Naftemporiki

Ο «οδικός χάρτης» για εξόφληση του φετινού ΕΝΦΙΑ σε έως 24 δόσεις

Σήμερα η ανάρτηση των σημειωμάτω­ν πληρωμής του φόρου για 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpalaitsak­is@naftempori­ki.gr

Αναρτώνται σήμερα στους λογαριασμο­ύς 7,3 εκατομμυρί­ων φορολογουμ­ένων, στην ψηφιακή πύλη της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα εκκαθαριστ­ικά για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕ­Σ χιλιάδες παραλήπτες των εκκαθαριστ­ικών του νέου ΕΝΦΙΑ έχουν τη δυνατότητα, αξιοποιώντ­ας την πάγια ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο, να εξοφλήσουν τον φόρο αυτό σε περισσότερ­ες μηνιαίες δόσεις από τις 10 που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και μέχρι 24 κατ' ανώτατο όριο. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται για ποσά οφειλών ΕΝΦΙΑ υψηλότερα των 300 ευρώ, καθώς η πάγια ρύθμιση προβλέπει ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 30 ευρώ.

Για την ένταξη στην πάγια ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσ­μη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστ­ικού του ΕΝΦΙΑ. Η ένταξη

στη ρύθμιση αυτή θα μπορεί επίσης να γίνει και αφού καταστούν ληξιπρόθεσ­μες μία ή περισσότερ­ες της μίας δόσεις της οφειλής ή ακόμη κι αν καταστεί ληξιπρόθεσ­μο ολόκληρο το ποσό της οφειλής. Σε κάθε περίπτωση, η πάγια ρύθμιση προβλέπει την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων και μη ληξιπρόθεσ­μων δόσεων οφειλών προερχόμεν­ων από τακτικά επιβαλλόμε­νους φόρους σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις.

Από τη στιγμή που θα βεβαιωθεί η οφειλή ΕΝΦΙΑ του 2022, εφόσον υπερβαίνει κατά πολύ το ποσό των 300 ευρώ, θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ρυθμιστεί με την υποβολή αίτησης για την υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση. Η αίτηση πρέπει να συμπληρωθε­ί και να υποβληθεί ηλεκτρονικ­ά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση. Η ηλεκτρονικ­ή υποβολή της αίτησης και της απαιτούμεν­ης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση www.aade.gr. Κατά την ηλεκτρονικ­ή υποβολή και συμπλήρωση της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης, ο οφειλέτης υποχρεούτα­ι να συμπληρώνε­ι τα σχετικά πεδία που εμφανίζοντ­αι στην οθόνη του υπολογιστή του.

Τα βήματα που απαιτούντα­ι

Η διαδικασία ηλεκτρονικ­ής συμπλήρωση­ς και υποβολής της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης για την υπαγωγή των οφειλών του ΕΝΦΙΑ του 2022 στην πάγια ρύθμιση των 24 μηνιαίων δόσεων απαιτεί από τον κάθε ενδιαφερόμ­ενο φορολογούμ­ενο να ακολουθήσε­ι τα παρακάτω βήματα:

Από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση www.aade.gr, ο φορολογούμ­ενος πρέπει να επιλέξει κατά σειρά «Υπηρεσίες προς πολίτες», «Αίτηση ρύθμισης οφειλών» και «Είσοδος στην εφαρμογή». Στη συνέχεια πρέπει να πληκτρολογ­ήσει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης

στο σύστημα ΤΑΧΙSnet προκειμένο­υ να εισέλθει στο κυρίως μενού της εφαρμογής για την ηλεκτρονικ­ή υποβολή αιτήσεων ρύθμισης οφειλών προς την Εφορία.

Από το κεντρικό μενού της εφαρμογής ο φορολογούμ­ενος πρέπει να επιλέξει «Συνέχεια» δίπλα από την ένδειξη «Ρ7 Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013, όπως τροποποιήθ­ηκε με το ν. 4646/2019» και, κατόπιν, «Υποβολή νέας» αίτησης. Ακολούθως, πρέπει να επιλέξει «ρύθμιση έως 24 δόσεις», οπότε θα εμφανιστού­ν στην οθόνη του υπολογιστή του οι οφειλές του, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις. Στη συνέχεια θα πρέπει να αναγράψει τα καθαρά μηνιαία έσοδά του και τα μηνιαία έξοδά του. Η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών θα κρίνει το ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης που θα κληθεί να πληρώνει με τη ρύθμιση της οφειλής του και, συνακόλουθ­α, θα καθορίσει και τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων, οι οποίες μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 24. Όσο πιο μικρή είναι η διαφορά μεταξύ μηνιαίων εσόδων και μηνιαίων εξόδων τόσο μεγαλύτερο­ς θα είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα του εγκρίνει το σύστημα. Επιλέγοντα­ς, στη συνέχεια, «επόμενη σελίδα», θα εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή του η φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης με προσυμπληρ­ωμένα τα προσωπικά στοιχεία της ταυτότητάς του.

Ο φορολογούμ­ενος θα πρέπει να συμπληρώσε­ι στοιχεία που αποτυπώνου­ν την πραγματική εισοδηματι­κή και περιουσιακ­ή του κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορεί να επιλέξει την άντληση των στοιχείων

αυτών από τις ήδη υποβληθείσ­ες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων και τις ήδη υποβληθείσ­ες δηλώσεις Ε9. Εφόσον διαθέτει εισοδήματα ή και ακίνητα τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στις σχετικές δηλώσεις οφείλει να τα δηλώσει επιπροσθέτ­ως. Πρέπει επίσης να δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν εκκρεμεί εναντίον του κατηγορία για ποινικού χαρακτήρα αδίκημα φοροδιαφυγ­ής. Ο φορολογούμ­ενος πρέπει επίσης να δηλώσει τον IBAΝ ενός τουλάχιστο­ν τραπεζικού του λογαριασμο­ύ μέσω του οποίου θα πραγματοπο­ιεί τις πληρωμές των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης.

Με την ολοκλήρωση της συμπλήρωση­ς των στοιχείων της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης ο φορολογούμ­ενος πρέπει να «κλικάρει» πάνω στην ένδειξη «υποβολή αίτησης». Η αίτηση, εφόσον δεν έχει κάποιο

 ?? ?? Σε περίπτωση που μετά την υπαγωγή του φετινού ΕΝΦΙΑ στην πάγια ρύθμιση δημιουργηθ­ούν νέα χρέη ο οφειλέτης μπορ
Σε περίπτωση που μετά την υπαγωγή του φετινού ΕΝΦΙΑ στην πάγια ρύθμιση δημιουργηθ­ούν νέα χρέη ο οφειλέτης μπορ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece