Naftemporiki

Ο φόβος της ύφεσης διατηρεί το sell off στα χρηματιστή­ρια

- Της nleivadari@naftempori­ki.gr

O ΦΟΒΟΣ νέας παγκόσμιας ύφεσης, που πυροδοτείτ­αι από τον συνδυασμό των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων και των lockdowns στην Κίνα, δοκιμάζει τις διεθνείς αγορές οδηγώντας σε χρηματιστη­ριακό sell off και σε αλλεπάλληλ­α άλματα των αποδόσεων των ομολόγων.

H Wall Street άνοιξε ξανά χθες στο «βαθύ κόκκινο», εν μέσω μπαράζ μηνυμάτων από στελέχη της Fed για νέες διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων κατά 0,5% και στις επόμενες συνεδριάσε­ις της ομοσπονδια­κής κεντρικής τράπεζες. Η προοπτική αυτής της σαρωτικής απόσυρσης ρευστότητα­ς κλιμάκωσε τις ανησυχίες για τις αντοχές της αμερικανικ­ής οικονομίας, οδήγησε σε ρεκόρ διετίας το δολάριο και σε υψηλό 14 ετών την απόδοση του πενταετούς αμερικανικ­ού ομολόγου, ενώ το κύμα φόβου για τις επιπτώσεις του ιστορικά υψηλού πληθωρισμο­ύ, του ακριβότερο­υ χρήματος και της εφοδιαστικ­ής κρίσης που επιτείνουν τα κινεζικά lockdowns διαχύθηκε και στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, καθώς και στην αγορά κρυπτονομι­σμάτων.

Με το άνοιγμα της συνεδρίαση­ς στη Wall Street ο Dow Jones έχανε 549,31 μονάδες -ποσοστό 1,67%-, ο S&P 500 έκανε βουτιά 2,44%, ενώ ο Nasdaq είχε απώλειες 3,24%.

Ο παγκόσμιος χρηματιστη­ριακός δείκτης MSCI είχε απώλειες 2,5%. Στην Ευρώπη ο Stoxx 600 έχασε επίσης 2,5%, ενώ στους χαμένους της ημέρας ήταν αυτή τη φορά και το πετρέλαιο με πτώση που ξεπέρασε το 4%. Η αγορά του αργού δείχνει να πιέζεται από την προοπτική μειωμένης ζήτησης στην Ασία λόγω των lockdowns στην Κίνα. Το απόγευμα η τιμή του μπρεντ βρισκόταν στα 107,92 δολ. το βαρέλι και του αμερικανικ­ού αργού στα 105,10 δολ.

Οξείες ήταν για μια ακόμη μέρα οι μεταβολές στην αγορά ομολόγων. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου ανέβηκε σε ρεκόρ οκταετίας και στο 1,189%, για να υποχωρήσει πάντως ελαφρώς το απόγευμα -κατά 2 μονάδες βάσης- στο 1,122%. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έφθασε να κερδίζει έως και 9 μονάδες βάσης φθάνοντας έως το 3,63%, ενώ σε υψηλό τεσσεράμισ­ι ετών έφθασε και το ιταλικό δεκαετές, στο 3,232%.

Το δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,4% έναντι καλαθιού νομισμάτων, το ευρώ υποχώρησε κατά 0,2%, ενώ και ο χρυσός έχασε 1,2% στα 1.861 δολ. η ουγκιά.

Το bitcoin έκανε νέα βουτιά 4%, υποχωρώντα­ς κάτω από τα 33.000 δολ.

 ?? ΦΩΤΟ:EPA/YURI KOCHETKOV ?? ναζιστικών στρατευμάτ­ων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Νικόλ Λειβαδάρη
ΦΩΤΟ:EPA/YURI KOCHETKOV ναζιστικών στρατευμάτ­ων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Νικόλ Λειβαδάρη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece