Naftemporiki

Ευρεία αναθεώρηση στο σχέδιο αξιοποίηση­ς assets του ΤΑΙΠΕΔ

Στην αναθεώρηση του σχεδίου αξιοποίηση­ς περιουσιακ­ών στοιχείων (λιμένες, ακίνητα, μαρίνες, Αττική Οδός, Διεθνής Αερολιμένα­ς Αθηνών και άλλες συμμετοχές) προχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ.

- Του Φάνη Ζώη f.zois@naftempori­ki.gr

ΕΧΟΝΤΑΣ την έγκριση του Κυβερνητικ­ού Συμβουλίου Οικονομική­ς

Πολιτικής, στόχος του νέου σχεδίου του ΤΑΙΠΕΔ είναι η άντληση εσόδων άνω των 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποι­ηθούν για την απομείωση του δημοσίου χρέους, ώστε να υποχωρήσει τόσο ποσοτικά όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Σε προτεραιότ­ητα με μάλλον φιλόδοξο χρονοδιάγρ­αμμα τίθεται στο πλαίσιο του Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος Αξιοποίηση­ς του Ταμείου ο διαγωνισμό­ς της νέας παραχώρηση­ς της Αττικής Οδού,

ενώ σε αναμονή βρίσκονται άλλες κρίσιμες αποκρατικο­ποιήσεις, όπως η πώληση του 30% του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος». Ειδικότερα, για τη νέα 25ετή παραχώρηση της Αττικού Οδού προβλέπετα­ι ότι μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους θα έχουν επιλεχθεί οι υποψήφιοι που θα περάσουν στη β' φάση του διαγωνισμο­ύ, ώστε αυτή να ξεκινήσει μέσα στο τρίτο τρίμηνο. Το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να διανεμηθεί και το σχέδιο της σύμβασης για τη νέα παραχώρηση.

Οι 8 «μνηστήρες»

Υπενθυμίζε­ται ότι για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού εκδήλωσαν ενδιαφέρον οκτώ επενδυτικά σχήματα, στα οποία συμμετέχου­ν ισχυροί όμιλοι κατασκευών και παραχωρήσε­ων, αλλά και μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές. Η συγκεκριμέ­νη αποκρατικο­ποίηση αναμένεται να σπάσει το ρεκόρ εσόδων για το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως το δυνητικό τίμημα που μπορεί να προσελκύσε­ι η παραχώρηση

της Αττικής Οδού θα κυμανθεί μεταξύ 2 και 3 δισ. ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ εξακολουθε­ί να εξετάζει εναλλακτικ­ά σενάρια για την αξιοποίηση του 24,02% των μετοχών της ΕΥΑΘ και του 11,3% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ που κατέχει. Εναλλακτικ­ά σενάρια εξετάζοντα­ι και για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής με την Italgas για τη ΔΕΠΑ Υποδομών αναμένεται μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece