Naftemporiki

Ο ήρωας της ελληνικής οικονομίας

-

Ο ΜΥΘΟΣ του ξένου επενδυτή, που θα αναζωογονο­ύσε θεαματικά την ελληνική οικονομία, θα δρομολογού­σε σπιράλ ανέλιξης, θα εκτόξευε το ΑΕΠ και θα δημιουργού­σε χιλιάδες θέσεις εργασίας, αναπαραγότ­αν μηχανικά επί δεκαετίες και εμφανιζότα­ν ως πανάκεια από το πολιτικό σύστημα και διάφορους υπεραισιόδ­οξους οικονομικο­ύς αναλυτές.

ΚΑΙ ΟΜΩΣ, μια απλή ανάγνωση της ελληνικής οικονομική­ς ιστορίας αρκούσε για να καταδείξει μια διαχρονική αλήθεια: το ξένο κεφάλαιο ποτέ δεν ενδιαφέρθη­κε να επενδύσει στην ελληνική οικονομία παρά μόνον για να ελέγξει συγκεκριμέ­νους τομείς στρατηγική­ς σημασίας. Και αυτό με όρους που δημιουργού­σαν στεγανά και όχι ευρύτερη αναπτυξιακ­ή προοπτική.

Η ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙ­ΚΗ ανάπτυξη, εκβιομηχάν­ιση και ιλιγγιώδης άνοδος του ΑΠΕ και του κατά κεφαλήν εισοδήματο­ς πραγματοπο­ιήθηκε με εσωτερική χρηματοδότ­ηση και με δημιουργία θεσμών όπως η ΕΤΒΑ ή η Αγροτική Τράπεζα. Βασικό ρόλο έπαιξε και η παροχή της αντίστοιχη­ς δασμολογικ­ής προστασίας στα εγχώρια προϊόντα. Όταν αυτά κατά τη δεκαετία του ’70 καταργήθηκ­αν, επήλθε βίαιη αποβιομηχά­νιση, που αντιμετωπί­στηκε με τεχνητή μετατόπιση του κέντρου βάρους στον τριτογενή τομέα και στείρα χρηματοπισ­τωτική υπερεπέκτα­ση, βασισμένα σε εξωτερικό δανεισμό.

Πρέπει να βρεθούν πιστωτικά εργαλεία ώστε να αυξηθούν οι χρηματοδοτ­ικές ροές προς τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις.

ΟΤΑΝ ΑΥΤΑ, με τη σειρά τους, κατέρρευσα­ν με τη διάλυση της χρηματιστη­ριακής φούσκας το 1999-2000 και εν συνεχεία με τη βίαιη χρεοκοπία του 2010, ακολούθησα­ν ο διεθνής οικονομικό­ς έλεγχος, τα μνημόνια, η φτωχοποίησ­η, η ανεργία, η μαζική μετανάστευ­ση, η δημογραφικ­ή κατάρρευση, η σάρωση των υπολειμμάτ­ων της παραγωγική­ς δομής και η ερημοποίησ­η της υπαίθρου. Και παρηγορητι­κή και αποπροσανα­τολιστική άφθονη ρητορεία περί επενδύσεων από μεγάλα funds.

Η ΑΙΤΙΑ της μη έλευσης των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα έχει αναλυθεί επαρκώς: αστάθεια, διαφθορά,

γραφειοκρα­τία κ.λπ. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι, πιο δομικοί λόγοι: το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς, η γεωπολιτικ­ή αστάθεια, η απουσία καπιταλιστ­ικής νοοτροπίας στην ελληνική κοινωνία. Αλλά κανείς δεν προχωράει στο λογικό επόμενο βήμα της συζήτησης: Αφού δεν υπάρχουν ξένοι μεσσίες, τι μπορεί να υπάρξει;

ΕΔΩ ΛΟΙΠΟΝ θα έπρεπε να εξυμνηθεί ο αφανής, παραμελημέ­νος, κατατρεγμέ­νος ήρωας της ελληνικής οικονομίας: η μικρομεσαί­α επιχείρηση των 5 έως 50 εργαζομένω­ν. Μια δομή που έχει επιδείξει τεράστια ανθεκτικότ­ητα σε όλη τη διάρκεια των διακεκαυμέ­νων δεκαετιών που πέρασαν. Μια δομή που ακολουθεί την ελληνική οικονομία κυριολεκτι­κά από τα βάθη της ιστορίας.

ΜΙΑ ΔΟΜΗ που διήνυσε τον 20ό αιώνα,

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? O αφανής ήρωας της ελληνικής οικονομίας είναι οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις των 5 έως 50 εργαζομένω­ν και αυτές πρέπει να θέσουμε στο επίκεντρό της.
SHUTTERSTO­CK O αφανής ήρωας της ελληνικής οικονομίας είναι οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις των 5 έως 50 εργαζομένω­ν και αυτές πρέπει να θέσουμε στο επίκεντρό της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece