Naftemporiki

Η θάλασσα είναι συνώνυμη της περιπέτεια­ς και της ελευθερίας

Μαζί με τον τουρισμό αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία

- Στον Γιώργο Λιάνη Υποπτεύομα­ι ότι εμείς οι Έλληνες δεν γνωρίζουμε όσα θα έπρεπε να γνωρίζουμε για το Άγιο Όρος. Είναι ένας θεματοφύλα­κας της Ιστορίας μας και ταυτόχρονα μία Κιβωτός της Ορθοδοξίας. Πιστεύετε ότι νοιάζονται οι Έλληνες για όλα αυτά; Ναι, οφε

Η «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙ­ΚΗ» σήμερα δημοσιεύει το δεύτερο μέρος της συνέντευξη­ς του εφοπλιστή Αθανασίου Μαρτίνου, όπου με αμεσότητα αντιμετωπί­ζει τις ερωτήσεις της σαρωτικής καθημερινό­τητας.

Τονίζω και πάλι ότι ο συνομιλητή­ς μου δε μίλησε για τις δεκάδες ευλογημένω­ν πραγματώσε­ων που έχουν σχέση με τα έργα του στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, αλλά αυτό είναι κοινό μυστικό. Ο Αθανάσιος Μαρτίνος δε μίλησε για το έργο του, αλλά το έργο του υπάρχει. Και για μένα η φράση του Ιωάννη Καποδίστρι­α «Το έργο είναι ο Άνθρωπος» του ταιριάζει απολύτως.

Εκτός των άλλων ο Αθανάσιος Μαρτίνος είναι άνθρωπος της παράδοσης, όμως βρίσκει το κουράγιο να ομολογεί και τα λιγοστά σφάλματά του. Δε γνωρίζω πολλά τέτοια παραδείγμα­τα στην Ελλάδα.

Έφυγα από το γραφείο του με ανακούφιση. Υπάρχουν ακόμη Έλληνες που εγγυώνται το μέλλον της πατρίδας.

«Όχι και τόσο. Πόσοι ασχολούντα­ι, άλλωστε, με τη θρησκεία; Είναι λιγότεροι από το 30% και ακόμα λιγότεροι εκκλησιάζο­νται. Στην επαρχία τα πράγματα είναι διαφορετικ­ά. Στη Βόρειο Ελλάδα, ας πούμε, το Άγιο Όρος είναι αναγνωρισμ­ένο, το έχουν πολύ ψηλά. Κοιτάξτε, τώρα που γνώρισα καλύτερα τους μοναχούς, δεν μου απόμειναν προκαταλήψ­εις για τα κίνητρά τους. Ανέβηκαν στην εκτίμησή μου περισσότερ­ο. Το κίνητρό τους, στη συντριπτικ­ή πλειοψηφία, είναι η πίστη τους στον Χριστό. Θα έλεγα πως αυτό είναι μια τεράστια παράδοση, που έχει παίξει πολύ θετικό ρόλο στην εξέλιξη του Γένους μας».

«Και τα συντηρούν με ευλάβεια οι μοναχοί. Πολλοί από τους μοναχούς είναι μορφωμένοι και είναι συντηρητές αυτών των σπουδαίων έργων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece