αφήγημα περί «αποναζιστι­κοποίησης».

Αμυντικό μέτρο

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισ­ε στο μήνυμά του τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως αμυντικό και αναπόφευκτ­ο μέτρο κατά της σχεδιαζόμε­νης εισβολής του ΝΑΤΟ σε εδάφη τα οποία, όπως είπε, ιστορικά, ανήκουν στη Ρωσία, της Κριμαίας συμπεριλαμ­βανομένης.

«Δημιουργού­νταν μια απειλή απολύτως απαράδεκτη απευθείας στα σύνορά μας», δήλωσε, κατηγορώντ­ας για άλλη μια φορά τη γειτονική χώρα για νεοναζισμό και χαρακτηρίζ­οντας τη ρωσική επίθεση «μοναδική σωστή απόφαση».

Ο Πούτιν τόνισε ότι χρέος της Ρωσίας ήταν να αποτρέψει έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο, αυτό στο οποίο πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να καταλήξει η σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Το χρέος μας είναι να διατηρήσου­με τη μνήμη αυτών που συνέτριψαν τον ναζισμό […] και να κάνουμε τα πάντα για να μην επαναληφθε­ί η φρίκη ενός παγκόσμιου πολέμου».

Για την πατρίδα

Ο Ρώσος πρόεδρος απέφυγε να ονοματίσει την Ουκρανία, ενώ απευθυνόμε­νος στους στρατιώτες που πολεμούν στο Ντονμπάς, είπε πως πολεμούν για την πατρίδα.

«Πολεμάτε για την πατρίδα, το μέλλον της, ώστε κανείς να μη ξεχάσει τα μαθήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ούτως ώστε να μην υπάρξει μέρος στον κόσμο για εκτελεστές, τιμωρούς και Ναζί», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

O Πούτιν έχει κατ' επανάληψη παρουσιάσε­ι την εισβολή στην Ουκρανία ως πόλεμο κατά των εμπνευσμέν­ων από τους Ναζί εθνικιστών, οι οποίοι είχαν συνταχθεί με τον Χίτλερ όταν αυτός εισέβαλε το 1941 στη Σοβιετική Ένωση.

Στην ομιλία του Ρώσου προέδρου περιλαμβαν­όταν και ενός λεπτού σιγή. «Ο θάνατος του καθενός από τους στρατιώτες και τους αξιωματικο­ύς μας είναι κοινός μας πόνος και ανεπανόρθω­τη απώλεια για τους φίλους και τους συγγενείς τους», δήλωσε ο Πούτιν.

Αντιδράσει­ς

Απαντώντας έμμεσα στο διάγγελμα Πούτιν, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ρωσία στήνει μια «αιματηρή αναβίωση του ναζισμού» στην Ουκρανία με έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.

Επίσης, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας παρομοίασε τον Ρώσο πρόεδρο και τον στενό του κύκλο στρατηγών και συμβούλων με καθρέφτη του φασισμού και της τυραννίας της ναζιστικής Γερμανίας, λέγοντας πως η εισβολή τους στην Ουκρανία φέρνει ατίμωση στο περήφανο στρατιωτικ­ό παρελθόν της Ρωσίας.

Στην Πολωνία διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν «Φασίστες, φασίστες!», έλουσαν με κόκκινη μπογιά τον πρεσβευτή της Ρωσίας στη Βαρσοβία ο οποίος παρευρέθηκ­ε στην τελετή για το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τη νίκη των Συμμάχων επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Λίγο πριν αρχίσει η παρέλαση

στην Κόκκινη Πλατεία, τα μενού της ρωσικής δορυφορική­ς τηλεόρασης έγιναν στόχος κυβερνοεπί­θεσης και εμφάνιζαν στους τηλεθεατές στη Μόσχα μηνύματα κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ζοζέ Μπορέλ

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε του χθες στους Financial Times, είπε πως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο κατάσχεσης των ρωσικών συναλλαγμα­τικών αποθεμάτων που έχουν «παγώσει» σε τράπεζες ανά τον κόσμο στο πλαίσιο των κυρώσεων και να τα χρησιμοποι­ήσουν για να καλύψουν το κόστος προκειμένο­υ να ανοικοδομη­θεί η Ουκρανία μετά το τέλος του πολέμου με τη

 ?? ?? Όπως πάντα, εντυπωσιακ­ή ήταν η χθεσινή παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για τον εορτασμό της νίκης επί των
Όπως πάντα, εντυπωσιακ­ή ήταν η χθεσινή παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για τον εορτασμό της νίκης επί των

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece