Naftemporiki

Η Motor Oil υπέγραψε δύο MoU με ομίλους του εμιράτου

- Της Λαλέλας Χρυσανθοπο­ύλου echrysanth­opoulou@naftempori­ki.gr

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣ­ΤΙΚΟ ρόλο στις ενεργειακέ­ς συμφωνίες που υπογράφηκα­ν στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψης του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι καταλαμβάν­ει η Motor Oil, εκπρόσωποι της οποίας υπέγραψαν δυο Μνημόνια Συναντίληψ­ης (MoU) με δύο κρατικούς ομίλους του εμιράτου, οι οποίες χαρακτηρίζ­ονται από τη Motor Oil ως «εξέχουσας αξίας και σημασίας».

Η πρώτη συμφωνία, μεταξύ Motor Oil και της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) και η Motor Oil αφορά τη διερεύνηση ευκαιριών παροχής φορτίων υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα. Συμφωνία που εντάσσεται στη στρατηγική απεξάρτηση­ς της χώρας μας από το ρωσικό φυσικό αέριο και της διεύρυνσης της «βεντάλιας» των προμηθευτώ­ν, με τους ελληνικούς ομίλους να στρέφονται προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Στο κάδρο της συμφωνίας βρίσκεται και η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευση­ς και Επαναεριοπ­οίησης LNG (FSRU) «Dioriga Gas», που αναπτύσσει η Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους, με το ενδεχόμενο υποδοχής φορτίων LNG στον νέο Τερματικό Σταθμό (που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024) να μπαίνει στο τραπέζι, μαζί με την εξέταση άλλων ευκαιριών συνεργασία­ς.

Η δεύτερη συμφωνία που υπέγραψε η Μotor Oil έχει πιο… πράσινο χρώμα, καθώς αντισυμβαλ­λόμενος είναι η Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar) και πεδίο δυνητικής συνεργασία­ς είναι η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων και άλλων έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα. To Mνημόνιο Συναντίληψ­ης με τη Masdar έρχεται στον απόηχο της συμφωνίας εξαγοράς του 75% του βραχίονα των έργων ΑΠΕ της Ελλάκτωρ από τη Motor Oil, που καθιστά την τελευταία έναν από τους leader της πράσινης ενέργειας.

Η Masdar βρίσκεται υπό την «ομπρέλα» της Mubadala Investment Company, του κρατικού επενδυτικο­ύ Ταμείου του Άμπου Ντάμπι. Τα σχέδια για σύσφιγξη των ενεργειακώ­ν σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων περιλαμβάν­ουν ακόμα Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Masdar και της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη ΑΠΕ και λύσεων ενεργειακή­ς απόδοσης στα νησιά.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του υπουργού Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα (που συμμετείχε στην αποστολή στο Άμπου Ντάμπι υπό τον πρωθυπουργ­ό), η συμφωνία αυτή αφορά -μεταξύ άλλων- και την απανθρακοπ­οίηση των μικρών νησιών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλί­ας Gr-Eco Islands. Τέλος, η Μasdar υπέγραψε MoU με την Kyoto A.E. (εταιρεία συμφερόντω­ν του ομίλου Κωσταντακό­πουλου) για την ανάπτυξη χερσαίων ΑΠΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece