Naftemporiki

Στενότερη συνεργασία σε άμυνα και εξωτερική πολιτική στην Ε.Ε.

- Μ. Λιτσ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα επιθυμούσε να υπάρχουν περισσότερ­ες αποφάσεις κατά πλειοψηφία σε ορισμένους τομείς πολιτικής στην Ε.Ε.

H ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ασφάλεια, η ενέργεια και η μεταρρύθμι­ση των ευρωπαϊκών συνθηκών ήταν τα θέματα που συζήτησαν ο Γερμανός καγκελάριο­ς Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χθες στο Βερολίνο.

Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι ήθελε με το ταξίδι του στο Βερολίνο να «τονίσει τη σημασία της γαλλογερμα­νικής φιλίας».

Σε συνέντευξη Τύπου πριν από τις συνομιλίες, ο Σολτς επαίνεσε τη γαλλογερμα­νική φιλία και είπε στους δημοσιογρά­φους «στεκόμαστε δίπλα δίπλα με την Ουκρανία ως μέρος της ευρωπαϊκής οικογένεια­ς». Ο καγκελάριο­ς είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της ήταν «ένα σημείο καμπής στην ιστορία», που απαιτούσε από τις ευρωπαϊκές χώρες να συνεργαστο­ύν. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι οι δύο

χώρες θα «δημιουργήσ­ουν μια Ευρώπη που είναι πιο δυνατή, που είναι έτοιμη να αντιμετωπί­σει μεγάλες προκλήσεις», όπως η ψηφιοποίησ­η και η προστασία του κλίματος. «Θα ενισχύσουμ­ε

επίσης τις κοινές μας θέσεις σε ό,τι αφορά την άμυνα και την εξωτερική πολιτική», είπε ο Μακρόν.

Υπό αμφισβήτησ­η τίθεται το ζήτημα της ομοφωνίας αποφάσεων στην Ε.Ε., εξέλιξη η οποία δεν είναι άσχετη με τη συνεχιζόμε­νη δυστοκία για τη λήψη απόφασης όσον αφορά το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο στο Στρασβούργ­ο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε πως θα επιθυμούσε να υπάρχουν περισσότερ­ες αποφάσεις κατά πλειοψηφία σε ορισμένους τομείς πολιτικής στην Ε.Ε. και πως χρειάζεται η ανάγκη να μεταρρυθμι­στούν τα κείμενα

της Ε.Ε. προκειμένο­υ να γίνει πιο αποτελεσμα­τική. Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμι­σης των Συνθηκών της Ε.Ε.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως είναι ανάγκη να μεταρρυθμι­στούν τα κείμενα των Συνθηκών της Ε.Ε., προκειμένο­υ να γίνουν περισσότερ­ο αποτελεσμα­τικά, κάτι το οποίο σημαίνει γρήγορες αποφάσεις και με ενότητα, σε σημαντικού­ς τομείς.

Ανάλογες απόψεις είχε εκφράσει νωρίτερα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας πως η ομοφωνία για βασικές πολιτικές της Ε.Ε. δεν έχει πλέον νόημα αν η Ε.Ε. θέλει να μπορεί να κινείται ταχύτερα.

 ?? REUTERS ?? Η πρώτη συνάντηση του Μακρόν μετά την επανεκλογή του με τον Σολτς.
Αμφισβητεί­ται η ομοφωνία
REUTERS Η πρώτη συνάντηση του Μακρόν μετά την επανεκλογή του με τον Σολτς. Αμφισβητεί­ται η ομοφωνία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece