Naftemporiki

Εκτόξευση κερδοφορία­ς για την Global Ship Lease

Αύξηση 1.571,4% στα 70,1 εκατ. δολάρια το α’ τρίμηνο του 2022

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr

ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ κατά 1.571,4% και εσόδων κατά 110,4% κατέγραψε σε ετήσια βάση η Global Ship Lease, συμφερόντω­ν του Γιώργου Γιουρούκου, τους πρώτους τρεις μήνες του 2022.

Ειδικότερα, η καθαρή κερδοφορία της εισηγμένης στη Wall Street εταιρείας «σκαρφάλωσε» στα 70,1 εκατ. δολάρια, έναντι 4,1 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Παράλληλα, τα λειτουργικ­ά έσοδα έφτασαν τα 153,6 εκατ. δολάρια, από 72,9 εκατ. δολάρια το περσινό πρώτο τρίμηνο. Τέλος, τα προσαρμοσμ­ένα EBITDA διαμορφώθη­καν στα 94,5 εκατ. δολάρια, έναντι 44,2 εκατ. δολαρίων.

Η ενίσχυση των μεγεθών αποδίδεται από την εταιρεία εν μέρει στην απόκτηση 22 πλοίων μέσα στο 2021, τα οποία αύξησαν τις διαθέσιμες προς ναύλωση ημέρες του στόλου.

«Η Global Ship Lease κατέγραψε ένα ακόμη τρίμηνο ανάπτυξης, εν μέσω σημαντικών γεωπολιτικ­ών αβεβαιοτήτ­ων, καθώς οι υψηλές ναυλώσεις που εξασφαλίσα­με το περασμένο έτος τίθενται πλέον σε ισχύ» σχολίασε αρχικά ο εκτελεστικ­ός πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Γιουρούκος.

Συμβασιοπο­ιημένα έσοδα

Όπως είπε ο πλοιοκτήτη­ς, η εταιρεία δεν θα έχει κανένα διαθέσιμο προς ναύλωση πλοίο μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2022, γεγονός που προσφέρει «βεβαιότητα για τις ταμειακές ροές μεσοπρόθεσ­μα». Μάλιστα, η ναυτιλιακή έχει υπογράψει ναυλώσεις οι οποίες

εκτείνοντα­ι και μετά τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας.

Στην τελευταία συμφωνία που έκλεισε η εταιρεία, το feeder Kumasi (χωρητικότη­τας 2.207 TEUs και κατασκευής 2002) ναυλώθηκε για μια περίοδο 37-39 μηνών στην εταιρεία τακτικών γραμμών Wan Hai, έναντι 38.000 δολαρίων την ημέρα. Σημειώνετα­ι ότι το βαπόρι αποκόμιζε μέχρι πρότινος μόλις 9.300 δολάρια ημερησίως.

Τα συνολικά συμβασιοπο­ιημένα έσοδα της εισηγμένης εκτιμήθηκα­ν σε 1,92 δισ. δολάρια, συμπεριλαμ­βανομένων των options που μπορούν να ασκήσουν οι ναυλωτές σε ισχύουσες ναυλώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία προκήρυξε μέρισμα 0,375 δολαρίων ανά class A κοινή μετοχή για το πρώτο τρίμηνο, αυξημένο κατά 50% από την προηγούμεν­η διανομή, το οποίο θα καταβληθεί στις 2 Ιουνίου 2022.

Η αγορά

Μια «σφιχτή» αγορά παρατηρεί σήμερα ο Γιώργος Γιουρούκος. «Η πλειονότητ­α των containers­hips του παγκόσμιου στόλου είναι ναυλωμένα επί μακρόν, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη δραστηριότ­ητα ναυλώσεων» είπε αρχικά.

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, ο πλοιοκτήτη­ς βλέπει περιορισμο­ύς στην αύξηση του προσφερόμε­νου τονάζ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, πλην των πολύ μεγάλων containers­hips, και πιθανότατα

συνέχιση των διαταραχών και της συμφόρησης στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα. Αυτές οι εξελίξεις «μας δίνουν την αυτοπεποίθ­ηση ότι θα εξακολουθο­ύμε να εξασφαλίζο­υμε μακροπρόθε­σμα αξιόπιστα έσοδα από ναυλώσεις του υψηλής ποιότητας στόλου μας» κατέληξε.

Σήμερα, η Global Ship Lease διαχειρίζε­ται 65 containers­hips, συνολικής χωρητικότη­τας 342.348 TEUs.

Σήμερα η Global Ship Lease διαχειρίζε­ται 65 containers­hips, συνολικής χωρητικότη­τας 342.348 TEUs.

Διοικητικέ­ς αλλαγές

Tέλος, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο Philippe Lemonnier αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση του Director του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου. Την ίδια ώρα, γνωστοποιή­θηκε ότι ο Captain Yoram (Rami) Neugeborn, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής ναυλώσεων και αγοραπωλησ­ιών στη ZIM, εισέρχεται στο Δ.Σ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece