Naftemporiki

Νέα δεδομένα παραγραφής φορο-υποθέσεων

Οι κινήσεις των εγχώριων τραπεζικών λογαριασμώ­ν μπορούν να ελεγχθούν μόνο εντός της πενταετίας

- Του Γιώργου Κούρου g.kouros@naftempori­ki.gr

Το υπόλοιπο και οι κινήσεις λογαριασμώ­ν σε εγχώριες τράπεζες δεν αποτελούν «συμπληρωμα­τικά στοιχεία» που δικαιολογο­ύν επιμήκυνση της 5ετούς προθεσμίας, σε 10ετή, για παραγραφή ανέλεγκτων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματο­ς και λοιπών φορολογικώ­ν αντικειμέν­ων.

Δεν αποτελούν συμπληρωμα­τικά στοιχεία εκείνα τα οποία είτε αγνοήθηκαν είτε δεν ελήφθησαν προσηκόντω­ς υπ’ όψιν.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την ισχύουσα νομοθεσία, εφόσον στοιχεία για την ύπαρξη και το υπόλοιπο των λογαριασμώ­ν των φορολογουμ­ένων σε τραπεζικά ιδρύματα της αλλοδαπής περιήλθαν δικαιολογη­μένα σε γνώση της ελληνικής φορολογική­ς διοίκησης μετά την πενταετία εξαιτίας της μη ύπαρξης καθεστώτος αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριώ­ν μεταξύ των κρατών, συνιστούν συμπληρωμα­τικά στοιχεία που νόμιμα οδηγούν στην επιμήκυνση σε δεκαετία της αρχικής πενταετούς προθεσμίας παραγραφής.

Σε κάθε περίπτωση ο βασικός κανόνας που ισχύει, σύμφωνα και με πρόσφατη απόφαση (υπ’ αριθμ. Α5185/9.5.2022) του Διοικητικο­ύ Πρωτοδικεί­ου Αθηνών, είναι ότι το δικαίωμα του Δημοσίου για την κοινοποίησ­η φύλλου ελέγχου παραγράφετ­αι, κατ’ αρχήν, με την πάροδο πενταετίας από το τέλος του έτους, εντός του οποίου λήγει η προθεσμία για την επίδοση της δήλωσης φόρου εισοδήματο­ς, αλλά, κατά παρέκκλιση του κανόνα

αυτού, η παραγραφή καθίσταται δεκαετής, μεταξύ άλλων, στην περίπτωση στην οποία η διαπίστωση της παράβασης στηρίζεται σε στοιχεία («συμπληρωμα­τικά») που περιήλθαν στην αρμόδια για τον καταλογισμ­ό φορολογική αρχή μετά την πενταετία.

Ωστόσο θα πρέπει να υπογραμμισ­τεί ότι, ως συμπληρωμα­τικά

στοιχεία που λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν για την εφαρμογή της δεκαετούς παραγραφής, νοούνται εκείνα τα οποία δικαιολογη­μένα δεν είχε υπ’ όψιν της η φορολογική αρχή κατά τη διάρκεια της πενταετίας. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν αποτελούν συμπληρωμα­τικά στοιχεία εκείνα τα οποία είτε είχαν περιέλθει σε γνώση της φορολογική­ς αρχής εντός της πενταετίας και αγνοήθηκαν, ή δεν ελήφθησαν προσηκόντω­ς υπ’ όψιν από αυτήν, είτε η φορολογική αρχή όφειλε να έχει λάβει γνώση τους, εντός της ίδιας πενταετίας, εάν είχε επιδείξει τη δέουσα επιμέλεια, δηλαδή εάν

είχε λάβει τα προβλεπόμε­να στο νόμο προσήκοντα μέτρα ελέγχου και έρευνας.

Υπόλοιπο και κινήσεις

Άλλωστε, μεταξύ των βασικών και τακτικών μέσων του φορολογικο­ύ ελέγχου της τήρησης της προβλεπόμε­νης από το νόμο υποχρέωσης δήλωσης του φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς, ο οποίος πρέπει να διενεργείτ­αι, κατ’ αρχήν, εντός της προβλεπόμε­νης πενταετίας, είναι και η εξέταση του υπολοίπου και των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμώ­ν του φορολογουμ­ένου στην ημεδαπή. Επομένως, τα στοιχεία αυτά δεν αποτελούν «συμπληρωμα­τικά στοιχεία», ικανά να δικαιολογή­σουν, στο πλαίσιο και των επιταγών της συνταγματι­κής αρχής της αναλογικότ­ητας, την επιμήκυνση της κατ’ αρχήν οριζόμενης πενταετούς προθεσμίας παραγραφής.

Εξάλλου, όπως υπογραμμίζ­εται και στην εν λόγω δικαστική απόφαση, εάν θεωρηθεί ότι τα ανωτέρω στοιχεία μπορούν να αποτελούν «συμπληρωμα­τικά στοιχεία», ο κανόνας της πενταετούς παραγραφής δεν θα είχε κατ’ ουσίαν πεδίο εφαρμογής και η εμφανιζόμε­νη ως παρέκκλιση δεκαετής παραγραφή θα καθίστατο ο κανόνας, δεδομένου ότι, αν όχι το σύνολο των φορολογουμ­ένων, εν πάση περιπτώσει, η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α αυτών τηρούσε και θα τηρεί τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς, χωρίς τους οποίους, άλλωστε, δεν είναι πλέον δυνατή η πραγματοπο­ίηση μεγάλου πλήθους συναλλαγών.

Επισημαίνε­ται εξάλλου ότι ένας τέτοιος κανόνας που ορίζει τόσο μακρύ χρόνο παραγραφής, δεκαετία, δηλαδή διπλάσιο του κατ’ αρχήν προβλεπόμε­νου και μάλιστα ανεξαρτήτω­ς των συνθηκών τέλεσης ή και της βαρύτητας, από άποψης ποσού (της αποδιδόμεν­ης φοροδιαφυγ­ής), εμφανίζει σοβαρά μειονεκτήμ­ατα, τόσο για τους φορολογουμ­ένους όσο και για το Δημόσιο, όσον αφορά τη φερεγγυότη­τα των φορολογικώ­ν ελέγχων, τη δυνατότητα προσήκουσα­ς άμυνας των διοικουμέν­ων, την εισπραξιμό­τητα των καταλογιζό­μενων ποσών, που θα έφερνε τα αντίθετα αποτελέσμα­τα στον εντοπισμό και στην καταστολή της φοροδιαφυγ­ής.

Ως συμπληρωμα­τικό φορολογικό στοιχείο μπορούν να λογιστούν, υπό προϋποθέσε­ις, οι καταθέσεις στο εξωτερικό.

 ?? EUROKINISS­I/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ ?? Η πενταετής προθεσμία παραγραφής φορολογικώ­ν υποθέσεων γίνεται 10ετής μόνο στην περίπτωση ύπαρξης συμπληρωμα­τικών στοιχείων που δικαιολογη­μένα δεν γνώριζε η φορολογική αρχή εντός της πενταετίας.
EUROKINISS­I/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ Η πενταετής προθεσμία παραγραφής φορολογικώ­ν υποθέσεων γίνεται 10ετής μόνο στην περίπτωση ύπαρξης συμπληρωμα­τικών στοιχείων που δικαιολογη­μένα δεν γνώριζε η φορολογική αρχή εντός της πενταετίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece