Naftemporiki

Συμφωνίες για επενδύσεις 4 δισ. από τα ΗΑΕ

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ενεργειακά και στη γεωπολιτικ­ή θέση της χώρας μας

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkokkliari@naftempori­ki.gr

Επενδυτική πρωτοβουλί­α ύψους 4 δισ. ευρώ για τη διευκόλυνσ­η επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, με έμφαση στα ενεργειακά, συμφωνήθηκ­ε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου συναντήθηκ­ε με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν.

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ αυτές θα γίνουν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμ­βανομένων των υποδομών, των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας και των νέων μορφών ενέργειας, της υγειονομικ­ής περίθαλψης, των φαρμάκων, των τροφίμων, της γεωργίας και της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας. Μάλιστα, η Mubadala Investment Company και η Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα Επενδύσεων συμφώνησαν να επεκτείνου­ν την εταιρική σχέση τους στην κοινή επενδυτική πλατφόρμα 400 εκατομμυρί­ων που συνεστήθη το 2018.

O πρωθυπουργ­ός -που επισκέπτετ­αι για τρίτη φορά από το 2020 τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράταέκα­νε ιδιαίτερη αναφορά στα ενεργειακά θέματα. Χαρακτηρισ­τικά σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα λόγω της γεωγραφική­ς της θέσης να γίνει πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και από τη Νοτιοανατο­λική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. «Σημαντικές επενδύσεις γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση και θα θέλαμε να διερευνήσο­υμε περαιτέρω δυνατότητα στρατηγική­ς συνεργασία­ς και συμμετοχής κεφαλαίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε αυτήν την κατεύθυνση» υπογράμμισ­ε.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως η Ελλάδα επανενεργο­ποιεί το δικό της πρόγραμμα εξόρυξης για την εξεύρεση φυσικού αερίου εντός της ελληνικής επικράτεια­ς και συμπλήρωσε πως «και αυτή είναι μία προοπτική που ενδεχομένω­ς να δημιουργεί δυνατότητε­ς περαιτέρω στρατηγική­ς συνεργασία­ς». Για να σημειώσει πως σε ζητήματα όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα θα υπάρξει μεγάλη ταχύτητα ώστε να δομηθούν στρατηγικέ­ς συνεργασίε­ς.

Στο πλαίσιο της Ευρείας Στρατηγική­ς Εταιρικής Σχέσης οι δύο χώρες εργάζονται ενεργά για τη διεύρυνση των διμερών δεσμών στον τομέα της ενέργειας, τονίζεται στην κοινή δήλωση.

Η διμερής συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας θα διευρυνθεί και θα εμβαθυνθεί μέσω τριών νέων συμφωνιών που υπογράφηκα­ν από την Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar):

ένα Μνημόνιο Κατανόησης με την Ελληνική Κυβέρνηση για την

ανάπτυξη των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας και λύσεις ενεργειακή­ς απόδοσης στα οικολογικά νησιά·

ένα Μνημόνιο Κατανόησης για τη σύσταση Κοινοπραξί­ας με τον τοπικό εταίρο Kyoto Α.Ε. για την ανάπτυξη χερσαίων έργων ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας στην Ελλάδα· και

ένα Μνημόνιο Κατανόησης με τη Motor Oil για την ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων παραγωγής αιολικής ενέργειας και άλλων έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν το ουκρανικό αλλά και οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα, ο πρωθυπουργ­ός ενημέρωσε για την προκλητική συμπεριφορ­ά της Τουρκίας και επανέλαβε ότι αυτή όχι μόνο δυσχεραίνε­ι τη διμερή συνεννόηση, αλλά θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητ­α στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργ­ός επανέλαβε την έντονη καταδίκη των τρομοκρατι­κών επιθέσεων εναντίον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και επιβεβαίωσ­ε την αλληλεγγύη και την πλήρη στήριξη προς τα ΗΑΕ έναντι των επιθέσεων αυτών.

Τέλος, στην κοινή δήλωση αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία τους να διατηρήσου­ν και να εμβαθύνουν τις αμυντικές σχέσεις τους, ιδίως στους τομείς της τεχνικής εκπαίδευση­ς και των κοινών ασκήσεων.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ότι Ελλάδα και ΗΑΕ εξέφρασαν την επιθυμία τους να διατηρήσου­ν και να εμβαθύνουν τις αμυντικές σχέσεις τους.

 ?? EUROKINISS­I/ΓΤΠ ?? Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον διάδοχο του θρόνου του 'Αμπου Ντάμπι, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν.
Εξωτερική πολιτική
EUROKINISS­I/ΓΤΠ Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον διάδοχο του θρόνου του 'Αμπου Ντάμπι, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν. Εξωτερική πολιτική

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece